Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: marcinzabo »

Podaję adres mailowy do archiwum: archiwum.dwp(at)gmail.com i wiadomość jak uzyskać kopię aktów.
Tu jest zasób http://diecezja.waw.pl/plik.php?name=17953.pdf
Strona internetowa http://diecezja.waw.pl/instytucje/archiwum-diecezjalne
Na podstawie odnalezionych dokumentów Archiwum może wykonać kopie, których koszt wynosi 5 zł za stronę.
Ww. kwotę należy wpłacić na konto: Diecezja Warszawsko-Praska ul. Floriańska 2A, 03-707 Warszawa 85 1240 6074 1111 0000 4998 1553 w tytule przelewu należy wpisać jedynie "Darowizna na cele kultu religijnego - A" i przesłać na adres Archiwum (tradycyjny lub e-mailowy) dowód wpłaty.
Informuję zarazem, iż pracownia Archiwum czynna jest we wtorki i czwartki w godz. 10.00-13.00 po uprzednim kontakcie tel. i rezerwacji miejsca. Reprodukcje wykonywane są odpłatnie przez pracownika archiwum.
W moim przypadku podałem numery aktów z pytaniem czy są. Po tygodniu otrzymałem wiadomość, że są i jeśli chcę to mam przelać pieniądze. Skoro odpłatnie wykonują również na miejscu to zamówiłem zdjęcia.
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
wolodar

Sympatyk

Post autor: wolodar »

Aktualny koszt kopi to 6 zł, pracownia jest czynna we wtorki i czwartki w godzinach 10:00-13:00,
ale dzwonić pod nr 22 518 16 54 w celu zasięgnięcia informacji można codziennie w godzinach 9:30-12:30.

Wysyłam maila, uprzedzono mnie o czasie oczekiwania ok 2-3 tygodni.
Thomas_Silak

Post autor: Thomas_Silak »

Chcę kopię małżeństwa Franciszek Nowakowski i Józefa Gągol. Stało się to w Mińsku Mazowieckim. Jest akt 1/1889. Są moje prapra dziadków. Jak mogę wysłać pieniądze z USA? Nie rozumiem po polsku i użyć Google translate.Dziękuję za pomoc.
Thomas Silak
Michigan, USA
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

Thomas_Silak pisze:Chcę kopię małżeństwa Franciszek Nowakowski i Józefa Gągol. Stało się to w Mińsku Mazowieckim. Jest akt 1/1889. Są moje prapra dziadków. Jak mogę wysłać pieniądze z USA? Nie rozumiem po polsku i użyć Google translate.Dziękuję za pomoc.
You can simply ask your question in your language by mail archiwum.dwp(at)gmail.com
and then patiently wait for the answer - it could take a while, since they have some work to be done 8)
Pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
beatab

Sympatyk
Ekspert

Post autor: beatab »

Czy są jakieś plany na umieszczenie w genetece skanów z par.Dobre , które są zmikrofilmowane ?
Beata
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a. geneteka nie ma żadnych skanów i raczej chyba nie będzie miała
mikrofilmy, które mają skany , i które ewentualnie można opublikować równolegle do szwa w serwisie genealodzy.pl (ale nie w genetece, ta - jak wyżej- skanów nie posiada) to
http://szukajwarchiwach.pl/62/1465/0/1#tabJednostki
wymaga decyzji (czy przeznaczać na takie działania pieniądze, czy obciążać serwery), ew. budzetu i pracy przy opracowaniu i wstawieniu
ale to wykracza poza wątek:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Oliver

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Oliver »

Witam!
Czy może wybiera się ktoś do AD Warszawsko-Praskiego? Jeśli tak, proszę o kontakt - potrzebuję dane z 2 aktów zgonu parafii MB Loretańskiej na Pradze - Józef Dzikowski i Apolonia Dzikowska, którzy zmarli gdzieś w latach 1912/1930... Mieszkam na Słowacji, nie mam więc możliwości przeprowadzenia badań osobiście, ale chętnie zapłacę, jeśli ktoś się tym zajmie.
Sobczyńska_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Sobczyńska_Katarzyna »

Witam! Ja jestem tam zapisana na 4 lipca, jeśli nikt inny tam wcześniej nie będzie, mogę pomóc
Kasia
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

dla informacji; na drzwiach archiwum jest napisane co następuje:

Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie
Czynne od pon. do pt. w godz. 9.00 - 12.30
Udostępnianie archiwaliów we wt. i czw. w godz. 10.00 - 13.00 (po uprzednim kontakcie telefonicznym 22-518-16-54)

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Sławiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sławiński_Jacek »

Witam

Zwracam się z prośby do osób bywających w archiwum o sprawdzenie jednego aktu zgonu. Chodzi mi o akt zgonu nr 61 z roku 1846 parafia Kobyłka. Parafia została zindeksowana, ale przy tym akcie jest podany tylko wiek zmarłej osoby. Być może pozostałe dane osoby zostały nie zapisane przy indeksacji lub były nieczytelne. Może w akcie są podane informacje pozwalające ustalić zmarłą osobę.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Jacek
Badylarz

Sympatyk

Post autor: Badylarz »

Witam !
akt zgonu nr 61 z roku 1846 parafia Kobyłka.
A nie prościej było by zamówić skan konkretnego aktu ? Dane do niego masz - nr aktu, rok i parafię.
Wyślij maila do archiwum z prośba o skan i czekaj cierpliwie na odpowiedź. Jeżeli się nic nie zmieniło od dwóch miesięcy, będzie to kosztowało 5 zł.

Pozdrawiam
Michał (Badylarz)
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

Badylarz pisze:Witam !
akt zgonu nr 61 z roku 1846 parafia Kobyłka.
A nie prościej było by zamówić skan konkretnego aktu ? Dane do niego masz - nr aktu, rok i parafię.
Wyślij maila do archiwum z prośba o skan i czekaj cierpliwie na odpowiedź. Jeżeli się nic nie zmieniło od dwóch miesięcy, będzie to kosztowało 5 zł.

Pozdrawiam
Michał (Badylarz)
Adres mailowy:
archiwum.dwp[at]gmail.com
Szybka odpowiedź, sympatyczny kontakt, zero problemów.
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Awatar użytkownika
Machnowski_Robert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Machnowski_Robert »

Dzień dobry,
gdyby ktoś z Państwa wybierał się wkrótce do archiwum, to mam prośbę o sprawdzenie jednego aktu zgonu z parafii Dąbrówka (pow. Wołomin).
Rok 1793 Nr aktu 1162 Kazimierz Pawlak

Z góry dziękuję za pomoc. :)
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

A nie latwiej zamowic? jesli sie nic nie zmienilo za 10zl dostaniesz na maila skan.
pozdrawiam
Piotr
kamilara84

Sympatyk

Post autor: kamilara84 »

Jestem na bieżąco w temacie mailowego zamawiania skanów - około tygodnia trwa wszystko i cena za 1 str to 5 zł.

Pozdrawiam

Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”