Kresowy Portal Genealogiczny - Genealogia Kresowa

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
SOWA

Sympatyk

Post autor: SOWA »

Dziekuje za informacje i sugestie!! A gdzie figuruje ? Nie ma danych dotyczacych daty i miejsca urodzenia, potwierdzenia daty smierci? Ten wlasnie przodek ma byc koncem takiej nitki, bo nieco utknelam :((

Popielus, bede bardzo namolna jesli poprosze o zerkniecie na mojego Stanislawa Kowalskiego (w miare mozliwosci, naturalnie)? Ja do Wa-wy mam prawie 2tys km, prawdopodobienstwo, ze tam sie pojawie jest raczej nikle .
Dziekuje za sugestie. Pozdrawiam. Grazyna Kozlowska
Pozdrawiam. Grazyna Kozlowska
Szukam: Kozera, Kowalski/a,Szafarski/a, Paradowski/a, Kowalski/a, Szafarski/a, Lach ("ł" na poczatku)... glownie Malopolska.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Miło mi poinformować, że kolejne ksiegi metrykalne pojawiły sie na litewskim serwerze cyfrowym paveldas, skróty do ksiąg są dostępne w Bibliotece Kresowej.
Pozdrawiam wszystkich z korzeniami na kresach
Paweł Jurewicz
Uszyńska_Hanna

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: Uszyńska_Hanna »

Witam. By może coś przeoczyłam, ale nie wiem, co się dzieje z Genealogicznym Portalem Kresowym. Od pewnego czasu jest niedostępny. Przez ton portal wchodziłam na litewski serwer paveldas, a teraz straciłam tę możliwość. Może ktoś poratuje mnie adresem litewskiej strony i przy okazji poinformuje, kiedy GPK będzie czynny.
Dziękuję
Hanna
Krzysztof_Krolak

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Krolak »

Witam! Adres strony litewskiej jest taki:
http://www.epaveldas.lt/vbspi/

Pozdrawiam!
Krzysztof
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Kresowy Portal Genealogiczny

już znowu działa ( ale bez forum)

http://genealogia.kresowa.info
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Prośba do Administratora portalu o umieszczenie linku do strony Genealogii Kresowej http://genealogia.kresowa.info/ w Menu głównym tam gdzie są linki do GenPolu i Forgenu i Sekretów Rodzinnych
Strona Genealogii Kresowej prowadzona przez pana Rafała Degiela.
jest zbyt ważna dla polskich genealogów aby pominąć ją w menu głównym Polskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Zapotrzebowanie na informacje o terenach wschodnich, archiwach, zasobach, itd ciągle rośnie.
Najwyższa pora aby naprawić te oczywiste uchybienie.
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Popieram, Kresy zawsze miały do tyłu i trzeba je dowartościować, żeby żyły chociaż "genealogicznie".

Pozdrawiam
Łucja
(też z Kresów jak się okazuje jakiś procent)
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Panie Jacku, wiem że jest pan osobę z pewnością zajętą ale proszę już trzeci raz o umieszczenie linku do portali Genealogii Kresowej.
Portal ten prowadzony jest przez jeszcze jednego "samotnika" genalogii polskiej historyka z Warszawy Rafała Degiela.
Pan Rafał zbudował swój pierwszy portal jako jeden z pierwszych w Polsce.
Genealogaia Kresowa a szczególnie informacje tam zawarte, na samym Portalu jak też w linkach wiodących do dalszych informacji, są dla polskich genealogów bardzo użyteczne. Jest tam między innymi link do Biblioteki Kresowej tworzonej przez jeszcze jednego "samotnika" Waldka Stankiewicza.
Tyle wypowiada się tu pięknych słów o potrzebie harmonii i współpracy ???
Jak już pisałem niedawno w innym miejscu - czasami jesteśmy uprzedzeni do innych osób, ot po prostu nie lubimy kogoś np.
Trzeba jednak te uprzedzenia czasami schowań do kieszeni i robić co jest dobre dla polskiej genealogii.
Wracając do portalu Genealogia.pl to to wyróżnia się on pośród innych ponadto poziomem edycyjnym. Wysokim wg mojej opinii. Raczej wyjątek w tego rodzaju portalach.
Szkoda, że temat przyszłości PolTG jest jakby "wzięty w jasry" .
Nawet po Walnym jest o czym mówić. Jeżeli nie tu - to gdzie?
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Przemku.
Sprawa, jak sądzę, nie leży w niechęciach osobistych, a raczej w powszechnie przyjętym w internecie obyczaju, którego naczelną zasadą jest wzajemność i adekwatność.

Na Kresowym Portalu, odnośnik do strony Genealodzy.pl można znaleźć dość głęboko ukryty i to niejako przy okazji podawania informacji o polskich towarzystwach genealogicznych.
Oto link do tego miejsca: http://genealogia.kresowa.info/index.ph ... mitstart=5

Na niniejszym portalu również znajduje się odnośnik do Portalu Kresowego, umieszczony w niemal identyczny sposób:
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ink&cid=17
Tak więc jest tu zachowana absolutna równowaga informacyjna.

Pamiętasz, jak rozmawialiśmy o wymianie odnośników na głównych stronach Forgenu i Kresowego Portalu?
Gotów byłem na taki krok, pod warunkiem wzajemności. A efekt jest taki, że wydzieliłem na Forgenie osobny dział poświęcony Kresom, gdzie jest kilka wątków poświęconych Kresowemu Portalowi i mającemu powstać Kresowemu Towarzystwu Genealogicznemu, a na wspomnianym Portalu Kresowym nie ma nawet najmniejszej wzmianki o Forgenie, dlatego wstrzymałem się z zamieszczaniem linku na głównej stronie.

