Podkańcze

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

MartaMillerWilk

Podkańcze

Post autor: MartaMillerWilk »

Dzień dobry, może ktoś coś podpowie. Zaciekawiło mnie pochodzenie mojego nazwiska: Miller, dokopałam się do daty narodzin mojego pradziadka 1899. Urząd podał mi też nazwę miejscowości nardozin...ale w internecie nie ma w ogóle nic na temat tej miejscowości: Podkańcze. Zero jakichkolwiek informacji. Może ktoś coś?
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Miejscowość Podkańcze

Post autor: Łucja »

MartaMillerWilk pisze:Dzień dobry, może ktoś coś podpowie. Zaciekawiło mnie pochodzenie mojego nazwiska: Miller, dokopałam się do daty narodzin mojego pradziadka 1899. Urząd podał mi też nazwę miejscowości nardozin...ale w internecie nie ma w ogóle nic na temat tej miejscowości: Podkańcze. Zero jakichkolwiek informacji. Może ktoś coś?
Narodziny były rejestrowane zazwyczaj na miejscu, czyli już miejsce tego urzędu da Ci odpowiedź. Urodził się w 1899 r. gdzie? Jaki to był urząd, domyślamy się, że urząd stanu cywilnego, ale gdzie? Miejscowość. 1899 r. to nie jest bardzo głęboko, są mapy w tego okresu dokładne. Tylko czy urząd miał informację o urodzeniu, czy może np. późniejszy zgon odnotowany i tam podana miejscowość narodzin, bo to by była jednak inna informacja i inna sytuacja, miejsca narodzin w aktach zgonu są bardzo mało wiarygodne. Ale wtedy szukasz dokumentu o ślubie pradziadka i tam byłaby już bardziej wiarygodna informacja o miejscu narodzin.
Zamówić kopię tego dokumentu o którym piszesz też nie zaszkodzi, może da to się odczytać inaczej.

A gdyby odczyt był w miarę prawidłowy, to warto przejrzeć "Słownik geograficzny" i podobnie brzmiące nazwy:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VIII/407

Łucja
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

W parafii Iłża jest wieś Podkońce. Zajrzyj do metryk w genbazie - w 1899 urodził się Miller Michał.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,202520,1
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Krystyna.waw »

MartaMillerWilk pisze:Urząd podał mi też nazwę miejscowości nardozin
Dlatego zawsze lepiej prosić o skan/zdjęcie/ksero. Urzędnik też człowiek - nie każdy rękopis dobrze rozszyfruje.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
MartaMillerWilk

Post autor: MartaMillerWilk »

Mam dokument, ale po rosyjsku...nic nie rozumiem:)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Krystyna.waw »

Tu zajrzyj, jak napisać prośbę o tłumaczenie z rosyjskiego
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-44.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”