Gimnazjum/Szkoła powszechna w Dolinie- uczniowie/nauczyciele
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Posiadam fotografie Pierwszych Absolwentów 10 Klasowej Dolińskiej Szkoły Średniej 1939-1940 (woj. Stanisławowskie).
Nazwiska uczniów i nauczycieli:
Kasanienko, Pomurin, Nosal, Bilecki- dyrektor, Starczenko - Komisarz, Szmień, Langner,Parina, Jenis,Pieresławska, Diczka, Por,Cwergling (Zwergling), Susabowska,Lina, Fiszer, Adlersderg, Aisenderg (Eisenderg),
Waidenfeld, Tramiak, Kozak, Szmień, Fridlender, Bugzgang, Moncibowicz,
Bielawski - sekretarz
oraz ze Szkoły Powszechnej w Dolinie 1935r. Jak również nieznanych nauczycieli i uczniów prawdopodobnie też z Doliny. Nazwiska podpisane to: Stemler J, Apolnya Klemnowicz?, Władysław Polak. Chętnie wymienię się informacjami/fotografiami.
Pozdrawiam
Nazwiska uczniów i nauczycieli:
Kasanienko, Pomurin, Nosal, Bilecki- dyrektor, Starczenko - Komisarz, Szmień, Langner,Parina, Jenis,Pieresławska, Diczka, Por,Cwergling (Zwergling), Susabowska,Lina, Fiszer, Adlersderg, Aisenderg (Eisenderg),
Waidenfeld, Tramiak, Kozak, Szmień, Fridlender, Bugzgang, Moncibowicz,
Bielawski - sekretarz
oraz ze Szkoły Powszechnej w Dolinie 1935r. Jak również nieznanych nauczycieli i uczniów prawdopodobnie też z Doliny. Nazwiska podpisane to: Stemler J, Apolnya Klemnowicz?, Władysław Polak. Chętnie wymienię się informacjami/fotografiami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 24 maja 2017, 10:08 przez rempage, łącznie zmieniany 4 razy.
Adam

Nazwisko Stroka lub Zubrzycki pojawia się? Pozdrawiam Rafał
Niestety podpisane są tylko te nazwiska które wymieniłem.
Adam
interesuje mnie nazwisko Moncidowicz, zakładam jednak, że podpisane jest Moncibowicz.
Miłego wieczoru.
Bogdan
interesuje mnie nazwisko Moncidowicz, zakładam jednak, że podpisane jest Moncibowicz.
Miłego wieczoru.
Bogdan
Podpisy są w języku rosyjskim jako że Dolina w tym czasie zajęta była przez wojska radziedzkie.
Prosze zerknąć tutaj:
https://www.flickr.com/gp/131745287@N04/W08WN0
To zdjęcie w prawym dolnym rogu.
Prosze zerknąć tutaj:
https://www.flickr.com/gp/131745287@N04/W08WN0
To zdjęcie w prawym dolnym rogu.
Adam

To jest na pewno Moncibowicz (nie Moncidowicz).
Pozdrawiam
Zofia Brzeska
Pozdrawiam
Zofia Brzeska
Zmieniłem na Moncibowicz. Dziękuję
Adam
dziękuję obojga Państwu za odpowiedz.
Panie Adamie, jeżeli to możliwe, to proszę o skan zdjęcia tablo na mój prywatny adres email: kbm@interia.pl
Miłego dnia.
Bogdan
Panie Adamie, jeżeli to możliwe, to proszę o skan zdjęcia tablo na mój prywatny adres email: kbm@interia.pl
Miłego dnia.
Bogdan
Re: Gimnazjum/Szkoła powszechna w Dolinie- uczniowie/nauczyc
Mail poszedł. Proszę dać znać jęsli rozszyfruje Pan inicjały.BODEK pisze:Dzień dobry,
Miłego dnia.
Bogdan
Ostatnio zmieniony pt 26 maja 2017, 13:05 przez rempage, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam
Inicjały to: Ł.Z.
Miłego dnia.
Bogdan
Inicjały to: Ł.Z.
