Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Panie Tomku,

Bardzo bym prosił o drobną pomoc - czy mógłby Pan spojrzeć na akta z parafii rzymskokatolickiej Kamieńsk, lata 1871 oraz 1875-1880 pod kątem znalezienia w nich aktu urodzenia Franciszka Tomczaka (Tomczyka), syna Jan Tomczaka (Tomczyka) i Elżbiety (panieńskie nieznane)? Jeżeli takowy się znajdzie proszę o podanie numeru aktu i w której księdze jest - zamówię sobie wtedy w AP ksero :)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś wieści :)
B. Czyżewski
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

Panie Tomku,
do wczoraj żyłem w błogim a błędnym przeświadczeniu, że moja rodzina, w moim rodzinnym mieście to temat dogłębnie już zbadany i wyczerpany, a jednak był ktoś jeszcze....
Jak podaje skorowidz urodzonych radomszczańskiej parafii pw. św. Lamberta, w roku 1893 (akt nr 459) urodził się w tejże parafii nieznany mi Stefani Cezariusz (w dodatku to imię, w tej akurat , niespotykanej w parafii, formie...). Jestem niezmiernie ciekaw rodziców, kto oni...(typuję Stanisława i Walerię z ....:)
To samo (to błogie i błędne) dotyczy kądzieli: dziecię - Józia Pilichowska urodzona w tejże samej parafii, w następnym, 1894 r. (akt 157) to czyja ona??...
Zatem czy mógłby Pan wynotować dla mnie z treści aktów te istotne: mamusia, tatuś dziecięcia, miejscowość...
pozdrawiam
wlodeks
Awatar użytkownika
Bednarska_Małgorzata

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bednarska_Małgorzata »

Tomku,
mam prośbę :lol:
Moja babcia Bronisława Maria Walczak c. Tomasza i Walerii , ur. 04.09 1903 w Tomaszów Mazowiecki, miała młodszą siostrę Bolesławę ur. ok 1910.
Czy możesz sprawdzić.
Jak mogę, to sprawdź jeszcze czy ok. 1901-02 Tomasz Walczak i Waleria zawarli związek malzeński w Tomaszów Mazowiecki.
Pomoć mieli ok. 24-25 lat jak sie pobierali, to może coś o ich urodzeniu. :wink:
pozdrawiam
Małgorzata
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@hannalore

Mam problem z alegatami z 1893. Nie ma tam ani takich numerów, ani takich nazwisk.

@włodzimiest

459/1893 Cezariusz Stefani s. Konstantego i Antoniny Kochan urodzony 20 VIII 1893
157/1894 Józia Pilichowska córunia Franusia pochodzącego z gminy Dobrenice czasowo przebywającego w Radomsku i jego żonusi Agnisi Ozgi, ur. 13 III 1894

@Tomasz_Swierzb

Grocholice 1882/13
Ślub:
Stanisław Waszczak l. 22 s. Michała i Marianny z grocholic
Anna Sompolska l. 28 c. Katarzyny Sompolskiej z Grocholic
Łękawa 1883/42
Ślub:
Wojciech Stanis /Stanisz?/ l. 24 syn Joachima i Konstancji z Grocholic
Magdalena Sompolska vel Tonpolska l. 22 c. Franciszka i Marianny z Łękawy

Po raz ostatni sprawdziłem dane dostępne w genetece. Dane z geneteki proszę potwierdzać w AP, albo na parafiach.

pozdrawiam - tomek
Obrazek
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Zdobyłam kilka niepełnych informacji.
Kazimierz Prusinowski i I żona Marianna Józefowicz
dzieci z tego związku : Antoni ur 1852 mój przdziadek Marianna ur1859 Grójec -Piotr ur 1861
II zona Kazimierza -Józefa Jostamił ich syn Józef ur1865
Z tą rodziną związani są Cymerowie
Stanisław Cymer i jego żona Marianna Derdoń mieli syna Józefa ur 1862 i córkę Mariannę-moja prababka żona Antoniego Prusinowskiego
ponoć gdzieś z Dłutowa i okolic.
Tomku, czy więcej z tego można odnaleźć? Absolutnie nie wiem gdzie szukać.
Bardzo proszę.
Genowefa
Ostatnio zmieniony wt 20 paź 2009, 18:43 przez Genowefa, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Bożenno - mapa rozkładu nazwiska Prusinowski pokazuje, że będą to powiaty: Brzeziny, Łódź, albo Zgierz. Trzeba po prostu sprawdzić parafie z tamtego terenu i na pewno na coś uda się trafić. :)

