Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
pozmirowski

Sympatyk

Post autor: pozmirowski »

Bogdan - bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
Wiesław
Wiesław Późmirowski
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam wszystkich serdecznie! :)

Przetrząsając pudła ze zdjęciami mego wujostwa natrafiłem am takie 3 fotografie, bardzo bym prosił o pomoc przy identyfikacji mundurów.

Zdjęcie nr1 - drugie gdzie jest mój pradziadek (stoi jako drugi od lewej strony), może ktoś będzie potrafił zidentyfikować cóż to on ma na lewym ramieniu?
Z tyłu fotografii zachował się napis "Wilejka 9 VIII / 31" i podpisy uwiecznionych.

http://img207.imageshack.us/img207/1364 ... jsko21.jpg

Zdjęcie nr2 - niezidentyfikowani krewni, mundur podobny do kolejarskiego... Czy ktoś to potwierdzi albo poprawi?
Brak napisów z tyłu fotografii...

http://img25.imageshack.us/img25/9858/nn1q.jpg

Zdjęcie nr3 - kolejny niezidentyfikowany, raczej kolega kogoś z rodziny niż krewny... Bardzo bym prosił o ID stopnia i być może orderów.
Z tyłu napis "7 / VI 31" oraz stempel zakładu "Foto Wiktoria \ Ludwik \ Krak - przedm 53"

http://img111.imageshack.us/img111/1503/nn21.jpg

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
B. Czyżewski
Ostatnio zmieniony sob 17 paź 2009, 15:23 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam,

Na pierwszym zdjęciu, znany nam już żołnierz KOP. Tym razem od razu widać że to kompania CKM. Pański pradziadek na lewym rękawie nosi odznakę specjalną kompanii karabinów maszynowych tzw. "łódka z nabojami". Odznaka została ustanowiona w 1917 roku dla wyróżnienia tej specjalności jaką była obsługa CKM. Dodam jeszcze, co wydaje się oczywiste, że odznaka jaką tu widzimy to wersja przeznaczona dla szeregowych wykonana z metalu na podkładce sukiennej.

Zdjęcie trzecie natomiast nie jest już tak oczywiste. Wg mnie przedstawia ono podoficera (kapral) kawalerii z odznaką pułkową i jakimś medalem. Identyfikacji medalu nie podejmuje się. Odznaki pułkowej mogę się domyślać. Dla mnie najbardziej zbliżona kształtem jest do odznaki 9 Pułku Ułanów Małopolskich. Widać też że jest numer pułku na naramienniku. Na tym zdjęciu nie jest zbyt czytelny ale jeśli z oryginału da się odczytać i będzie tam 9 to raczej "strzał" będzie trafny.

O zdjęciu drugim niestety nie potrafię nic powiedzieć. Pierwsze skojarzenie to Marynarka Wojenna ale nie sugerowałbym się tym za bardzo :)

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Panie Marku,

W szczególności dziękuję za identyfikacji tej odznaki kompani km.

W przypadku zdjęcia nr3 - numer widoczny na zdjęciu to 2.
Wklejam, być może, lepszy skan tego zdjęcia:

http://img62.imageshack.us/img62/1503/nn21.jpg

Fotka nr2 - ciągle zagadka ;)

B. Czyżewski
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
pibi

Sympatyk

Co to za odznaczenie...

Post autor: pibi »

Witam Serdecznie,

Zdjęcie do którego link zamieszczam poniżej zostało zrobione przed 1939 rokiem, niestety bliższego przedziału czasowego nie jestem w stanie wskazać.
Co to za odznaczenie :

http://picasaweb.google.pl/przemek.bec/ ... 7464684370

Próbowałem przyjrzeć się w internecie kilkunastu różnym odznaczeniom i orderom.
Na podstawie kształtu wydaje mi się że jest to Krzyż Zasługi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_Zas%C5%82ugi

- Czy ktoś z Szanownych forumowiczów mógłby potwierdzić moje przypuszczenia lub wskazać inne?
- Jeżeli to jest Krzyż Zasługi to może ktoś jest w stanie rozpoznać jakiej klasy (stopnia)?
- W opisie zamieszczonym w wikipedii można przeczytać:
„Pierwotnie w każdym stopniu mógł być przyznawany tej samej osobie czterokrotnie, jednak w odstępach czasu nie krótszych niż jeden rok. Przy kolejnym nadaniu Krzyża Zasługi na wstążkę nakładane były metalowe okucia w formie listewki. „
czy widoczny na zdjęciu czarny poprzeczny pasek na wstążce może być taką właśnie listewką i oznacza że odznaczenie zostało przyznane dwa razy?
-Wiem że Księgi Odznaczeń znajdują się w Archiwum Akt Nowych jakie informacje mogą zawierać oprócz imienia i nazwiska, adresu zamieszkania i roku nadania odznaczenia?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, uwagi i sugestie.

