Prośba o pomoc - Marianna Pietryka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

veruka

Sympatyk

Post autor: veruka »

Kolejny raz proszę o pomoc bardziej doświadczonych Forumowiczów... Poszukuję akty urodzenia prababci Marianny Sibila z domu Pietryka.
Według posiadanego przeze mnie aktu zgonu urodziła się 14 marca 1903 roku w Grabkach powiat Busko z matki Agnieszki Pietryka, imienia i nazwiska ojca nie ma - być może matka była panną. Marianna zmarła 23 marca 1960 roku w Lipie.
Po wpisaniu do "wujka" Google nazwy Grabki pokazuje mi Grabki Małe i Duże w parafii Gnojno. Idąc tym tropem przeszukałam księgi z tej parafii (przy okazji odnajdując wiele przodków z rodziny Sibila), niestety aktu urodzenia Marianny brak :( Oczywiście założyłam sobie margines błędu i szukałam nawet 10 lat wstecz.
Nie wiem, czy źle szukam, czy też Marianna była nieślubnym dzieckiem i ksiądz nie wpisał jej do księgi, bo miał taki kaprys? A może przy przepisywaniu ksiąg ktoś ją pominął? A może źle przypisałam miejscowość do parafii? Czy mogę liczyć na małą podpowiedź z Waszej strony?
Pozdrawiam
Iwona
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Ale Grabki Wielkie to parafia Szydłów http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_II/770
veruka

Sympatyk

Post autor: veruka »

Arku, dziękuję za podpowiedź, jednak moja wina, źle szukałam. Pozostaje mi teraz mail do AP w Kielcach.
Pozdrawiam
Iwona
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

To się okaże, przynależność do danej parafii to jeszcze nie jest gwarancja, że tam chrzcili dzieci. A w Gnojnie były chrzczone dzieci z rodziny Pietryka ? Czasem brakuje aktu, a jest w drugim egzemplarzu księgi. Ale Szydłów bym sprawdził
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”