Obecnie aby poprawić literówkę trzeba Wyciągąć, poprawić i wrzucić z powrotem cały rejestr (urodz., małż. lub zgony z całej parafii) lub szukać błędu ręcznie w bazie danych co jest mało wygodne. Za sprawą Sławka geneteka otrzyma nowy, poprawiony panel administracyjny, który m.in. umożliwi łatwe poprawianie pojedynczych wpisów.Szulcanna pisze:Sebastianie-zgłaszasz literówkę,a jak to się ma do zmiany imienia mojego Ojca.Obiecałeś już dawno,że to poprawisz.
Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Jacku o ile wiem, literówkę można poprawić bez wyrzucania i wstawiania całego rejestru od nowa. PO zaznaczeniu księgi oraz wejściu w odpowiednią zakładkę (ur. małż. zg.). Tam masz "Edycja wpisów w bieżącej księdze...". Dzięki temu można poprawić ewentualne literówki bądź błędne wpisy. Ale tylko za dokładnym określeniem, co, gdzie i na co.
Pozdrawiam,
Marta
Pozdrawiam,
Marta
W związku z umieszczeniem w woj.pomorskim dwóch miejscowośc Nowa Cerkiew z różnych powiatów prosiłbym o dopisanie przy jednej z pozycji brakującej informacji do jakiego pow. należy.
Sugerowałbym również wprowadzenie pewnego schematu w opisie miejscowości , które zostały wcielone przez inne np
-woj lubelske -Puszcza Solska (dzielnica Biłgoraja) w Genetece jako oddzielna miejscowość.
-woj.mazowieckie -Imielnica (dzielnica Płocka) w Genetece jako Płock(Imielnica)
Brak konsekwencji w opisach może wprowadzać w błąd w szczególności przy miejscowościach o tych samych nazwach.
Kuba Ch.
Sugerowałbym również wprowadzenie pewnego schematu w opisie miejscowości , które zostały wcielone przez inne np
-woj lubelske -Puszcza Solska (dzielnica Biłgoraja) w Genetece jako oddzielna miejscowość.
-woj.mazowieckie -Imielnica (dzielnica Płocka) w Genetece jako Płock(Imielnica)
Brak konsekwencji w opisach może wprowadzać w błąd w szczególności przy miejscowościach o tych samych nazwach.
Kuba Ch.
Witam
Proszę o poprawienie danych dotyczących dwóch aktów urodzenia w Przedeczu z 1886 roku urodzenie nr 27 jest Józef Grzelak tymczasem w akcie jest Józef syn Marianny Witczak (panny) zgłaszała Marianna Grzelak akuszerka, druga pomyłka dotyczy tego samego roku urodzenie 208 jest w genetece Jan grzelak powinno być Jan Gawrysiak s. Macieja Gawrysiaka i Małgorzaty z Brzezińskich.
Dziekuję
Agnieszka
Proszę o poprawienie danych dotyczących dwóch aktów urodzenia w Przedeczu z 1886 roku urodzenie nr 27 jest Józef Grzelak tymczasem w akcie jest Józef syn Marianny Witczak (panny) zgłaszała Marianna Grzelak akuszerka, druga pomyłka dotyczy tego samego roku urodzenie 208 jest w genetece Jan grzelak powinno być Jan Gawrysiak s. Macieja Gawrysiaka i Małgorzaty z Brzezińskich.
Dziekuję
Agnieszka
- Dampc_Kasia

Witam!
Maria zamieściła post przesłany przez Toni Rzeppa:
In den Daten von Reda glaube ich einen Fehler festgestellt zu haben.
Bei den Sterbefällen 1855 und 1856 sind Daten doppelt eingetragen worden.
Da ich kein polnisch spreche, ist mir nicht klar, wo ich im Forum diese Nachricht einstellen sollte. Deshalb wende ich mich direkt an Sie.
Mit freundlichen Grüßen
Toni Rzeppa
(Sent: 21-10-2009 - 15:57)
Spojrzałam na zgony 1855-1856 z parafii Reda - dane rzeczywiście wyglądają, jakby były powtórzone - kolejne dwa numery zawierają podobne lub zbliżone nazwiska i imiona, np.
1 1856 1717 Adam Arendt Reda
2 1856 1718 Adam Arndt Reda
3 1855 1472 Antonia Baran 38 Reda
4 1855 1513 Antonia Baran Reda
Proszę o sprawdzenie:)
pozdrawiam
Kasia
Maria zamieściła post przesłany przez Toni Rzeppa:
In den Daten von Reda glaube ich einen Fehler festgestellt zu haben.
Bei den Sterbefällen 1855 und 1856 sind Daten doppelt eingetragen worden.
Da ich kein polnisch spreche, ist mir nicht klar, wo ich im Forum diese Nachricht einstellen sollte. Deshalb wende ich mich direkt an Sie.
Mit freundlichen Grüßen
Toni Rzeppa
(Sent: 21-10-2009 - 15:57)
Spojrzałam na zgony 1855-1856 z parafii Reda - dane rzeczywiście wyglądają, jakby były powtórzone - kolejne dwa numery zawierają podobne lub zbliżone nazwiska i imiona, np.
1 1856 1717 Adam Arendt Reda
2 1856 1718 Adam Arndt Reda
3 1855 1472 Antonia Baran 38 Reda
4 1855 1513 Antonia Baran Reda
Proszę o sprawdzenie:)
pozdrawiam
Kasia
- Dampc_Kasia

