ewangelicy z okolic Kobylej Góry i Dębnicy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Cisowski_Michał

Członek PTG

ewangelicy z okolic Kobylej Góry i Dębnicy

Post autor: Cisowski_Michał »

Drodzy,

ostatnio odnalazłem w swoim drzewie pierwszych ewangelików. Są to osoby urodzone na przełomie XVIII i XIX wieku. Niestety nie jestem w stanie dojść do jakiej parafii należeli w tym czasie ewangelicy z Kobylej Góry (pow. ostrzeszowski) i Dębnicy (powiat ostrowski) i gdzie szukać ich akt.

Osoby te zawarły mieszkane małżeństwa z katolikami i część aktów chrztów ich dzieci znajduje się w parafiach katolickich. Czy w tym czasie praktykowane w rodzinach mieszkanych było chrzczenie dzieci raz w parafii katolickiej a raz w ewangelickiej? Mam problem z dotarciem do aktu chrztu mojego bezpośredniego przodka mimo, iż znana jest dokładna data i miejsce urodzenia.

Dziękuję za pomoc,
Michał
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Zazwyczaj nie ma tu reguły.
W jednych przypadkach rodzące się dzieci chrzczone były w parafii rzymsko-katolickiej, w innym w parafii ewangelicko-augsburskiej. Ale znam też przypadek, gdzie dwójka dzieci jest chrzczona w kościele ewangelickim, zaś trzecie najmłodsze w katolickim. Podobnie małżeństwa - raz tu, raz tu zawierane.
Inaczej sprawa - przynajmniej na moim terenie - wygląda ze zgonami. Zapisy odnotowywane są zarówno w ASC parafii rzymsko-katolickiej i równocześnie w aktach parafii ewangelickiej. Być może wpływ na to miał miejscowy cmentarz, gdzie grzebano zmarłych, zaś cmentarz filiału ewangelickiego był kilkadziesiąt kilometrów dalej.
Pozdrawiam !
Tadek
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

podejrzewam, że Kobyla Góra podlegała pod par. ewangelicką Kępno

zrobiłam spis ewangelików z 1790 i 1792
strona Projekt Prosna, na której to się znajduje jest chyba chwilowo zawirusowana
https://www.google.pl/interstitial?url= ... emid%3D193
w historii Kępna piszę o obszarze, który obsługiwała parafia
Trzeba będzie poczekać, aż usuną wirusa

pozdrawiam
Małgorzata
Cisowski_Michał

Członek PTG

Post autor: Cisowski_Michał »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”