małżeństwo z obywatelem Włoch- jak znaleźć Parafię i akt?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

konrad1977

Sympatyk

Post autor: konrad1977 »

Witam, siostra mojego dziadka zawarła w okresie międzywojennym w Warszawie małżeństwo z obywatelem Włoch - Sebastiano Olivetti(pracownik Spółki Towarzystwo Fiat). Poszukuję ich aktu małżeństwa, niestety nie jestem w stanie ustalić, która z kilkudziesięciu ówczesnych parafii warszawskich jest właściwa. Panna młoda wywodziła się spoza Warszawy, tam jednak małżeństwo nie było zawierane. Może istniała jedna parafia, gdzie były zawierane takie małżeństwa?
Czy małżeństwa między obywatelami polskimi a cudziemcami były w jakikolwiek inny sposób rejestrowane? Sprawdziałem w Ambasadzie Republiki Włoch, niestety nie zachowały się archiwa z tego okresu.

Proszę o pomoc.

Pozdr
Konrad
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Może spróbuj skontaktować się z Archiwum USC przy Smyczkowej 14 w Warszawie ?
Jeśli znasz adres panny młodej, dobrze jest podać (przynajmniej ulicę) - to znacznie zawęzi zakres prawdopodobnych parafii.

Pozdrawiam,
AK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”