Propinacje, karczmy, szynki, austerie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gajzler_Michał

Sympatyk
Kontakt:

Propinacje, karczmy, szynki, austerie

Post autor: Gajzler_Michał »

Czy istnieje źródło informacji o propinatorach / karczmarzach / szynkarzach / austerialnych z początku XIX wieku z terenów Ziemi Świętokrzyskiej? Gdzie tego szukać? Chodzi mi konkretnie o parafie Czermno, Lipa i Fałków. Może są spisy pracowników albo dokumenty dotyczące propinacji / austerii / karczm / szynków? Będę bardzo wdzięczny za informacje.
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Jeśli chodzi o dawną Gubernie Radomską, czy też Kielecką to trochę interesujących informacji odnośnie propinacji, gorzelni, stosowanych opłat itp. znajdziesz w AP Kielce w zespole nr 1 "Rząd Gubernialny Radomski".
Będą to jednostki archiwalne o sygnaturach w przedziale od 9676 - 10247, czyli należy wyszukać w inwentarzu konkretny powiat i odpowiedni przedział czasowy. Te pozycje sygnatur zawarte są w tomie III do powyższego zespołu (nr 1). Przykładowo dla pow. olkuskiego j.a. o sygn. 9696 "Akta szczegółowe dotyczące poboru opłat od gorzelni i szynków" obejmuje lata 1823 -1831, następnie mamy j.a. z 1847, 1849-51, 1856, 1857-58 i ostatnia o sygn. 9702 - to lata 1864-67. Dla Pańskiego rejonu (powiatu) nr sygnatur powinny być w pobliżu.
Jeśli chodzi o lata dalsze (1866-1918), to może coś być w zespole nr 31 "Rząd Gubernialny Kielecki". Ale wertowanie tego zespołu mam dopiero w najbliższych planach (też 3 tomowy inwentarz). Tylko tutaj większość dokumentów będzie już po rosyjsku.

Pozdrawiam !
Tadek
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

W opracowaniach prof. dr Jerzego Piwka dotyczących Kielc z pierwszej połowy XIX w, jest wykaz właścicieli karczm, szynków itp. Prace zawierają bardzo dużo tabel i zestawień z nazwiskami. Tytuły prac:
Kielce w latach 1816-1866 : ludność i gospodarka / Jerzy Piwek ; Wyższa Szkoła Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Świętokrzyskim; Mieszkańcy Kielc w latach 1816-1866 / Jerzy Piwek; Ekonomia kielecka w latach 1789-1864 / Jerzy Piwek.
Prace zawierają bogatą bibliografię oraz odnośniki do oryginalnych źródeł
archiwalnych
Profesor Piwek pisał również o ekonomii i działalności Małachowskich na Kielecczyźnie, tam mogą być materiały o gorzelniach.
Ekonomia kielecka w latach 1789-1864, Działalność gospodarcza Małachowskich w XVIII i XIX wieku
pozdrawiam marek
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

A czy podobne dokumenty są dostępne dla północnego Mazowsza? Mój przodek po nazwisku był karczmarzem w podprzasnyskim Mchowie, chciałabym się dowiedzieć coś więcej na ten temat.
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Chętnie poczytałabym coś podobnego dla kujawsko-pomorskiego, a konkretnie chodzi o Włocławek w latach 1890 - do dalej. Mój pradziadek miał podobno karczmę, ale nie mam na to dowodów i jak na razie nie wiem za wiele o karczmarzach, szynkarzach itd.Jeśli ktoś miałby coś do zasugerowania do poczytania to byłabym wdzięczna.

Iwona
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Są też opracowania prof. dr Wiesława Cabana dotyczące zawodowej działalności ludności Kielecczyzny - Społeczeństwo Kielecczyzny 1832–1864. Studia nad strukturą i aktywnością gospodarczą ziemiaństwa, mieszczaństwa i Żydów, Kielce 1993, w niej powinny być dane odnoście gorzelnictwa oraz opracowanie odnoszące się do gorzelnictwa i cukrownictwa Kielecczyzny - Gorzelnictwo i cukrownictwo w guberni radomskiej w połowie XIX wieku - PWN Warszawa 1990 /Wiesław Caban.
pozdrawiam marek
Gajzler_Michał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gajzler_Michał »

Bardzo dziękuję @Ted_B za podzielenie się wiedzą. Jeśli tam nie będzie tego czego szukam, to chyba nigdzie.

Bardzo dziękuję @marbl. Mam zdecydowanie bliżej do Biblioteki Narodowej niż do Archiwum w Kielcach, a są w niej pozycje wymienionego przez Ciebie autora, więc może uda mi się znaleźć to czego potrzebuję bez szukania w AP w Kielcach.

W metryce urodzenia syna w Czermnie w 1817 roku został odnotowany Jan Gajzler jako austerialny.
W metryce urodzenia córki w Lipie w 1833 został odnotowany jako karczmarz.
Z kolei Ludwik Gajzler został odnotowany w metrykach jako "kaczmarz" w Lipie w 1824 i 1825.
W 1827 i 1828 w Lipie już jako propinator, a w metryce zgonu z 1829 roku jako szynkarz.

Przypuszczam, że Jan i Ludwik byli braćmi, bo m.in. Ludwik występuje jako świadek narodzin dwojga dzieci Jana. W zapisach o ich ślubach brak danych o rodzicach (brak w księgach pełnej treści metryk). Liczę więc, że może w dokumentach dotyczących propinacji czy austerii będą imiona rodziców lub inne dane, które pozwolą dowieść, że byli braćmi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”