Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dzień dobry
Kilka lat temu zaczełam tworzyć drzewo mojej rodziny w porogramie Ahnenblatt 2.74. po otworzeniu programu wszyscy krewni byli zapisywani w pliku 1. W pewnym momencie sama nie wiem kiedy zaczeło się zapisywać w pliku nr 2. Być może ja coś nacisnełam i stworzył się nowy plik. Na początku myślałam, że to z powodu zbyt wielu nazwisk było ich ponad 80, ale w 2 mam już ponad 120 i nie utworzył sie kolejny.... zapewne to ja coś namieszałam. i teraz moje pytanie czy jestem w stanie połączyć oba drzewa do jednego pliku? i czy później tworząc grafikę mogę ręcznie zaznaczyć kto ma być na rysunku?
Pozdrawiam
Asia Grzybowska
Kilka lat temu zaczełam tworzyć drzewo mojej rodziny w porogramie Ahnenblatt 2.74. po otworzeniu programu wszyscy krewni byli zapisywani w pliku 1. W pewnym momencie sama nie wiem kiedy zaczeło się zapisywać w pliku nr 2. Być może ja coś nacisnełam i stworzył się nowy plik. Na początku myślałam, że to z powodu zbyt wielu nazwisk było ich ponad 80, ale w 2 mam już ponad 120 i nie utworzył sie kolejny.... zapewne to ja coś namieszałam. i teraz moje pytanie czy jestem w stanie połączyć oba drzewa do jednego pliku? i czy później tworząc grafikę mogę ręcznie zaznaczyć kto ma być na rysunku?
Pozdrawiam
Asia Grzybowska
Asia Grzybowska
Problem z zapisem zdjęć
Witam
mam czasami problem w programie, gdy zapisuję dane z nową nazwą pliku np na pendrive, gdyż program zapisuje mi plik z osobami, ale nie tworzy nowego katalogu multimediów o nazwie zgodnej z nazwą zapisywanego pliku
pozdrawiam
pozdrawiam
Grzegorz
mam czasami problem w programie, gdy zapisuję dane z nową nazwą pliku np na pendrive, gdyż program zapisuje mi plik z osobami, ale nie tworzy nowego katalogu multimediów o nazwie zgodnej z nazwą zapisywanego pliku
pozdrawiam
pozdrawiam
Grzegorz
Problem z zapisem zdjęć
witam
niestety pomimo przywiązania i wielu zalet programu zmuszony jestem do przejścia na inny, okazała się że po przekroczeniu 2,5 tys. osób w drzewie a przynajmniej w tym momencie sie ujawniło program gubi powiązania pomiędzy osobami, osoby fizycznie występują w programie ale jako niepowiązane albo cała gałąż ucieka z drzewa, np zmienia się ilość dzieci, brakuje rodziców. Tylko dzięki kopiom zapasowym
mogę to odtworzyć,ale rozczarowanie pozostało, fakt że gdyby w MyHeritage generowały się takie tablice/wykresy to pewnie tylko tam bym trzymał dane, a tak chyba czas powrotu do PAF
niestety pomimo przywiązania i wielu zalet programu zmuszony jestem do przejścia na inny, okazała się że po przekroczeniu 2,5 tys. osób w drzewie a przynajmniej w tym momencie sie ujawniło program gubi powiązania pomiędzy osobami, osoby fizycznie występują w programie ale jako niepowiązane albo cała gałąż ucieka z drzewa, np zmienia się ilość dzieci, brakuje rodziców. Tylko dzięki kopiom zapasowym
-
Maślanek_Joanna

Re: Problem z zapisem zdjęć
Mam wiecej i nic mi nie gubi.eljotnes pisze: okazała się że po przekroczeniu 2,5 tys. osób w drzewie a przynajmniej w tym momencie sie ujawniło program gubi powiązania pomiędzy osobami,
Nie należy zapominać o aktualizacji i pracować na ostatniej wersji.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Nie nie ma takiej funkcji. Chyba żaden program nie ma takiej funkcji.Maślanek_Joanna pisze:Czy w tym programie jest funkcja umożliwiająca pokazanie, jak dwie NIESPOKREWNIONE osoby są ze sobą powiązane? Znaczy nie mają wspólnego przodka (tę funkcję znalazłam), lecz są powinowate.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
-
Maślanek_Joanna

