Historia medycyny w genealogii

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
olerys

Sympatyk
Legenda

Historia medycyny w genealogii

Post autor: olerys »

Co sądzicie o pomyśle utworzenia nowego tematu [informacje medyczne w genealogii]?
Aktualnie indeksuję par. Gorzków pow. Kazimierski [SK].
Znalazłem tam np. liczne zgony małych dzieci pomiędzy 1799 a 1806 z podaniem powodu śmierci "Variolis". Ale ten powód nie występuje u dorosłych. Czyli nie była to epidemia ospy właściwej. Sugeruje raczej tzw. wiatrówkę dziecięcą. A ta współcześnie nie jest śmiertelna u dzieci. Nie znalazłem w necie żadnej informacji na temat jakiejś epidemii ospy na terenach Polski w tym okresie.

Ponadto bardzo często jako powód śmierci dzieci są podawane "Phtisi" oraz "Hidropi". Bezpośrednie tłumaczenie słów daje mi pewne domysły. Byłoby jednak bezcenne uzyskanie informacji od kogoś kto zna się na historii medycyny i oświeciłby mnie jak można te nazwy skojarzyć ze współczesną wiedzą medyczną
Robert1

Sympatyk
Adept

Post autor: Robert1 »

Phthisis to gruźlica. A Hidropi to chyba określenie objawów, a nie konkretnej choroby: https://pl.wikipedia.org/wiki/Puchlina_wodna_(medycyna)
Pozdrawiam,
Robert
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Historia medycyny w genealogii

Post autor: slawek_krakow »

olerys pisze:Co sądzicie o pomyśle utworzenia nowego tematu [informacje medyczne w genealogii]?
Aktualnie indeksuję par. Gorzków pow. Kazimierski [SK].
Znalazłem tam np. liczne zgony małych dzieci pomiędzy 1799 a 1806 z podaniem powodu śmierci "Variolis". Ale ten powód nie występuje u dorosłych. Czyli nie była to epidemia ospy właściwej. Sugeruje raczej tzw. wiatrówkę dziecięcą. A ta współcześnie nie jest śmiertelna u dzieci. Nie znalazłem w necie żadnej informacji na temat jakiejś epidemii ospy na terenach Polski w tym okresie.

Ponadto bardzo często jako powód śmierci dzieci są podawane "Phtisi" oraz "Hidropi". Bezpośrednie tłumaczenie słów daje mi pewne domysły. Byłoby jednak bezcenne uzyskanie informacji od kogoś kto zna się na historii medycyny i oświeciłby mnie jak można te nazwy skojarzyć ze współczesną wiedzą medyczną
http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-sub13.html
Awatar użytkownika
olerys

Sympatyk
Legenda

Re: Historia medycyny w genealogii

Post autor: olerys »

Hidropi per analogia do (łac) hydropi - interporetuję jako puchlinę wodną. Ale cenne byłoby usłyszeć głoś specjalisty od historii rozwoju medycyny.
Ryszard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”