Nazwiska - L

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Len_Katarzyna

Nazwiska L

Post autor: Len_Katarzyna »

Czy mogłabym się dowiedzieć skąd pochodzi nazwisko Leniar ??
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Kasiu!

Leniar ( bez daty ) - od imienia Leonard. Imię, znane w Polsce od XIII wieku, pochodzenia germańskiego, od Leohard, to od lewo "lew" + hart "mocny, dzielny".

Pozdrowienia, Ewa
Len_Katarzyna

Post autor: Len_Katarzyna »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia. :-)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Kasiu!

Profesor Rymut nie podaje wprawdzie w etymologii nazwiska Lida, gdzie i kiedy się pojawiło po raz pierwszy, ale może i taka etymologia Ci się przyda:

Lida ( bez daty ) - p. Lid - od nazw osobowych na Lud- z przejściem lu- w li- lub też od niemieckiej nazwy osobowej Lid.

Pozdrawiam, życzę miłego dnia, Ewa
Łatka_Dorotka

Łatka

Post autor: Łatka_Dorotka »

Witam serdecznie!
  • Mam ogromną prośbę: od najmłodszych lat zastanawiam się skąd pochodzi moja rodzina od strony ojca. Chodzi o nazwisko Łatka. Z tego co mi wiadomo to dziadek - Wacław - pochodzi z miejscowości Łubiana 29km od Lwowa, gmina Krasów. Babcia - Aniela - z domu Krawiec - wychowała się w Tumaszowicach, powiat Kausz, woj.Stanisławów na Ukrainie. Zawierucha wojenna przywiodła ich na tereny obecnej Polski - dokładnie Mórkowo w powiecie Leszczyńskim - w ok 1949 roku.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Dorotko!

Etymologia nazwiska nie rozwieje Twoich wątpliwości...

Ale Ci ją podam:

Łatka 1372 - od łata, łatać lub od łatka.

Nazwisko jest bardzo stare, więc przed Tobą piękna podróż w przeszłość.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Zacznij od dziadka i babci. Poszukaj w rodzinnych dokumentach i spróbuj ustalić imiona ich rodziców. Znalezienie metryk byłoby najcenniejsze, ale również na innych dokumentach może być napisane Wacław syn... Wtedy być może znajdziesz przodków przeglądając mikrofilmy lub księgi z właściwej dla miejsca zamieszkania parafii. Zacznij zbierać wszelkie informacje u najstarszych członków rodziny zanim odejdą i zabiorą je ze sobą. Gdzie mieszkali, gdzie brali ślub itd. Przeszukiwanie archiwów można odłożyć na czas późniejszy. Rozmowy z seniorami rodu nie odkładaj na póżniej.
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

lubczyńska-iwona pisze:DZIĘKUJĘ ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDŻ , POZDRAWIAM SERDECZNIE
Witaj!

Interesuje mnie rodzina Lubczyńskich czy wiesz coś o dołamie w Częstochowie - w końcu XIX wieku Antoni Lubczyński to jeden z bogatszych "obywateli miasta Czestochowa".
....wcześniej 1840-1860 Panki jego ojciec - Józef pracował w największej wtedy hucie w Polsce.
Trochę o Lubczyńskich masz tutaj:

http://www.mlewandowski.pl/

pozdrawiam
Jacek Tomczyk
Awatar użytkownika
lubczyńska-iwona

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lubczyńska-iwona »

niiestety jeszcze nie dotarłam tak daleko.Jestem początkującym poszukiwaczem .Ostatnim przodkiem Lubczyńskim jakiego obecnie znalazłam jest FRANCISZEK LUBCZYŃSKI ur.1893r-zm.1950 .Wiem,że rodzina przybyła do miasta ale nie wiem skąd .W przyszłym tygodniu chcę spotkać się z jedyną jaką znam starszą panią z tej rodziny,mam nadzieję,że coś powie.Chcę też wyciągnąć akt zgonu,ale nie wiem gdzie z lat 50-tych szukać-w kościele czy urzędzie-gdzie dostanę lepsze informacje.Mając akt będę miała imiona rodziców a to być może dałoby odpowiedż czy mamy wspólnych przodków.
zaintrygował mnie pan tą linią (miałam zająć się nią na końcu),dotąd zajmowałam się rodem MAJSAK,GACOŃ Z NIEKRASOWA

P.S. Dziękuję za kontakt ,gdy dowiem się czegoś więcej dam znać
detox

prośba i pomoc

Post autor: detox »

Dzien dobry. Moje nazwisko jest LabuzeK. Chce sie dowiedzec skąd sie ono wzielo. Z tego co mi wiadomo jest to jedyne nazwisko na podlasiu. Jestem sam o tym nazwisku nie wiem gdzie szukac. Chcialbym prosic o to zeby ktos mnie nakierowal gdzie mam szukac. Dziekuje z gory.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Słoneczko!

A Ty jesteś Labuzek czy Łabuzek?

Labuzek jest rzeczywiście jeden, ale na Opolszczyźnie, za to Łabuzków jest ponad 200, ale też nie na Podlasiu.

W " mądrej książce" nazwiska te mają podobną etymologię: - od gwarowego łabuź "włóczęga, hulaka"; w staropolszczyźnie łabuz znaczy też "chwast, krzak".
Aha, przy nazwisku Łabuzek jest data pierwszego odnotowania nazwiska w źródłach. Jest to rok 1755.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
detox

Post autor: detox »

DZIEKUJE,za pomoc chodzilo mi o nazwisko Łabuzek jeszcze raz dziekuje serdecznie
Lucjan
Kontakt:

Lopko

Post autor: Lucjan »

Witam!!

poszukuje pochodzenia nazwiska LOPKO

dziękuję za wszelkie informacje

pozdrawiam,

Lucjan.
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Witam !

Lopko wedlug K. Rymuta pochodzi od łopać, czyli łopotać.

Serdecznie pozdrawiam .
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”