Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Re: AP Łódź - prośba o pomoc

Post autor: cyryll »

Witam Pani Krystyno !!!
Mam również prośbę, Jeżeli miała by Pani chwile i spojrzeć troche dalej na lata 1808-1820.
Chodzi mi o Strzelce w okolicach Kutna i nazwisko Cytacki. Z poprzednich poszukiwań wyszlo mi ze tam urodził sie przodek Wincenty. Wiem ze to odlegle czasy i ksiegi czasami nie kompletne ale będe wdzięczny za jakąś odpowiedz w zamian oferuje spojrzenie na akta w Płocku w Archiwum - jeżeli to Pani potrzebne.
Mariusz Cytacki
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Witaj Mariusz,
Spróbuj zamówić interesujace Cię mikrofilmy do AP Płock. Ja tez sprowadzam z innych AP do Łodzi aby cieszyć się gdy kogoś odnajdę.
Zwróc proszę uwagę, że pomogłam tym którzy szukają w zasobach niezmikrofilmowanych, księgi metrykalne nie są wypozyczane miedzy AP.

Krystyna
Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Post autor: cyryll »

Dziękuje za odpowiedz i jednoczesnie przepraszam.
Myślałem że ma Pani dostęp do tych i przy okazji może bedzie Pani mogła sprawdzić.
Ale zamówie je, tylko różnie jest z tym zamówieniem- troche długo trwa.
Pozdrawiam!
Mariusz C.
Mariusz Cytacki
kroczek

Sympatyk

Post autor: kroczek »

Witam serdecznie panią Genowefę i bardzo dziękuje za pomoc:)
Jeden z tych aktów ślubu, który Pani znalazła, to akt ślubu mojego pradziadka i mojej prababci. Chodzi mi o akt 36/1892 dotyczący Marianny Barczyńskiej i Stanisława Kroczyńskiego. Super!!! Z tego aktu teraz dowiem się więcej i zaraz znajdę prababcię, bo pradziadka już wcześniej znalazłem.
Jeszcze raz wielkie dzięki i gorąco pozdrawiam!
przemek_m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: przemek_m »

Dzień dobry

Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.

Pozdrawiam Przemek
karulska_ewa

Sympatyk

Post autor: karulska_ewa »

Witam bardzo serdecznie. Od lat poszukuję bezskutecznie aktu urodzenia mojego pradziadka Apolinarego Dębowskiego. Urodził sie w 1852 r w Łodzi. Niestety nie znam parafii. W Łodzi rodziły sie i marły jego dzieci- Apolinary junior, Józefa,Kazimierz,Władysława,Stanisława i Henryk.Gdyby ktos trafił na takie nazwisko w Łódzkim Archiwum byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam serdecznie.Ewa
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

przemek_m pisze:Dzień dobry

Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.

Pozdrawiam Przemek
Akta z Kruszyna są w AP Włocławek.
Pozdrawiam
przemek_m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: przemek_m »

Eder pisze:
przemek_m pisze:Dzień dobry

Pozdrawiam Przemek
Akta z Kruszyna są w AP Włocławek.
Pozdrawiam
Chodzi mi Oo Kruszyna w powiecie częstochowskim. W AP Łodzi są mikrofilmy od 1808 do 1873r.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Beato,
Jesli jesteś pewna roku 1899, to niestety w skorowidzach ( ich stan jest różny) urodzeń wymienionych przez Ciebie parafii nie spotkałam nazwiska Nasielski.
Krystyna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

kwroblewska pisze:Beato,
Jesli jesteś pewna roku 1899, to niestety w skorowidzach ( ich stan jest różny) urodzeń wymienionych przez Ciebie parafii nie spotkałam nazwiska Nasielski.
Krystyna
ooo kurczę...
szkoda
pewnie będzie gdzieś - w bliżej niesprecyzowanej okolicy Łodzi
ehhh..

bardzo dziękuję za poświęcony czas
Beata
Awatar użytkownika
Marek_Żurawiecki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Żurawiecki »

Pięknie proszę bywających w łódzkim archiwum o sprawdzenie aktu urodzenia Romana Widulińskiego, syna Józefa i Franciszki Markowskiej ur. Skierniewice 12 II 1858 chodzi mi o informacje o rodzicach Romana, czyli wiek, zajęcie i co tam jeszcze jest
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Mam ogromną prośbę o sprawdzenie w AP W Łodzi w aktach Płockiej Dąbrowy aktu urodzenia Franciszka Fronczaka syna Grrzegorza i Ewy z Rybaków urodzonego w 1819r oraz aktu małżeństwa Grzegorza Fronczaka i Ewy Rybak .Nie wiem co się stalo ale mój pradziad zjawia się (akt jego małżeństwa ) w innej miejscowości jako Franciszek Grzegorzewski lub Fronczak .
Za pomoc serdecznie dziękuję
Grażyna
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

AP w Łodzi proszę o pomoc

Post autor: Edmunda »

Witam, mam wielką prośbę.
Proszę o pomoc w AP w Łodzi chodzi mi o wypis danych z aktu urodzenia mojej babci
Józefy Janiny Schmidtke (Szmidke?) ur. 22.11.1903r Leśnica pow. Łask. Chodzi mi o jej rodziców Walenty Schmidtke (Szmidke) i Agnieszka Jąsik. Proszę o wszelkie dane tam zaznaczone.
Z góry dziękuję
Edmunda (Zaolzie)
ATUIN

Sympatyk
Ekspert

AP w Łodzi proszę o pomoc

Post autor: ATUIN »

Witam spróbuje pomóc , będę w AP w Łodzi 5 listopada jeżeli będzie mikrofilm z tych lat to wszystkie dane podam.
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Edmunda »

Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
Edmunda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”