Marianna_Różalska pisze:Na budynku widnieje tabliczka, ale nie udało mi się czegokolwiek odczytać.
Jeśli masz możliwość zeskanowania zdjęcia w lepszej rozdzielczości, to może warto spróbować. Następnie manewrując kontrastem, jasnością itp. może udałoby się coś z obrazu odczytać.
Może ktoś ma podobne zdjęcie lub potrafi powiedzieć, jaka to szkoła i gdzie zostało zrobione.
Na zdjęciu jest moja babcia ur. 1887, tak więc szacuję zdjęcie na 1900 r.
Około 1900 roku mieszkała przy ul. Dobrej.
Lombarski_Jacek pisze:I wszystko jasne, co do pierwszego zdjęcia. Drugie dalej zagadka.
Pozdrawiam Jacek L
Zagadką mogą być okoliczności wykonania tego konkretnego zdjęcia, ale jego treść jest czytelna. Są na nim oficerowie i podoficerowie WP, ksiądz (prefekt, kapelan?), 1 cywil (burmistrz, kierownik szkoły?) i gromada (drużyna?) harcerzy - w przewadze młodszych chłopców. Dat. - lata 30-te XX w. Miejsce - zakładając poprawność identyfikacji odznaki pułkowej - Modlin lub najbliższe okolice. Raczej jakaś uroczystość lokalna (harcerska?) - nie państwowa. Więcej mogą podpowiedzieć tylko skojarzenia rodzinne!
Dziękuję wszystkim zaangażowanym za udzielone odpowiedzi.
Zagadka pomnika, która nurtowała od dawna rozwiązana.
Na temat zdjęcia harcerzy wypowiedź Pana Wojciecha możemy potraktować jako wyczerpującą.
Pozdrawiam
w trakcie opracowywania fotografii z odnalezionego rodzinnego albumu trafiło się zdjęcie z widokiem NN kościoła.
Sprawa prosta dla tych, co znają już ten widok:) Jednakże nie mam pojęcia w jakim rejonie Polski prowadzić poszukiwania, proszę zatem o pomoc w identyfikacji kościoła zatrzymanego w kadrze.
Witam moim zdaniem to jest meczet, ponieważ na wieży nie zauważyłem krzyża, lecz półksiężyc. Ale stylem budowy przypomina kościół, więc prawdopodobnie ten kościół znajduje się na wchodzie Polski lub na Kresach tam zazwyczaj robiono takie zamiany wyznania zamiast burzyć budynek i budować na jego miejscu kolejny innej wiary to jedynie zmieniali znak wyznania
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Kwiatkowski
Witaj Darku!
Twoja fotografia przedstawia kościół św. Augustyna w Kostowie w woj. opolskim, zbudowany w latach 1909-1911 http://fotopolska.eu/Kostow/b12999,Kosc ... styna.html Naprawdę warto byłoby zamieścić tą przepiękną fotografię na Fotopolsce
Pozdrawiam!
Krzysiek
krzyko pisze:Witaj Darku!
Twoja fotografia przedstawia kościół św. Augustyna w Kostowie w woj. opolskim, zbudowany w latach 1909-1911 http://fotopolska.eu/Kostow/b12999,Kosc ... styna.html Naprawdę warto byłoby zamieścić tą przepiękną fotografię na Fotopolsce
Pozdrawiam!
Krzysiek
Dziękuję za konkretną odpowiedź i rozwiązanie zagadki. Teraz to dopiero pojawiła się zagwostka, pierwotny właściciel rodzinnego albumu pochodził z Kujaw, a tu nagle Dolny Śląsk!?
Już niedługo i to zdjęcie znajdzie się w szerszym obiegu poprzez publiczną prezentację całego albumu (same unikaty) na jednej ze stron genealogicznych zajmujących się terenem historycznej ziemi dobrzyńskiej i od czasu do czasu:) również Kujawami.
Witam Forumowiczów!
Pomóżcie, proszę w zidentyfikowaniu miejsca, które mój ojciec odwiedził w roku 1950.
Zdjęcie to zrobił prawdopodobnie na kielecczyźnie. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4ce6f583cf573edb