Marto, czy mogę zgłosić do poprawki Baboszewo (dostałam skany)
Wiem, że to drobne literówki, ale może da się zmienić.
Śluby:
1879/9 jest Julian Wiśniewski i Tekla Rusiński
winno być Julian Wiśniewski i Tekla Rusciński
1841/8 jest Tomasz Ruściński i Wiktoria Wojkowski
winno być Tomasz Rusciński i Wiktoria Wojkowski
Chrzty:
1819/58 jest Tomasz Rusiński winno być Tomasz Rusciński
1858/62 jest Tekla Ruszeński winno być Tekla Rusciński
1858/3 jest Julianna Wiśniewski winno być Julian Wiśniewski
Zgony:
1878/47 jest Tomasz Rusiński winno być Tomasz Rusciński
Pozdrawiam
Agnieszka
Wiem, że to drobne literówki, ale może da się zmienić.
Śluby:
1879/9 jest Julian Wiśniewski i Tekla Rusiński
winno być Julian Wiśniewski i Tekla Rusciński
1841/8 jest Tomasz Ruściński i Wiktoria Wojkowski
winno być Tomasz Rusciński i Wiktoria Wojkowski
Chrzty:
1819/58 jest Tomasz Rusiński winno być Tomasz Rusciński
1858/62 jest Tekla Ruszeński winno być Tekla Rusciński
1858/3 jest Julianna Wiśniewski winno być Julian Wiśniewski
Zgony:
1878/47 jest Tomasz Rusiński winno być Tomasz Rusciński
Pozdrawiam
Agnieszka
Geneteka-błędy.
Witam!
Do administratorów Geneteki!
Czy jest możliwe poprawienie nazwiska Klasf na Klass w poniższych pozycjach - pomyłka nastąpiła z uwagi na brak znajomości j.niemieckiego, na co zwróciła mi uwagę zainteresowana osoba.
Księga - Zgony (D) Parafia Luzino
L.p. Rok Poz. Imię Nazwisko
1 1840 109 Anna Klasf brak Luzino
2 1880 4633 August Klasf brak Luzino
3 1839 36 August Klasf brak Luzino
4 1839 11 Augustyna Klasf brak Luzino
5 1871 3617 Dorota Klasf brak Luzino
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Czy jest możliwe poprawienie nazwiska Klasf na Klass w poniższych pozycjach - pomyłka nastąpiła z uwagi na brak znajomości j.niemieckiego, na co zwróciła mi uwagę zainteresowana osoba.
Księga - Zgony (D) Parafia Luzino
L.p. Rok Poz. Imię Nazwisko
1 1840 109 Anna Klasf brak Luzino
2 1880 4633 August Klasf brak Luzino
3 1839 36 August Klasf brak Luzino
4 1839 11 Augustyna Klasf brak Luzino
5 1871 3617 Dorota Klasf brak Luzino
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska
-
Ciesielski_Marcin

Geneteka-błędy.
Witam
Pozdrawiam
Marcin Ciesielski
Oczywiście, nie ma problemu, dzisiaj wieczorem to poprawię.Witam!
Pozdrawiam
Marcin Ciesielski
Re: Geneteka-błędy.
Ja tylko chciałem się przypomnieć, że żaden z kilku tysięcy przesłanych przeze mnie w ciągu ostatnich 2 tygodni na adres geneteki indeksów nie został wprowadzony. O tyle mogą one być istotne dla innych, że zawierają prawie 50 lat ślubów i zgonów z 2 parafii...
Pozdrowienia
Arek
Pozdrowienia
Arek
Re: Geneteka-błędy.
W woj. Lubelskim (Geneteka)
-Malowa Góra - wyświetają się małżeństwa ale nie jest podany zakres lat, którego dotyczą.
-Milejów -na poz 1 wyswietla się dziwna pozycja (nazwisko Fa... rok 0)
-Obsza - śluby ale bez żadnych danych i zakresu lat.
-Łopienniki -urodzenia (chyba powinno byś Łopiennik) ale czy te urodzenia dotycza parafi Unickiej a może innej? Brak jest jakiejkolwiek informacji i nie wiadomo, które indeksy dotycza jakiej parafii.
Kuba Ch.
-Malowa Góra - wyświetają się małżeństwa ale nie jest podany zakres lat, którego dotyczą.
-Milejów -na poz 1 wyswietla się dziwna pozycja (nazwisko Fa... rok 0)
-Obsza - śluby ale bez żadnych danych i zakresu lat.
-Łopienniki -urodzenia (chyba powinno byś Łopiennik) ale czy te urodzenia dotycza parafi Unickiej a może innej? Brak jest jakiejkolwiek informacji i nie wiadomo, które indeksy dotycza jakiej parafii.
Kuba Ch.