Poszukuje przodkow rodziny Machocki

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Andrzej_Machocki

Post autor: Andrzej_Machocki »

Bardzo prosze o pomoc w odszukaniu przodkow rodziny Machockich. Pomoca moga byc nazwy miejsc: Cisow kolo Kielc, Pilzno , Stary Sacz. Z gory dziekuje za pomoc.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W drzewie genealogicznym na stronie http://worldconnect.rootsweb.ancestry.c ... cki&given= jest to nazwisko z Pilzna.Jeśli chcesz to prześlę gedcom.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Andrzej_Machocki

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Posiadam kilka informacji o rodzinie Machockich z Pilzna, sa to jednak informacje bardzo znikome. Szukam powiazania z Machokimi ktorzy zamieszkiwali i nadal zamieszkuja w Cisowie okolice Kielc. Wiem, ze jest to to samo drzewo genealogiczne. W XIX wieku Kazimierz Machocki przeniosl sie ze wzgledow politycznych wraz z rodzina z Krolestwa Kongresowego do Pilzna i tu po wybuchu
domu zalozyl traktiernie dla szlachty. Nie wiem czy rodzina Machockich to ta czesc rodziny, ktora pozostala w Krolestwie czy nie?.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Parafia Cisow jest zindeksowana w genetece
http://www.geneszukacz.genealodzy.pl/

Elzbieta
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Re: Poszukuje przodkow rodziny Machocki

Post autor: Thomeck »

Andrzej_Machocki pisze:Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Posiadam kilka informacji o rodzinie Machockich z Pilzna, sa to jednak informacje bardzo znikome. Szukam powiazania z Machokimi ktorzy zamieszkiwali i nadal zamieszkuja w Cisowie okolice Kielc. Wiem, ze jest to to samo drzewo genealogiczne. W XIX wieku Kazimierz Machocki przeniosl sie ze wzgledow politycznych wraz z rodzina z Krolestwa Kongresowego do Pilzna i tu po wybuchu
domu zalozyl traktiernie dla szlachty. Nie wiem czy rodzina Machockich to ta czesc rodziny, ktora pozostala w Krolestwie czy nie?.
Jako potomek Kazimierza Machockiego muszę przyznać, że to nie do końca prawda z tym Królestwem. Machoccy mieszkali w Pilznie dużo dawniej, koło XVII/XVIII wieku (także w Lipinach, to majątek niedaleko). Kazimierz tam właśnie (w Pilznie) się ożenił i tam też rodziły się jego dzieci. Ze Starym Sączem związany jest z kolei jego syn Jan.
Znalazłem Machockich w księgach miejskich (ławniczych itp) pilzneńskich z XVIII wieku.
Kiedy pojawiają się w Cisowie? Wg indeksów pierwszy Machocki brał ślub w 1778, ale pierwsza Machocka już w 1768, a księgi zaczynają sie w 1765, więc niewykluczone, że mogli tam mieszkać dawniej. Szczególnie, że zwyczajowo ślub ma miejsce w parafii panny młodej.
Może dla Cisowa też zachowały się jakieś źródła pozametrykalne? Być może właśnie w nich znajdziemy odpowiedź na temat ewentualnego powiązania Machockich z Pilzna i Cisowa?

