Sędzia kapturowy Kazimierski rok 1711 gdzie urzędował?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Witam serdecznie ,
mam problem, który mogą pomóc mi rozwiązać znający księgi grodzkie lub ziemskie.
Mój odnaleziony przodek Felicjan Strus był Kazimierskim sędzią kapturowym , zmarł w 1733 rok , jest pochowany w kaplicy kościoła, w Wąwolnicy[ lubelskie]
W akcie zgonu nie ma nic . ani gdzie się urodził ,ani ile miał lat gdy umarł.W akcie ślubu z 1711 roku też nic.Więc był przybyszem.
Mogłabym jakieś dane znaleźć w księgach sądowych , tylko w których?
W 1711 roku istniało miasto Kazimierz[ obecnie należące do Krakowa, pozostałością jest plac i budynek ratuszowy ,dziś Muzeum Etnograficzne] i miasteczko Kazimierz Dolny.

Sędzia Kazimierski zatem skąd?

Z którego miasta?
Serdecznie pozdrawiam i czekam na podpowiedź.Helenka z Wrocławia.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Np. Kazimierz Dolny, 17 km od Wąwolnicy
Może to ten https://teatrnn.pl/leksykon/kalendarium/wydarzenie/6390
Niezabitów to też kilka kilometrów od Wąwolnicy
To tak odnośnie do potencjalnego miejsca zamieszkania, bo nigdzie nie urzedował, bo sądy kapturowe działały nadzwyczajnie w okresie bezkrólewia
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Dziękuję Arku, to strzał w 10-kę tym bardziej ,że nie znałam tej strony.
Felicjan Feliks nazywał się Strus .Nazwisko zmieniało się na przestrzeni lat pisano przez dwa ss przez jedno a w okresie międzywojennym jeden z jego potomków w akcie ślubu podpisał się Struś i dzieci i wnuki to teraz Strusie ,zaś brat jego dalej pisał się przez dwa ss .Na Lubelszczyźnie żyją potomkowie tego brata- Strus
Felicjan mieszkał w Niezabitowie , tam się ożenił ,miał 5-ciu synów , żona zmarła w połogu .Ożenił się zaraz szybko w Wojcieszowie i zmarł nagle ,[ pewnie wylew ] nie doczekawszy potomka pogrobowca.

Ten brak danych o rodzicach dowodzi,że nie pochodził z tych ziem .Głowimy się razem z dr.Robertem Wiraszką współautorem ogromnej pracy o Strussach , że pewnie przybył z Podlasia.

Na koniec mam pytanie czy w zapisach ksiąg sądowych są podawane dane uczestników rozpraw?
Czy są dostępne te księgi w AP Lublin.Serdecznie pozdrawiam i podzielę się wieścią z Robertem .Pozdrawiam Helenka.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Rozpraw ze Strusiami jest więcej, najstarsza z Przemyśla
http://teatrnn.pl/leksykon/kalendarium/ ... Stru%C5%9B
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”