Chciałabym się dowiedzieć, w jakiej miejscowości, kiedy i dlaczego umarł mój prapradziadek. Urodził się ok. 1879-1882 w Woli Wydrzynie, par. Sulmierzyce; w tejże parafii ożenił się z Józefą z Kierasów/ Kierasińskich/ Kieraszyńskich 28.01.1901 r. Mieli 5 dzieci:
-Weronikę (ur. po 1900),
-Bronisławę (ur. po 1900), która wyszła za niejakiego Grzesika,
-Stefanię (ur. 1902), wyszła za niejakiego Guca, zamieszkali na stałe we Francji, kontakt zaginął,
-Stanisława (ur. 19.10.1907), ożenił się z Zofią z d. Pazera,
-mojego pradziadka Franciszka (ur. 19.09.1911), ożenił się z Janiną z d. Urbaniak.
Wszystkie dzieci urodzone w Woli Wydrzynie. Antoniego określano jako robotnika. Ostatni trop to akt urodzenia Franciszka Pędziwiatra z 1911 r.; o Antonim zostało napisane: "wygnany z domu na roboty w Dermaniu (dzisiaj Ukraina, obwód rówieński), 32 lata".
Dziadek twierdzi, że Antoni mógł być żołnierzem, miał umrzeć albo w czasie I wś, albo rewolucji bolszewickiej, albo wojny polsko-bolszewickiej. Sprawdzałam większość różnych spisów ofiar, ale nie znalazłam niczego. Może dysponuje ktoś jakimiś starymi spisami ofiar w ludności cywilnej lub wśród żołnierzy z lat 1911-1922 i jest mi w stanie pomóc w ustaleniu, gdzie, kiedy i na co umarł Antoni? Gdzie mogę uzyskać takie informacje?
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
Pędziwiatr Antoni - kiedy i gdzie zginął?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Pędziwiatr_Maria

- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Pędziwiatr to dość rzadkie nazwisko.
Zobacz np. http://wolyn.republika.pl/opisy/ilniki-03.html
Zdzisław Pędziwiatr 8 lat temu uzupełniał tam dane. Może warto się z nim skontaktować?
Zobacz np. http://wolyn.republika.pl/opisy/ilniki-03.html
Zdzisław Pędziwiatr 8 lat temu uzupełniał tam dane. Może warto się z nim skontaktować?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Pędziwiatr_Maria