Pozdrawiam
Przemysław Bec
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam,

Myślę, że identyfikacja odznaczenia jest jak najbardziej prawidłowa. Wg mnie jest to Brązowy Krzyż Zasługi RP wz. z 1923r, tutaj nadany dwukrotnie. Na klasę odznaczenia wskazuje belka z ciemnego metalu jaką stosowano przy klasie brązowej oraz kolorystyka wstążki.
Tyle moich uwag.

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Posiadam 3 zdjęcia-wojskowych. Są to zdjęcia na moje oko może z XIX wieku,może początek XX wieku. Mama moja za swego żywota, gdy je oglądała dość długo się zamyślała i mówiła,że to rodzina. Na jednym są to w 2-ch rzędach wojskowi-mający pasy-uzbrojenie,mundury,buty wojskowe, za nimi armata, na tle drzewa bez liści.Drugie-to 3-ch wojskowych umundurowanych w pomieszczeniu-może fotografa, a trzecia to wojskowy mający odznaczenia-krzyże i medale,czy jest jakaś możliwość, aby te zdjęcia można było pokazać, może jest ktoś, co takie zdjęcia posiada,lub zna i ma większą wiedzę na temat OWYCH wojskowych.-Pozdrawiam.Halina

Wyżej opisane zdjęcia dotyczą Latkowskich,lub Pomorskich.-Halina
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Halina Cichocka-Karolak napisała / pisze:Posiadam 3 zdjęcia-wojskowych. […] czy jest jakaś możliwość, aby te zdjęcia można było pokazać […]
Halino,

oczywiście, że istnieje możliwość pokazania nam (do „ekspertyzy”) swoich fotografii. Jak zapewne zauważyłaś, iż czyni to wiele osób na forum „genealodzy.pl”.

Jak zrobić to w praktyce?
Musisz najpierw wykonać scany tych fotografii o rozdzielczości minimum 300 dpi (najlepiej 600 dpi) i zapisać je na dysku swojego komputera.
Następnie umieścić je na jakimś serwerze podłączonym do sieci WWW, pozwalającym innym na korzystanie z zamieszczonych tam plików graficznych (np. „fotosik.pl”), i wskazać nam do tych fotografii adresy URL (linki, inaczej odsyłacze) w swoim poście na forum.
Zobacz poniższej wskazówki, gdy wgrywasz fotografię na serwer Obrazek
jako niezalogowany użytkownik.

Wklejanie fotografii do postów (wskazówki „krok po kroku")

Wejdź na tę stronę serwera „fotosik.pl”.

Naciśnij przycisk „PRZEGLĄDAJ” >
w nowym oknie [Wybierz plik do wysłania za pomocą s.fotosik.pl] wskaż ten plik i naciśnij [OTWÓRZ].

Po wysłaniu zdjęcia (wybranego z dysku swojego komputera) >
skopiuj całą zawartość okienka (najlepiej) „Miniaturka na forum (zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze):” znajdującego się pod wierszem „Kody na forum dyskusyjne:”) >
i wklej ten link (adres URL otoczony wszystkimi znacznikami) w tekst postu, który chcesz wysłać na forum.

Najlepiej podczas wysyłania wiadomości na forum "genealodzy.pl", przy użyciu przycisku [Podgląd], wypróbować czy odsyłacze zamieszczone w naszym teście działają.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Ze względów czysto praktycznych, jestem ostrożny w polecaniu "fotosika".
Po okresie promocji, chłopcy przeszli na pozycję typowej komercji.
Nie ma w tym oczywiście nic złego, ale nowe zasady są niezbyt wygodne dla użytkowników.
Pisał już o tym Witek Mazuchowski na Forgenie.
Pozwolę sobie przytoczyć ten post w całości.
Dziś ze zgrozą zauważyłem (jak zwykle późno), że często wykorzystywany na naszym forum serwis Fotosik wprowadził (od lutego 2009) limity transferu i opłaty za transfer.
Tu wyczytałem, że do transferu doliczany jest również hotlinkowanie zdjęć, co może prowadzić do sytuacji blokady konta (transferu na konto) w powodu zwiększonej oglądalności spoza fotosika. Dla niektórych może być to spory problem.
(...)

