Odchudzone księgi metrykalne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Odchudzone księgi metrykalne
Witam
Czy "odchudzanie" duplikatów ksiąg metrykalnych (wysyłanych do Królewskiego Sądu Rejonowego), w stosunku do oryginału, wynikało z jakiś przepisów, czy inne przesłanki przyświecały księdzu do tego działania?
Dla przykładu, wpisów z 1862 r. w księdze oryginalnej jest o 50% (33 sztuki) więcej niż w duplikacie(17 sztuk).
Do tego jeszcze ksiądz poświadczył za zgodność z oryginałem.
Czy "odchudzanie" duplikatów ksiąg metrykalnych (wysyłanych do Królewskiego Sądu Rejonowego), w stosunku do oryginału, wynikało z jakiś przepisów, czy inne przesłanki przyświecały księdzu do tego działania?
Dla przykładu, wpisów z 1862 r. w księdze oryginalnej jest o 50% (33 sztuki) więcej niż w duplikacie(17 sztuk).
Pozdrawiam
Theofilos
Theofilos
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
odchudzone księgi metrykalne
Nie ma oryginalnej i nieorygnalnej księgi. I jak zauważyłeś z wpisu w księdze, a może i kilkukrotnie na forum linkowanych przepisów i instrukcji, powinna być pełna zgodność obu równoprawnych egzemplarzy. Skąd sugestia, ze jakiś przepis to inaczej ustawiał? Bywają błędy w tę, bywają w drugą stronę. Teoretycznie zdanie do sądu jednego z egzemplarzy uniemożliwiało fałszerstwo poprzez dopisanie i utrudniało przez zmianę zapisu.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Chyba jednak jest oryginalna księga, skoro ksiądz poświadczył za zgodność z takową.
Samo już to, że coś jest duplikatem czy kopią, świadczy o tym, że nie jest oryginałem.
Co nie zmienia faktu, że wpisy powinny być tożsame, a księgi są równoprawne.
Trudno też uznać, że księgi były wypełniane równocześnie - ze względu na znaczne niezgodności między nimi, a to sugeruje, że jedna została sporządzona na podstawie drugiej jako rzekoma kopia (duplikat).
Zastanawiałem się nad istnieniem jakiegoś przepisu, bo trudno uznać za błąd - braki wielkości 50%.
Mógłby istnieć np. przepis, że do sądu są wysyłane tylko akty na podstawie jakiegoś kryterium - np. narodowości.
Dziwne by to było. Jednak jak wytłumaczyć tak wielkie braki?
Samo już to, że coś jest duplikatem czy kopią, świadczy o tym, że nie jest oryginałem.
Co nie zmienia faktu, że wpisy powinny być tożsame, a księgi są równoprawne.
Trudno też uznać, że księgi były wypełniane równocześnie - ze względu na znaczne niezgodności między nimi, a to sugeruje, że jedna została sporządzona na podstawie drugiej jako rzekoma kopia (duplikat).
Zastanawiałem się nad istnieniem jakiegoś przepisu, bo trudno uznać za błąd - braki wielkości 50%.
Mógłby istnieć np. przepis, że do sądu są wysyłane tylko akty na podstawie jakiegoś kryterium - np. narodowości.
Dziwne by to było. Jednak jak wytłumaczyć tak wielkie braki?
Pozdrawiam
Theofilos
Theofilos
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ok, wiesz widać lepiej. Tylko po co pytasz? Zeby dowodzić założeń?
Pozostanę przy swoim zdaniu. Linki do przepisów i instrukcji znajdziesz.
Pozdrawiam
Pozostanę przy swoim zdaniu. Linki do przepisów i instrukcji znajdziesz.
Pozdrawiam
-
Sroczyński_Włodzimierz

Możemy dyskutować, gdy inaczej sformułujesz, tj sprecyzujesz o jakie księgi pytasz. Rozmawiamy chyba o zupełnie innych rzeczach. Ja neguję sformułowania, z uwagi na ich zasięg. Ty trzymasz się twardo, że były. Piszemy o innych systemach prawnych
Warto to na początku ustalić. Ja się nastroszyłem, bo z postu jednoznacznie i szybko wprost nie wynika, że piszesz o czystokościelnych, poza kongresówką. A przesyłanie do sądu z protokołem zgodności może sugerować ASC. Stąd moje wpisy, jestem wyczulony na błędne określanie pierwopisów/unikatów jako oryginału, a duplikatu/wtóropisu jako kopii. Myślę, że także stąd niezrozumienie. Dopiero "sąd królewski" mnie zastanowił/naprowadził.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Odchudzone księgi metrykalne
A może dokonałeś jakiej innej analizy wpisów niż tylko ilościowa 33:17 ?Theofilos pisze:Witam
Jakich wpisów brak, może brak wpisów z pewnych wsi?
Jakie są tytuły obu ksiąg?
____
Krystyna
-
jamiolkowski_jerzy

