Gralak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Merlys

Sympatyk

Gralak

Post autor: Merlys »

Poszukuje informacji o Józefie Gralak urodzonym w 1894 r. w Psarach (nie wiem, o które Psary chodzi). Rodzicami jego byli Michał Gralak i Małgorzata z domu Molenda (Molęda). Jeżeli ktoś posiada jakiekolwiek informacje o tych osobach proszę o kontakt. Pozdrawiam. Agnieszka
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Nazwisko Gralak występuje w parafii Boniewo na Kujawach, konkretnie wieś Łąki Wielkie, mieszkali tam od końca XVIII wieku, ich potomkowie żyją tamże do dziś. Nazwisko Molenda występuje w parafii Przedecz, to kilkanaście km od Boniewa. Psary są także w pobliżu, jedne w Gminie Chodecz, drugie w Gminie Babiak.
Powodzenia, Andrzej
Awatar użytkownika
Merlys

Sympatyk

Dziękuję bardzo za informacje! Pozdrawiam!
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

To Psary w kieleckim, zapewne parafia Jeruzal. Jest kilka osób na myheritage, które mają tę osobę w drzewie
PS. I tak bezkrytycznie to przeszło ? Poprawiam się, jeśli w świętokrzyskim to parafia dla Psar to Dzierzgów lub Bodzentyn.
Awatar użytkownika
Merlys

Sympatyk

Też myślałam o Psarach w kieleckim. Niestety jak do tej pory nie udało mi się nic odnaleźć. W genetece znalazłam tylko jednego Gralaka (akt zgonu: Tomasz Gralak z 1941 r.). Często pojawia się nazwiska Grela, Grel, Gralewski, ale czy to jest to samo nazwisko? Trudno powiedzieć. Na MyHeritage pojawia się Józef Gralak z Psar kieleckich, ale są to dane umieszczone przez członków mojej rodziny (zresztą nie potwierdzone). Osoby te uznały - nie wiem dlaczego - że Józef urodził się właśnie w tych Psarach. Zresztą może i tak jest, nie przeczę, ale chciałabym mieć pewność posiadając wgląd w akt urodzenia Józefa, lub ślubu jego rodziców. Muszę przyznać, że nazwisko Molenda występuje dość licznie w tym rejonie. No cóż muszę szukać dalej. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję. W miarę możliwości sprawdzam każdy ślad. Pozdrawiam! Agnieszka

P.S. Raczej parafia Bodzentyn, ale w metrykach akta z roku 1894 (rok urodzenia Józefa) są niedostępne.
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: gaolcia86 »

Witaj!
W Ciechanowie (woj. mazowieckie) w 1931 r. zmarł Roman Gralak syn Józefa i Czesławy z Grzybowskich a w 1921 r jest metryka małżeństwa między Aleksandrem Kondrackim a Józefą Gralak (córka Michała i Małgorzaty z Molendow).
Na stronie grobonet Ciechanów jest grób Józefa i Czesławy Gralak. Józef zmarł w 1970 r a jego żona 1971.
Pozdrawiam serdecznie
Ola
Pozdrawiam
Ola
Awatar użytkownika
Merlys

Sympatyk

Bardzo dziękuję za te informacje! Pozdrawiam!
Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Awatar użytkownika
Merlys

Sympatyk

Wspaniale! Tak bardzo się cieszę! Dziękuję bardzo, jesteście cudowni! Może wreszcie będę mogła ruszyć z miejsca! Jeszcze raz wszystkim dziękuję! Szczególnie panu Arkowi! Pozdrawiam!
Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

To Ola podała nam rozwiązanie :)
Ja tylko w genbazie odnalazłem metrykę ślubu Kondrackiego i Gralak a tam była dokładna informacja w jakiej parafii urodziła się Józefa. Potem okazało się, że 3 km od tejże parafii są Psary
Awatar użytkownika
Merlys

Sympatyk

Ja jestem jeszcze poczatkująca w poszukiwaniach i często jeszcze sobie nie radzę z wyszukiwaniem :) . Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję, również pani Oli i wszystkim osobom, które starały się pomóc!
Aga
Awatar użytkownika
gaolcia86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: gaolcia86 »

Witam!
W sprawie Józefa przesłałam prywatną wiadomość.
Pozdrawiam
Ola
Pozdrawiam
Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”