Sytuacja z Fotosikiem staje się o tyle tragiczna (doczytałem), że o ile transfer w miesiącu zostanie przekroczony i nie zgodzisz się na wykup transferu płatnego, zostaną usuwane zdjęcia generujące największy ruch.
Oznacza to, że jeśli wgrywając zdjęcia, np. akty do tłumaczenia na Fotosik wygenerujemy w miesiącu ruch bliski limitowi i oglądalność tych zdjęć spowoduje wzrost transferu ponad limit, zostajemy zmuszeni do zapłaty. W przeciewnym razie Fotosik może nam te zdjęcia skasować bezpowrotnie.
Warto o tym pamiętać jeśli nie zostawia się kopii na dysku i traktuje Fotosik jako album.
----------
Limity zostały ustalone w zależności od posiadanego konta w fotosiku:
- konto darmowe – 1GB transferu miesięcznie
- konto PRO - 3GB transferu miesięcznie
- konto aukcyjne - 5GB transferu miesięcznie

Jeśli osiągniesz 80% dopuszczalnego limitu ostrzeżemy Cię o tym, że możesz przekroczyć transfer. Do opłat liczymy Twój ruch pochodzący wyłącznie spoza serwisu Fotosik – tzw. hotlinkowanie. Jeśli Twoje zdjęcia są oglądane na Fotosiku nie liczymy tego do limitu transferu!

Możesz ograniczyć transfer i rachunki zamieszczając w serwisach czy na aukcjach mniejsze zdjęcia, bardziej skompresowane. Możesz zamieszczać miniaturki czy wersje średnie zdjęć podlinkowane do pełnego formatu. Możesz w ten sposób zaoszczędzić większość transferu. Jeśli dodajesz link bezpośrednio do zdjęcia dużego formatu, generujesz dużo większy ruch.

Stawka za 1GB przekroczenia to 1,50 zł.
Tak więc ostrożnie z tą promocją. Radzę znaleźć alternatywne serwisy fotograficzne.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Panie W. Fronczak- hm-to jak to zrobić?ja się zapytałam, a tu odpowiedż i zaraz ostrzeżenie, za które dziękuję.-Halina
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Halino,

w swojej wypowiedzi Waldemar chciał tylko zwrócić naszą uwagę na problem podnoszony na forum dyskusyjnym genealogów amatorów „Forgen” w wątku: „Przegląd serwisów foto”.
Jeżeli masz czas i ochotę oraz jesteś zainteresowana umieszczaniem w sieci WWW większej ilości fotografii, które mają być często oglądane przez innych Internautów, to zapoznaj się z toczoną tam dyskusją.

Jeśli natomiast chodzi o sporadyczne publikowanie w Internecie fotografii, tak jak w Twoim przypadku, to nie masz się czym martwić. Serwer „fotosik.pl” jest wystarczający i w porządku.

Osobiście nigdy nie przekroczyłam limitu transferu konta darmowego na serwerze „fotosik.pl”. W tym miesiącu, który się już kończy, wykorzystałam zaledwie 4,63% limitu (tj. 0.046 GB z 1 GB).
Mam na „fotosiku.pl” stronę domową, trzymam tam grafiki i wiele pojedynczych zdjęć oraz albumów z fotografiami, które może oglądać każdy oraz takich (prywatnych), które mogą oglądać tylko ci, którym podam do nich adres URL (łącznie ponad 600 zdjęć o dużej rozdzielczości).
Dzięki programowi „Fotosik Manager” mogę na serwer przesyłać jednorazowo po 10 fotografii, co nie zmieściłoby się w przesyłce e-mailowej.
Zamieszczam tam też od kilku lat grafikę wysyłaną na fora dyskusyjne, i jak dotychczas, jestem z usług serwera „fotosik.pl” zadowolona, dlatego Ci go poleciłam.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Identyfikacja munduru

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam i proszę o pomoc!

Czy ktoś rozpozna jaki to mundur (formacja, stopień)?
Link do zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ed ... d54d8.html
Zdjęcie wykonano w Warszawie w 1902 roku.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Identyfikacja munduru

Jerzy,

to niewątpliwie mundur galowy :D, a fotografia, być może, ślubna? To tyle na moje laickie, cywilne oko.
Fotografia jest jednak w dużej rozdzielczości i dla specjalistów od mundurów powinna być łatwa do zidentyfikowania.
Tymczasem korzystając ze stron:
- Анатомая армии,
- ТАБЛИЦЫ ФОРМ ОБМУНДИРОВАНИЯ Русской Армии, gdzie mundury armii rosyjskiej: „cоставлено по 10 мая 1910 года”,
może uda Ci się coś wydedukować samemu? Chciałabym być bardziej pomocna, lecz niestety nie potrafię.

Życzę powodzenia –
Virg@
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Mundur i medale - proszę o pomoc w identyfikacji

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witaj Virg-at !
To nie jest mundur galowy, a raczej polowy (patrz: pas bez klamry z orłem).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
MirkaS

Sympatyk

Tajemnicze zdjecie

Post autor: MirkaS »

Wsrod pamiatkowych zdjec rodzinnych znalazlam to zdjecie i niestety nikt nie wie kto to jest , przypuszczamy ze moze byc to ktos z rodziny Bobowicz , Orchowski, Zukowski ,Ołów z okolic Suwałk.
Wiem ze szansa na to ze ktos rozpozna to zdjecie jest niewielka ale to jedyna mozliwosc jaka mam .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b2 ... d65be.html
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”