Witam,
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu i odczytaniu brakujących słów aktu urodzenia mojej 5x prababci:
Parafia Rusiec
Rok: 1782
Agnieszka Sukienniczek
https://postimg.org/image/e7ybsb5mj/
Z moją wiedzą udało mi się tylko tyle odczytać:
Parohiam Rusensci
Rusiec * 23 January [...] de Observantia Convene [...] pro tunc Capellanus [...] Infantem Die 21 natam [...] Thoma et Apollonia Sukienniczk […] cui impositum est nomen Agnes Patrini fuere Josephus Kowal de Rusiec et Magdalena Kraszawianka etam de Rusiec Parochiam Rusiec
Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam,
Rafał
Akt Urodzenia, parafia Rusiec, 1782 rok - ok
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Akt Urodzenia, parafia Rusiec, 1782 rok - ok
Ostatnio zmieniony pn 29 maja 2017, 22:44 przez Rafal_PL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawroński_Zbigniew

Ja zapewne też porobię błędy ale widzę to tak:
Rusiec die 23 Januarij. Ad sup…[?] expresso Admodum Reverendi… Pater Lipecki ordinis Minori de observantiae convetu.. Vidavien.. Definitor protunc capellanus in Aula Rusienen.. baptizavit infantem Die 21 natam ex lab[orio]sis Thomae et Apolloniae Sukienniczk.. Legitimorum Coniugibus cui impositum est nomen Agnes. Patrini fuere Josephus Karvat de Rusiec et Magdalena Kraszawianka etiam de Rusiec parochiani Rusicensi.
I też nie potrafię “złapać” początku kim był ten prowincjał (definitor) Lipecki. Czy tylko udzielił zgody jakiemuś braciszkowi na chrzest czy sam był podówczas (protunc) kapelanem, w dworze rusieckim i tam ochrzcił dziecko. Reszta jest prosta jak widać.

Rusiec die 23 Januarij. Ad sup…[?] expresso Admodum Reverendi… Pater Lipecki ordinis Minori de observantiae convetu.. Vidavien.. Definitor protunc capellanus in Aula Rusienen.. baptizavit infantem Die 21 natam ex lab[orio]sis Thomae et Apolloniae Sukienniczk.. Legitimorum Coniugibus cui impositum est nomen Agnes. Patrini fuere Josephus Karvat de Rusiec et Magdalena Kraszawianka etiam de Rusiec parochiani Rusicensi.
I też nie potrafię “złapać” początku kim był ten prowincjał (definitor) Lipecki. Czy tylko udzielił zgody jakiemuś braciszkowi na chrzest czy sam był podówczas (protunc) kapelanem, w dworze rusieckim i tam ochrzcił dziecko. Reszta jest prosta jak widać.
Zbigniew