Miłego dnia.
Bogdan
Dzień dobry,
przepraszam za wczorajszą lakoniczną odpowiedź, ale padła mi płyta główna w komputerze i pisałem z komórki. Po wstukaniu całej treści okazało się, że system mnie wylogował i muszę zacząć pisać od nowa. Możliwe, że Budda ma tyle cierpliwości, ale ja nie. Na chwilę obecną korzystam gościnnie z komputera. To tak gwoli wyjaśnień. Wracam do zdjęcia. Szkopuł w tym Panie Adamie, że Albina i Zenon Moncibowiczowie (z zawodu pedagodzy) mieli córkę. To wiem z przekazów rodzinnych, ale też nikt nie pamiętał jej imienia. Możliwe, że był i syn. Wiem, że pamięć osób starszych bywa zawodna.
Już nie raz obalałem rodzinną "prawdę", łącznie z identyfikacją osoby na zdjęciu. Ale to już inna bajka. Wracam do Ł.Z. Moncibowicza. Ciekawe są (to tylko moje porównania) na chwilę obecną "zbiegi faktów. A mianowicie: 1. Nazwisko, 2. Miejscowość, 3. Zawód, 4. Możliwe, że drugie imię.
Każda z osób na zdjęciu ma dwa imiona. Dlatego uważam, że drugie imię jest odojcowskie. Co wtedy mamy? Moncibowicz Ławrenti (na przykład) Zenonowicz (po ojcu).
Bingo! Tylko, że hipotetyczne.
Miłego dnia.
Bogdan
przepraszam za wczorajszą lakoniczną odpowiedź, ale padła mi płyta główna w komputerze i pisałem z komórki. Po wstukaniu całej treści okazało się, że system mnie wylogował i muszę zacząć pisać od nowa. Możliwe, że Budda ma tyle cierpliwości, ale ja nie. Na chwilę obecną korzystam gościnnie z komputera. To tak gwoli wyjaśnień. Wracam do zdjęcia. Szkopuł w tym Panie Adamie, że Albina i Zenon Moncibowiczowie (z zawodu pedagodzy) mieli córkę. To wiem z przekazów rodzinnych, ale też nikt nie pamiętał jej imienia. Możliwe, że był i syn. Wiem, że pamięć osób starszych bywa zawodna.
Już nie raz obalałem rodzinną "prawdę", łącznie z identyfikacją osoby na zdjęciu. Ale to już inna bajka. Wracam do Ł.Z. Moncibowicza. Ciekawe są (to tylko moje porównania) na chwilę obecną "zbiegi faktów. A mianowicie: 1. Nazwisko, 2. Miejscowość, 3. Zawód, 4. Możliwe, że drugie imię.
Każda z osób na zdjęciu ma dwa imiona. Dlatego uważam, że drugie imię jest odojcowskie. Co wtedy mamy? Moncibowicz Ławrenti (na przykład) Zenonowicz (po ojcu).
Miłego dnia.
Bogdan
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
We Lwowie mieszka Moncibowicz Bogdan syn Romana, ma firmę,
to jego kontakty
https://www.ua-region.info/3260804415
tutaj jest adres mailowy.
jeszcze tu inna, starsza osoba
http://forum.genoua.name/viewtopic.php?id=27417
Irena
to jego kontakty
https://www.ua-region.info/3260804415
tutaj jest adres mailowy.
jeszcze tu inna, starsza osoba
http://forum.genoua.name/viewtopic.php?id=27417
Irena
Z pedagogami jest ten problem że często podróżowali za pracą. Ale można by sprawdzić w indeksach urodzeń z Doliny czy był Moncibowicz o tym imieniu. Na zdjęciu wygląda na jakieś 40 lat. Szukałem tych nazwisk w Ludziach Doliny Franciszka Stemlera ale nie znalazłem nic jak dotąd. Wydaje się że sowieci wymienili całą kadrę Gimnazjum w 1939r.BODEK pisze:Dzień dobry,
Miłego dnia.
Bogdan
Pozdrawiam
Adam