Pochówek w kościele

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Pochówek w kościele

Post autor: B_Boa »

Witam!
W akcie zgonu mojego przodka z 1791r. znalazłam wzmiankę, że został pochowany w kościele parafialnym. O czym mógł świadczyć taki pochówek?
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Sianoszek_Michal

Członek PTG

Pochówek w kościele

Post autor: Sianoszek_Michal »

Być może był fundatorem (np. jakiegoś ołtarza) lub też kimś ważnym:)
Również mam taki przypadek w rodzinie
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Pochówek w kościele

Post autor: slawek_krakow »

B_Boa pisze:Witam!
W akcie zgonu mojego przodka z 1791r. znalazłam wzmiankę, że został pochowany w kościele parafialnym. O czym mógł świadczyć taki pochówek?
Pozdrawiam
Ania

O czym mógł świadczyć? Kościół to bez wątpienia miejsce reprezentacyjne więc o zasługach, statusie społecznym i oczywiście zamożności. To nie są tanie rzeczy :) Z moich badań (mała próba) oraz tego co mi się udało doczytać wynika, że 60-70% to pochówki szlachty. Reszta chłopi, choć w tym wypadku raczej zamożni kmiecie plus np młynarze. Również członkowie bractw różańcowych czy innych. No i oczywiście księża i służba kościelna.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Grzebanie zmarłych pod podłogą w kościele było dość powszechne zarówno szlachty jak i poddanych
w I połowie XVIII w. W drugiej połowie XVIII w. tych pochówków było już mniej i częściej były to
pochówki szlachty ale także i poddanych. Po 1804 r. władze pruskie na Podlasiu zakazały pochówków
w kościołach i przy nich. Nakazały tworzenie cmentarzy w miejscach oddalonych od kościoła, argumentując
to względami sanitarnymi.
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi : )
Pozdrawiam
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”