Ulica Wolnej Wszechnicy

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dorma351971

Sympatyk

Ulica Wolnej Wszechnicy

Post autor: Dorma351971 »

Moi drodzy- ulica Wolnej Wszechnicy w Warszawie w 1905 roku -jaka to parafia ? W akcie zgonu podano że właśnie na tej ulicy urodziła się moja przodkini.
Dorota Iwańska
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ulica Wolnej Wszechnicy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

polecam wątek
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-6160.phtml
zamiast zakładania nowego

w 1905? poza Warszawą
masz skan aktu zgonu z .....roku, gdzie jest podany adres pod którym urodziła się w 1905?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Dorma351971

Sympatyk

Te fakty podano mi w kancelarii cmentarza .Dziękuję za pomoc- podany wątek(38 stron) przeczytałam -większość linków nie działa.
Dorota Iwańska
Dabkowski_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Dabkowski_Grzegorz »

W 1905 nie było ulicy Wolnej Wszechnicy. Ba, nie było nawet jeszcze samej Wolnej Wszechnicy. Ktoś gdzieś coś pomieszał.

― Grzegorz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Nie podajesz konkretnie danych osoby, ktorej szukasz. Byłoby łatwiej Ci pomóc, chyba że to tajemnica. Przyporządkowanie ulicy do parafii to fajna sprawa ale czy masz pewność, że to na 100% działa. A jak ochrzcili po miesiącu gdzie indziej ?
Dorma351971

Sympatyk

Osoba o którą mi chodzi to Anna Łukin ur w 1905 roku (rodzice to Aleksander i Michalina Oraczewska) i nie jest to tajemnica. Są to dane z kancelarii cmentarza więc najprawdopodobniej były to informacje podane ustnie. Rzeczywiście nie było wtedy ani Wszechnicy ani tym bardziej takiej ulicy :)Podejrzewam więc że osoba ta po prostu tam mieszkała. Bardzo dziękuję za pomoc i ,,oświecenie" :)
Dorota Iwańska
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

podlinkowany wątek polecam jako miejsce do pisania, zamiast zakładania nowego
nie tylko jako lekturę
zgodnie z regulaminem i ogólniej zasadami funkcjonowania takich for(ów brr)

akt zgonu to USC (no ew. AP) nie kancelaria cmentarza

Arku: w zasadzie bez znaczenia, urodzenie winno być wpisane w siedzibie USC (kancelarii parafialnej) zgodnej/odpowiedniej co do terytorium do miejsca urodzenia. Niezależnie gdzie chrzest.

Może warto wykorzystać ten niepotrzebnie założony nowy watek do podrążenia "miejsce urodzenia w akcie zgonu" (i zmienić temat:)
nie spotkałem tak dokładnych określeń miejsca urodzenia w AZ sporządzonym wiele lat po AU

pozdrawiam!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Włodku ja się z Tobą zgadzam, cóż gdy schemat zawodzi.
A w tym przypadku jest nieco inaczej, bo ojciec ww. Anny to Aleksy Aleksiejewicz Łukin (ktoś go spolszczył na Aleksandra). W 1903 chrzci swojego syna Jana w Cerkwi Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny w Warszawie (str. 35, akt. 57) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =840&y=670
To jego syn z pierwszego małżeństwa z Michaliną Pasikowską.
W 1905 r. jest jego akt zgonu w aktach ww. parafii. Niestety w 1905 nie widzę (ale warto mnie sprawdzić) aktu chrztu Anny w tejże parafii. Może ze względu na śmierć ojca coś się przeciągnęło a metryk z 1906 nie ma w genetece
Dorma351971

Sympatyk

Bardzo ładnie podsumowane - i w tym jest właśnie mój problem. Nie mogę znaleźć aktu urodzenia Anny , nie wiadomo nawet czy była na pewno córką z drugiego małżeństwa czy po prostu ze związku partnerskiego czy może po prostu przekręcono nazwisko. Jako ciekawostkę mogę tylko dodać iż Anna Łukin urodziła się dnia 25.08.1905 i tego samego dnia zmarł jej ojciec Aleksy Łukin. Na zakończenie BARDZO PRZEPRASZAM że założyłam osobny wątek.
Dorota Iwańska
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

No dobrze, ale rozumiem, że te metryki prawosławne z Warszawy, które są w genetece przejrzalaś. Pomiędzy 1903 i 1905 nie bylor zgonu pierwszej żony, nie było ślubu żadnego Łukina. W 1906 w innych parafiach brak chrztu ? Brak ślubu matki ? Została z dziećmi, w Warszawie, nastroje polityczne i społeczne niespokojne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”