Pozdrawiam
Tomek Prusek
Andrzej_Machocki

Witam Tomku ponownie. Cytuje wyszukane wiadomosci o Kazimierzu Machockim na ktorych opieram moja wiedze na temat rodziny: "Kazimierz Machocki przeniosl sie ze wzgledow politycznych wraz z rodzina z Krolestwa Kongresowego
do Pilzna i tu po wybuchu domu zalozyl traktiernie dla szlachty. Atmosfera jego domu odbijala sie na stylu zycia i sposobie bycia, zwlaszcza jego corki Magdaleny, jak to z przekazu. wynika - "ceniacej sie bardzo i odpowiednio elegancko sie ubierajacej w czarna suknie z bialym, haftowanym kolnierzykiem". Wyszla ona za maz za Tomasza Pawlusa, zamoznego kupca i rolnika pilznienskiego, z ktorym miala pieciu synow, miedzy innymi Leona, Marcelego i Teodora, odgrywajacych pozniej w Pilznie duza role w zyciu gospodarczym i spolecznym. Posiadali oni, zwlaszcza Teodor i Marceli bardzo liczne potomstwa. Druga corka Machockiego, Agnieszka, wyszla za maz za Michala Wojnarskiego syn Bartlomieja, ur. 1772 roku i urodzila dziewiecioro dzieci, z ktorych Julian, ozeniony z Eleonora Szczeklik, posiadal znowu dziewiecioro dzieci, w tym syna Tadeusza i Stanislawa, pozniej zamoznych kupcow i dzialaczy spolecznych. Rodzina Wojnarskich zadomowila sie w Pilznie w poczatkach XIX w. i nalezala do aktywniejszej wsrod mieszczanstwa. Trzecia corka K. Machockiego zawarla zwiazek malzenski ze Stanislawem Kowalskim, a czwarta, Katarzyna, z Tomaszem Kowalskim. Na tym przykladzie widac, jak rodziny szlacheckie wnikaly w rodziny mieszczanskie, zespalajac sie z nimi w nowa spolecznosc miejska.
Tomasz Kowalski zawieral zwiazki malzenskie kolejno z w.w. Katarzyna Machocki, nastepnie z Katarzyna Studzinska i Apolonia Klesk, posiadajac z kazda z nich, a w szczegolnosci z Apolonia Klesk bardzo liczne, bo liczace az dziesiecioro dzieci, potomstwo".
Mam nadzieje Panie Tomku, ze zostaniemy w kontakcie. Dzieki za pomoc.
piotrbochnacki

Post autor: piotrbochnacki »

Mogę Ci kuzynie pomóc, coś o Machockich wiem!
Andrzej_Machocki

Witam
Na wstepie dziekuje za szyki kontakt. Poszukuje informacji na temat pochodzenia i miejsc zamieszkania rodziny Machockich. W szczegolnosci osob zamieszkujacych Cisow w okolicy Kielc. Jest to miejsce gdzie urodzil sie moj Tata niezyjacy od 1993 roku. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Andrzej Machocki.
piotrbochnacki

Myśę, że syn wie kiedy urodził się tatuś?
No i imiona babci i dziadka!
Jeśli chodzi o Cisów to mógł się urodzić:
1907 roku, lub 1946, bo chyba rok 1882 nie wchodzi w rachubę!
Dane są dostępne, tylko proszę o szczegóły!
FPBochnacki
Andrzej_Machocki

Nie bardzo rozumie dziwnych pytan a w szczegolnosci jeszcze dziwniejszych dat. Moj Tata urodzil sie 18 stycznia 1932 roku w Cisowie. Nazwiska Dziadkow to: Jozef Machocki i Marianna Sikora. Dziadkowie przeprowadzili sie z Cisowa do Kielc na poczatku lat 60-tych. Tata jak juz wspomnialem urodzil sie w Cisowie a pod koniec lat 50-tch wraz z zona Maria przeniesli sie do Radomia. Tam mieszka moja siostra Elzbieta. Z rodziny zamieszkujacej w Kielcach znalem kuzyna Taty Wladyslawa Machockiego. Ja nie zamieszkuje w Polsce od konca 1993 roku.
Pazdrawiam Andrzej Machocki.
piotrbochnacki

Daty były prowokacyjne i dotyczyły innych Machockich! Pod podaną datą 18 styczeń 1932 rok ks. proboszcz p. Cisów Władysław Morek napisał w ak. ur. o godz. czwartej rano narodził się Stanisława Mochocki syn Józefa
Mochockiego lat 43 i Marianny Sikory lat 26.
Kopię oryginału tego aktu urodzenia mogę przekazać!
Stanisłw Mochocki 24 listopada 1955 w Kościelisku k/Zakopanego pośubił Marię Frankowską!
Wiele mam wiadomości do przekazania i wyjaśnienia, ale proszę pisać bezpośrednio na adres: piotrbochnacki@wp.pl
Serdecznie pozdrawiam
FPBochnacki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”