Gralak
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Gralak
Poszukuje informacji o Józefie Gralak urodzonym w 1894 r. w Psarach (nie wiem, o które Psary chodzi). Rodzicami jego byli Michał Gralak i Małgorzata z domu Molenda (Molęda). Jeżeli ktoś posiada jakiekolwiek informacje o tych osobach proszę o kontakt. Pozdrawiam. Agnieszka
Nazwisko Gralak występuje w parafii Boniewo na Kujawach, konkretnie wieś Łąki Wielkie, mieszkali tam od końca XVIII wieku, ich potomkowie żyją tamże do dziś. Nazwisko Molenda występuje w parafii Przedecz, to kilkanaście km od Boniewa. Psary są także w pobliżu, jedne w Gminie Chodecz, drugie w Gminie Babiak.
Powodzenia, Andrzej
Powodzenia, Andrzej
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Też myślałam o Psarach w kieleckim. Niestety jak do tej pory nie udało mi się nic odnaleźć. W genetece znalazłam tylko jednego Gralaka (akt zgonu: Tomasz Gralak z 1941 r.). Często pojawia się nazwiska Grela, Grel, Gralewski, ale czy to jest to samo nazwisko? Trudno powiedzieć. Na MyHeritage pojawia się Józef Gralak z Psar kieleckich, ale są to dane umieszczone przez członków mojej rodziny (zresztą nie potwierdzone). Osoby te uznały - nie wiem dlaczego - że Józef urodził się właśnie w tych Psarach. Zresztą może i tak jest, nie przeczę, ale chciałabym mieć pewność posiadając wgląd w akt urodzenia Józefa, lub ślubu jego rodziców. Muszę przyznać, że nazwisko Molenda występuje dość licznie w tym rejonie. No cóż muszę szukać dalej. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję. W miarę możliwości sprawdzam każdy ślad. Pozdrawiam! Agnieszka
P.S. Raczej parafia Bodzentyn, ale w metrykach akta z roku 1894 (rok urodzenia Józefa) są niedostępne.
P.S. Raczej parafia Bodzentyn, ale w metrykach akta z roku 1894 (rok urodzenia Józefa) są niedostępne.
Witaj!
W Ciechanowie (woj. mazowieckie) w 1931 r. zmarł Roman Gralak syn Józefa i Czesławy z Grzybowskich a w 1921 r jest metryka małżeństwa między Aleksandrem Kondrackim a Józefą Gralak (córka Michała i Małgorzaty z Molendow).
Na stronie grobonet Ciechanów jest grób Józefa i Czesławy Gralak. Józef zmarł w 1970 r a jego żona 1971.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
W Ciechanowie (woj. mazowieckie) w 1931 r. zmarł Roman Gralak syn Józefa i Czesławy z Grzybowskich a w 1921 r jest metryka małżeństwa między Aleksandrem Kondrackim a Józefą Gralak (córka Michała i Małgorzaty z Molendow).
Na stronie grobonet Ciechanów jest grób Józefa i Czesławy Gralak. Józef zmarł w 1970 r a jego żona 1971.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
Pozdrawiam
Ola
Ola
-
Arek_Bereza

-
Arek_Bereza