(Znalazlam ten watek, a że sie tu wypowiadalam to dokończę moją historię)
Z ahnenblattem wygrałam; sposobem wyeliminowania problemów z niewyswietlaniem propozycji osób jest niestety zabawa w kotka i myszkę z programem: nadanie na czas łączenia takiej osobie jakiegoś dziwacznego imienia zaczynajacego sie na aaa (jak w ogloszeniach, żeby za dużo nie szukać) i próbujemy łączyć, a jeśli program nie podpowiada to wybieramy z drugiej zakładki 'Wszystkie osoby' i szukamy naszego AAAdziwaczny. Bo wyraźnie jest dziura w programie, skoro wyświetla się okno podpowiedzi to znaczy, że coś znajduje, ale nie wyświetla.
Po połączeniu edytujemy nazwę AAAdziwaczny na prawdziwą. I mamy gada, czyli przechytrzamy program!
Wydruki, tablice i otoczka wizualna mnie zupełnie nie interesują, więc kwestii wyswietlania nie rozpracowałam, nie pomogę z tym.
Programowi bardzo brakuje biblioteki multimediów (zdjęcia, inne pliki) , bo dodawanie linków do plików o konkretnych nazwach i lokalizacji nie nie zadziała przy jakiejkowliek zmianie.
Póki co jednak nic lepszego nie znalazłam.
Z ahnenblattem wygrałam; sposobem wyeliminowania problemów z niewyswietlaniem propozycji osób jest niestety zabawa w kotka i myszkę z programem: nadanie na czas łączenia takiej osobie jakiegoś dziwacznego imienia zaczynajacego sie na aaa (jak w ogloszeniach, żeby za dużo nie szukać) i próbujemy łączyć, a jeśli program nie podpowiada to wybieramy z drugiej zakładki 'Wszystkie osoby' i szukamy naszego AAAdziwaczny. Bo wyraźnie jest dziura w programie, skoro wyświetla się okno podpowiedzi to znaczy, że coś znajduje, ale nie wyświetla.
Po połączeniu edytujemy nazwę AAAdziwaczny na prawdziwą. I mamy gada, czyli przechytrzamy program!
Wydruki, tablice i otoczka wizualna mnie zupełnie nie interesują, więc kwestii wyswietlania nie rozpracowałam, nie pomogę z tym.
Programowi bardzo brakuje biblioteki multimediów (zdjęcia, inne pliki) , bo dodawanie linków do plików o konkretnych nazwach i lokalizacji nie nie zadziała przy jakiejkowliek zmianie.
Póki co jednak nic lepszego nie znalazłam.
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
- Topolinski_Jozef

Witam,
adopcyjnych można zapisać w "Uwagi". Tekst wpisany w zakładkach
Uwagi i Źródła poprzedzony podwójnym ukośnikiem //
może być widoczny lub ukryty w raportach.
narazie program uwględnia tylko jedną parę rodziców. Wiadomości o rodzicachkrycla pisze:Dzień dobry!
A czy orientujecie się może jak uzupełnić w programie rodziców adopcyjnych i prawdziwych? Albo w jaki sposób można to obejść?
Pozdrawiam,
Krzysiek
adopcyjnych można zapisać w "Uwagi". Tekst wpisany w zakładkach
Uwagi i Źródła poprzedzony podwójnym ukośnikiem //
może być widoczny lub ukryty w raportach.
- Batogowski_Sergij

Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt?
Witam serdecznie. Wczoraj, wprowadzając informacje do drzewka, nie zauważyłem jak laptop mi się rozładował i wyłączył się. Po włączeniu laptopa zauważyłem, że plik Ahnenblatt został uszkodony i nie otwiera się. Czy istnieje możliwość naprawy uszkodzonego pliku?
Pozdrawiam,
Sergij Batogowski[/list]
Pozdrawiam,
Sergij Batogowski[/list]
-
Slawek_Wojsa

Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt?
Witam
Jaki system operacyjny jest w laptopie?
Proszę kliknąć na plik prawym przyciskiem myszki wybrać "Właściwości" i sprawdzić czy pokazuje się zakładka "poprzednie wersje".
Proszę kliknąć na plik prawym przyciskiem myszki wybrać "Właściwości" i sprawdzić czy pokazuje się zakładka "poprzednie wersje".
Pozdrawiam Sławomir Wojsa
- Batogowski_Sergij

Re: Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt
Windows 10. Ale zapomniałem powiedzieć, że plik został uszkodzony, będąc na karteczce microsd a nie na dysku twardym.Slawek_Wojsa pisze:Witam
Uff... UDAŁO SIĘ!!!
Zatem, dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Sergij
-
Maślanek_Joanna

Re: Czy jest możliwość naprawy uszkodzonego pliku Ahnenblatt
Mam problem następujący:
chciałam dzieciom pokazać kuzynów kolejnych "stopni" - sądziłam, że taki schemat będzie bardzo prosty do wygenerowania, ale niestety tak nie jest - albo ja coś źle ustawiam. Próbowałam już różnych kombinacji i nie idzie.
Ustawiam tablicę przodków, opcje, ustawienia użytkownika, odpowiednią liczbę pokoleń, zaznaczam "rodzeństwo" i potomkowie rodzeństwa", tudzież "wszyscy potomkowie jeśli są podani" i... guzik!
Na wykresie widzę tylko niektóre linie "dociągnięte" do pokolenia moich dzieci, a niektóre system uparcie kończy tylko na dzieciach rodzeństwa (a wnuki i prawnuki są w bazie i normalnie system je "widzi").
Poradźcie, czy coś robię źle?....
Pozdrawiam
Joanna
chciałam dzieciom pokazać kuzynów kolejnych "stopni" - sądziłam, że taki schemat będzie bardzo prosty do wygenerowania, ale niestety tak nie jest - albo ja coś źle ustawiam. Próbowałam już różnych kombinacji i nie idzie.
Ustawiam tablicę przodków, opcje, ustawienia użytkownika, odpowiednią liczbę pokoleń, zaznaczam "rodzeństwo" i potomkowie rodzeństwa", tudzież "wszyscy potomkowie jeśli są podani" i... guzik!
Na wykresie widzę tylko niektóre linie "dociągnięte" do pokolenia moich dzieci, a niektóre system uparcie kończy tylko na dzieciach rodzeństwa (a wnuki i prawnuki są w bazie i normalnie system je "widzi").
Poradźcie, czy coś robię źle?....
Pozdrawiam
Joanna
- Krystyna.waw