pozdrawiam serdecznie - tomek
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Pytałam o tamte strony - nic. Wszyscy pozostali Prusinowscy jakich juz mam odnalezionych są w stronę Dłutowa.
Genowefa -a tak Bozenna od Łuczyńskich pozdrawiam/
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

[...]
Pozdrawiam
Anka W
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 00:55 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Załącznik z 1890 się zgadza. Jest oznaczony numerem porządkowym 15 i dopiskiem "do aktu 29". Jest to metryka urodzenia Tomasza Wojciechowskiego nr 125/1871 z parafii Ostrów Warcki /?/. Jutro albo pojutrze podam treść, bo dziś nie miałem czasu spisać .

tomek
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

[...]
Pozdrawiam
Anka W
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 00:55 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

Bardzo dziękuję Panie Tomku i pozdrawiam
wlodeks
Awatar użytkownika
aakob4

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: aakob4 »

Witam

Panie Tomku , ja znowu po prośbie.
Cały czas poszukuję Marianny Iwanickiej c. Karola i Franciszki (chyba Zając), ale mam już więcej danych - Urodzona 26.09.1899 w Tomaszowie Mazowieckim(314/0).
Z tego co się zorientowałam to były dwie parafie Św. Marcina i Św. Antoniego Padewskiego, ale może się mylę.
Zależy mi na skanie księgi metrykalnej, gdyby Pan znalazł taki akt to mogłabym wystąpić do AP. Zależy mi na informacji o rodzicach, bo utknęłam.
Może wiek rodziców da mi wskazówkę w jakim okresie szukać aktu ślubu.

Pozdrawiam
Agnieszka Błońska
Tomek1973

Sympatyk

@hannalore
Akt z alegatów z 1890 roku
125/1871 ostrów warcki parafia jeziorsko, ur. tomasz wojciechowski, syn marcina wojciechowskiego lat 25 i julianny józefiak lat 22
Sprawiłem jeszcze raz dokładnie alegata 1893. Słowo skauta, że nie ma tam tych metryk. Numeracja też jest zupełnie inna.

@Batrtłomiej_Czyżewski
Nie natrafiłem w Kamieńsku na akt urodzenia Franciszka, ani na slad jego rodzeństwa. Znalazłem dwie inne rodziny o tym nazwisku:
ur. Stanisława, córka Rocha i Wiktorii
ur. Michał, syn Ignacego i Marianny
Gdyby podał pan konkretną miejscowośc, to może trafiłoby się coś w kls.

@Małgorzata_Bednarek
Ten akt urodzenia, to ja już chyba kiedyś znalazłem. Ojcem Bronisławy był Tomasz Walczak robotnik z Łodzi czasowo przebywający w Tomaszowie. Ślubu /od roku 1898/ nie znalazłem. Aktu urodzenia matki /mającej w 1903 roku 28 lat/ powinien być w łódzkim AP.

tomek - tomek
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Dziękuję za pomoc, dobry człowieku :D
Pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Tomek1973 pisze: @Batrtłomiej_Czyżewski
Nie natrafiłem w Kamieńsku na akt urodzenia Franciszka, ani na slad jego rodzeństwa. Znalazłem dwie inne rodziny o tym nazwisku:
ur. Stanisława, córka Rocha i Wiktorii
ur. Michał, syn Ignacego i Marianny
Gdyby podał pan konkretną miejscowośc, to może trafiłoby się coś w kls.
Witam!

Bardzo dziękuję za sprawdzenie :)
Dziwię się tylko sobie, że nie podałem miejscowości... :oops:
W akcie małżeństwa Franciszka Tomczyka (Tomczaka) jest informacja iż urodził się on we Włodzimierzu.
Czekam z niecierpliwością na dalsze wieści.

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”