To, że na stronie głównej Genealodzy.pl są bezpośrednie odnośniki do Genpolu i Forgenu jest wynikiem trójporozumienia, które spowodowało, że na głównych stronach umieściliśmy w widocznych miejscach odnośniki do pozostałych miejsc.
To jest zachowanie zasady wzajemności.
Myślę, że jeśli Admin Kresowego Portalu zadeklaruje, że na jego głównej stronie pojawi się widoczny odnośnik do Genealodzy.pl, to stosując omawianą wyżej zasadę, również i tu pojawi się odnośnik do Kresowego.

Ot i cała tajemnica, ale zastrzegam się, że jest to wyłącznie moja opinia, szeregowego członka, a Zarząd PTG może zdecydować inaczej.

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Ostatnio zmieniony czw 22 paź 2009, 18:06 przez Fronczak_Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

I co z tego, że prosisz? Wzajemne uprzedzenia, jakie dzielą nasze środowisko, są zbyt duże by zrobić "taki" drobiazg. Zapraszam Cię do korzystania z zasobów Genepedii. Prace nad projektem idą pełną parą. Najważniejsze. Tam będzie wszystko co jest nam potrzebne w naszych poszukiwaniach, gdyż ja nie mam żadnych uprzedzeń. Dla mnie najważniejsze są potrzeby szeregowych genealogów-amatorów.

Pozdrawiam

Janusz
Ostatnio zmieniony pn 16 lis 2009, 17:46 przez Zatoka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Zatoka pisze:I co z tego, że prosisz? Wzajemne uprzedzenia, jakie dzielą nasze środowisko, są zbyt duże by zrobić "taki" drobiazg. Zapraszam Cię do korzystania z zasobów Genepedii. Prace nad projektem idą pełną parą. Najważniejsze. Tam będzie wszystko co jest nam potrzebne w naszych poszukiwaniach, gdyż ja nie mam żadnych uprzedzeń. Dla mnie najważniejsze są potrzeby szeregowych genealogów-amatorów.

Podzrawiam

Janusz
Witaj!
Odśwież temat Genepedii na naszym forum, bo temat już "spadł w niebyt" czyli do archiwum, z podaniem postępu prac i niezbędnego linku. Do Światowego Zlotu Wikipedystów w Gdańsku zostało zaledwie kilka miesięcy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Witam,

Watki spadają, jak napisał Jerzy "bo temat już "spadł w niebyt" czyli do archiwum" a
Genepedia jest w Katalogu www - Nasze Bazy

Pozdrawiam serdecznie Maria
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Mój ośmioletni kuzyn prowadzi blog o Naruto czy innych pokemonach. Linkuje na stronie głównej tylko tych kolegów, którzy linkują jego. Chłopaki zawierają specjalne umowy o linkowaniu, podpisują je uroczyście i stemplują je pieczątkami wyciętymi z ziemniaków. Jest cały kodeks honorowy linkowania. Linki są oficjalnie mierzone w pikselach kwadratowych, żeby żaden nie miał większego niż kolega.
Z kolei moja dwunastoletnia kuzynka jest właścicielką blogu o High School Musical. Linkuje w eksponowanym miejscu wszystkie dobre strony swoich koleżanek, nie oglądając się na to czy ktoś jej się rewanżuje. Mówi, że to dlatego, iż nie jest małostkowa, nie ma przerostu ambicji i szanuje swoich czytelników. Jak zaczęła linkować ciekawe strony, o które prosili goście, to nie tylko od tego nie umarła, ale nawet nie dostała czkawki.
Tłumaczę jej, że musi linkować adekwatnie, wzajemnie, symetrycznie i vice versa, bo inaczej straci twarz, ale ona nie chce tego zrozumieć. Karny jeżyk Superniani też nie pomógł. Beznadziejna dziewucha. :cry:

W tym miejscu chciałbym zdecydowanie poprzeć działania wszelkich administracji linkujących wzajemnie i adekwatnie.

Pozdrawiam /tylko tych mnie pozdrawiających/ - adekwatnie, symetrycznie, wzajemnie i vice versa - tomek
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Tomku, cenię sobie Twój dowcip i inteligencję, ale jako Pokemon mam też cichą nadzieję, że te wielce dydaktyczne przykłady zamieścisz także na Portalu kresowym, aby głęboka nauka z nich płynąca dotarła także i tam :)
Może dzięki temu tamtejsza administracja dostrzeże istnienie strony Genealodzy.pl i Forgenu, a także dziesiątek innych fantastycznych stron poświęconych genealogii, które również warte są zalinkowania bez oglądania się na innych?
Pozdrawiam serdecznie mojego Ulubionego Piotrkowianina
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Co za diabeł z portalem? Nie mogłem otworzyć przez 3 (długie) dni.
W międzyczasie Tomek 1973 zabrał mi całą amunicję czyli rozbroił.
Waldku, my tu na PolGen powinniśmy obserwować, donosić i odnotowywać wszystko co jest dobre w polskiej genealogii ale tak praktycznie co jest na necie bo to łatwiej uwidzieć.
Genealogia Kresowa jest witryną interesującą i jako taka powinna być odnotowana i „zalinkowana” odpowiednio. Cokolwiek, gdziekolwiek warte uwagi nie powinno być dla nas obce. Myślę tu o genealogii. Tyle możemy zrobić. Tyle powinniśmy robić .. i o wiele więcej. To jednak temat na .... innną okazję i w innym wątku.

Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”