trzy tygodnie temu, na tym forum rozmawialiśmy o taryffach warszawskich. Włodzimierz Sroczyński zaproponował wówczas, aby podzielić materiał na części i siłą grupy je opracować. Jak się ponadto okazało, nie każdy ma dostęp do zasobów varsaviany, gdzie część z tych taryff jest publikowana. W porozumieniu z Włodzimierzem rozpoczęłam ten projekt osobiście.
Dziś zapraszam zainteresowanych na stronę www.warszawa.hostil.pl
Baza ta ma kilka zadań:
1. pomóc w odnalezieniu konkretnych nazwisk (to wspomoże w najbliższym czasie funkcja wyszukiwania)
2. zobrazować zmiany jakie zachodziły w Warszawie i jej zabudowie, tudzież własności
3. zebrać spisy, które dotąd publikowane są jedynie w postaci skanów czy papierowej w bazy, które mogą być przeszukiwane przez różne wyszukiwarki.
Zaznaczyć chcę, iż projekt nie jest w żadnym wypadku zakończony. To pierwsze informacje z dość obszernego materiału. W najbliższym czasie pojawią się kolejne, w tym też taryffy niepublikowane w Internecie. Część zakładek jeszcze nie jest wypełniona. Wybaczcie. W najbliższym czasie wszystko będzie uzupełniane. Następne dojdą "ulice warszawskie", dziś dodałam jurydyki. Wierzę, że okażecie cierpliwość
No cóż, zapraszam.
Anna Lubedkin