Pradziadek w policji austro-węgierskiej, potem Policji IIRP

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie krótkiego życiorysu mojego pradziadka urodzonego w Przebieczanach pod Wieliczką. Pracował on w 1918r w Policji Austro-Węgier a zaraz potem Polskiej Policji Państwowej (wg Archiwum AN w randze starszy przodownik PP) w Peczeniżynie koło Kołomyi.
Mam więc pytanie do szacownych forumowiczów czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę szukając informacji na temat jego austriackiej służby? Gdzie mogła służyć osoba urodzona w Wieliczce i czy są gdzieś jakieś informacje na temat Polaków w Policji Austriackiej?
Niestety źródła na temat przedwojennej Polskiej PP są bardzo skąpe i z tego co wiem akta funkcjonariuszy ze wschodu zostały spalone w obawie przed przejęciem. Dostałem dotychczas tylko krótki wykaz z AAN.

pozdrawiam
Adam

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: M_K_C »

Może jakąś podpowiedź znajdziesz w książce "Korpus policji w II Rzeczypospolitej. Służba i życie prywatne", Robert Litwiński, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

Pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Pradziadek w policji austro-węgierskiej, potem Policji I

M_K_C pisze:Może jakąś podpowiedź znajdziesz w książce "Korpus policji w II Rzeczypospolitej. Służba i życie prywatne", Robert Litwiński, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

Pozdrawiam, Magda
Dziekuję. Widzę że jest wersja cyfrowa tej książki na fbc co ułatwi sprawę. Przyznam że straciłem już nadzieję że znajdę jakieś konkrety. Może wpadnę na jakiś nowy trop.

Pozdrawiam
Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Chciałbym podziękować Pani za polecenie tej wybitnej książki. Znalazłem tam wpis na temat mojego pradziadka który okazało się był wykładowcą w szkole policji w Tarnopolu! Książka zawiera spis osobowy który pomaga w poszukiwaniach. Daje też wgląd w życie prywatne policjantów, rekrutację, ubezpieczenia itp. Pozycja obowiązkowa dla potomków policjantów!
Adam

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: M_K_C »

rempage pisze:Chciałbym podziękować Pani za polecenie tej wybitnej książki.
Cieszę się, że mogłam pomóc :D

Z pozdrowieniami,
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”