Nie znam się na geografii Królestwa Pruskiego ale zanim oskarży się proboszcza o niechlujstwo (przy przysłowiowym pruskim zamiłowaniu do porządku?) może warto sprawdzic czy aby parafia nie leżała na terenie dwóch powiatów ? Sądy tam były powiatowe (może w tłumaczeniu z niemieckiego właściwsze jest rejonowe? ale to tylko lingwistyczny detal).
Gdyby moje przypuszczenie było trafne wtedy księgi szły do dwóch sądów.
-
Sroczyński_Włodzimierz

ja jestem zdziwiony, że szły a doszły do AAG:)
z sądów:) czy sądu jednego conajmniej;)
z sądów:) czy sądu jednego conajmniej;)
-
Sławek_Binczak

Dokładnie taką sytuację mam w parafii Moich przodków (Droszew). Część wsi należała w XIXw. do powiatu pleszewskiego a reszta do odolanowskiego. Na szczęście w AP w Kaliszu "dorobiono lekcje" i oba duplikaty są w jednym zespole.jamiolkowski_jerzy pisze:Nie znam się na geografii Królestwa Pruskiego ale zanim oskarży się proboszcza o niechlujstwo (przy przysłowiowym pruskim zamiłowaniu do porządku?) może warto sprawdzic czy aby parafia nie leżała na terenie dwóch powiatów ? Sądy tam były powiatowe (może w tłumaczeniu z niemieckiego właściwsze jest rejonowe? ale to tylko lingwistyczny detal).
Szukam aku zgonu Anny z Kozłowskich Bahrynowskiej. Lata 1904-1908. Podejrzewane miejscowości: Stryj, Skole, Lwów, Stary Sambor i okolice.
Bardzo dziękuję za pomocną sugestię. Tak chyba rzeczywiście było. Postaram się odszukać pozostałe duplikaty i wtedy będzie komplet.joanna84 pisze:Taka luźna hipoteza - może zasięg terenowy sądu nie pokrywał się z zasięgiem parafii i do sądu zostały przekazane wpisy tylko z wybranych miejscowości.
Mógłbyś zdradzić o jaką chodzi parafię?
Chodzi o parafię Szczepanowo.
Przepraszam, że nie podałem tego wprost na początku.
W pierwszym wpisie jednak, w tym wątku, podałem odnośniki do cyfrowych kopii konkretnych ksiąg w tej parafii.
Po wejściu na te strony i kliknięciu na zakładkę "Information", można dalej kliknąć na daną księgę i pojawi się informacja jakiej parafii dotyczy.
Postaram się niedługo to zrobić i napiszę.kwroblewska pisze: [...]
A może dokonałeś jakiej innej analizy wpisów niż tylko ilościowa 33:17 ?
Jakich wpisów brak, może brak wpisów z pewnych wsi?
Jakie są tytuły obu ksiąg?
____
Krystyna
Nikogo nie oskarżałem.jamiolkowski_jerzy pisze:Nie znam się na geografii Królestwa Pruskiego ale zanim oskarży się proboszcza o niechlujstwo (przy przysłowiowym pruskim zamiłowaniu do porządku?) może warto sprawdzic czy aby parafia nie leżała na terenie dwóch powiatów ? Sądy tam były powiatowe (może w tłumaczeniu z niemieckiego właściwsze jest rejonowe? ale to tylko lingwistyczny detal).
Cały czas dziwił mnie tak znaczy błąd i dlatego zastanawiałem się nad istnieniem przepisu, który by był tego przyczyną.
Prawdopodobnie więc, przepis taki mógł być i może mówił, że jeżeli miejscowości danej parafii leżą na terenie dwóch powiatów,
to sporządza się dwa duplikaty ograniczone (okrojone) do miejscowości z danego powiatu.
> aktualizacja 2017-05-19 16:28
Porównanie wpisów wygląda tak.
W księdze jest jeszcze (przed wpisami urodzeń, ślubów i zgonów) napisane "Prześwietnemu Sądowi przesyłam uniżenie Duplikaty Urodzonych, Zaślubionych i Zmarłych tutejszej parafii za rok 1862."
i niżej "Do Prześwietnego Sądu Powiatowego w Trzemesznie".
Wygląda więc na to, że duplikaty które szły do danego sądu były częściowe, co nie jest odnotowane w duplikacie, ale wynika zapewne z jakiś uregulowań. Te z porównania poszły do sądu w powiecie mogileńskim.
Pozdrawiam
Theofilos
Theofilos