emigracja przed I wojną światową

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

RenMik

emigracja przed I wojną światową

Post autor: RenMik »

Witam, dzięki Waszej pomocy mam dokumenty potwierdzające wyjazd mojego dziadka do USA a w zasadzie do Kanady w 1913. Ale zastanawia mie sama organizacja takich wyjazdów.
Wiem , że dziadek musiał dotrzeć do Antwerpii, !7 letni chłopak ze wsi zabitej dechami wybrał się w taką drogę. Koszt podróży oceniany była na równowartość 2 mórg pola (????).
Jak to się odbywało, musieli być jacyś pośrednicy, którzy pewnie brali niezłe pieniądze. Wiem, że tu jest biała plama w dokumentach, ale chciałabym wiedzieć jaką drogę (prawdopodobnie) przeszedł dziadek.
Drugie pytanie -dotarł na Ellis Island , był w szpitalu ( rodzinne przekazy mówią o jakiejś wysypce) ale w dokumentach jest, że docelowym miejscem było Toronto. Czy z wyspy to już na własną rękę musiał jechać ? Jak to wyglądało?
Renata
loreii

Sympatyk

Re: emigracja przed I wojną światową

Post autor: loreii »

RenMik pisze:Witam, dzięki Waszej pomocy mam dokumenty potwierdzające wyjazd mojego dziadka do USA a w zasadzie do Kanady w 1913. Ale zastanawia mie sama organizacja takich wyjazdów.
Wiem , że dziadek musiał dotrzeć do Antwerpii, !7 letni chłopak ze wsi zabitej dechami wybrał się w taką drogę. Koszt podróży oceniany była na równowartość 2 mórg pola (????).
Jak to się odbywało, musieli być jacyś pośrednicy, którzy pewnie brali niezłe pieniądze. Wiem, że tu jest biała plama w dokumentach, ale chciałabym wiedzieć jaką drogę (prawdopodobnie) przeszedł dziadek.
Drugie pytanie -dotarł na Ellis Island , był w szpitalu ( rodzinne przekazy mówią o jakiejś wysypce) ale w dokumentach jest, że docelowym miejscem było Toronto. Czy z wyspy to już na własną rękę musiał jechać ? Jak to wyglądało?
Renata
W tamtych czasach działały specjalne biura organizujące wyjazdy do USA.Na terenie Galicii było np:biuro pani Zofii Biesiadeckiej http://oswiecimganobis.blogspot.com/201 ... ckiej.html, http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/4 ... ,id,t.html
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

RenMik pisze:Witam, dzięki Waszej pomocy mam dokumenty potwierdzające wyjazd mojego dziadka do USA a w zasadzie do Kanady w 1913. Ale zastanawia mie sama organizacja takich wyjazdów.
Renata
Witam,
W latach 2013 i 2015 publikowałem w lokalnym miesięczniku cykl artykułów o emigracji i wyspie Ellis Island pt. "Brama do lepszego świata". Mogę przesłać skany, proszę podac e-maila na priv. Pozdrawiam, Rysiek
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Renata
Witam,
super, że masz takie dokumenty potwierdzające wyjazd. Ja wiem, że mój praprdziadek był w USA, że wrócił i to by było na tyle. Nie potrafię znaleźć żadnego dokumentu potwierdzającego jego wyjazd, powrót czy też co tam robił. Wiem tylko, że pojechał do pracy. Jeśli jest jakaś strona na, której można odnaleźć takie informacje to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Joanna

Sympatyk

Post autor: Makowska_Anna7 »

"Nie potrafię znaleźć żadnego dokumentu potwierdzającego jego wyjazd ..."

Witam,
czy znasz te strony?
http://libertyellisfoundation.org/passenger
http://stevemorse.org/ellis2/ellisgold.html
http://www.castlegarden.org/searcher.php

pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

grabkk pisze:[ Witam,
W latach 2013 i 2015 publikowałem w lokalnym miesięczniku cykl artykułów o emigracji i wyspie Ellis Island pt. "Brama do lepszego świata".
Mogę przesłać skany, proszę podac e-maila na priv. Pozdrawiam, Rysiek
Proszę o skany na adres podany w priv.
Mam zamiar /oprócz mojego zainteresowania/ umieścić wydruki tych artykułów /jeśli wyrazisz zgodę/
w naszej bibliotece Śląskiego Towarzystwa Genealogicznego we Wrocławiu
Pozdrawiam
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
RenMik

Post autor: RenMik »

Drążąc temat mam pytanie, jeżeli dziadek wyjechał przez Antwerpię to 90% że korzystał z biura Pani Biesiadeckiej. Czy zachowały się dokumenty jej biura ?
sable

Sympatyk

Post autor: sable »

A jak nazwac przesiedlenie sie w 1907r. na stale malzenstwa z miejscowosci lezacej w powiecie Tarnopol do miejscowosci w poblize Krakowa ? Czy to tez mozna nazwac emeigracja ?
Pozdrawiam,
Amelia
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

sable pisze:A jak nazwac przesiedlenie sie w 1907r. na stale malzenstwa z miejscowosci lezacej w powiecie Tarnopol do miejscowosci w poblize Krakowa ? Czy to tez mozna nazwac emeigracja ?
Pozdrawiam,
Amelia
Migracja tylko, bo nie było granic do przekroczenia

Pozdrawiam

Chrystian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy przesunięte”