Określenia zawodów rolniczych (stanu) XVIII-XIX w
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Re: Zawód ogrodnik
Ewo, sugeruje jednak ostrożność w interpretacji.
Dyspunuję aktami z początku XIX wieku gdzie wystepuje mayster kunsztu ogrodniczego lub osoba proffessyi ogrodniczey lub właśnie ogrodnik we dworze służacy.
I nie jest zagrodnikiem tylko ogrodnikiem. Dysponuje do tego dodatkowymi źródłami w postaci wspomnień z epoki.
Osobiście nie widziałem nigdy zapisu ogrodnik w sensie zagrodnik ale wierzę, że lokalnie takie określenie mogło być używane.
W wypadku, który znam ogrodnik zajmował sie ogrodem i parkiem.
Sugeruje szersze spojrzenie na księgi. Jeśli co drugi człowiek jest tam ogrodnikiem to może jest tak jak pisze Ewa. Ale jeśli nie to poszukałbym raczej dużego dworu czy folwarku.
Dyspunuję aktami z początku XIX wieku gdzie wystepuje mayster kunsztu ogrodniczego lub osoba proffessyi ogrodniczey lub właśnie ogrodnik we dworze służacy.
I nie jest zagrodnikiem tylko ogrodnikiem. Dysponuje do tego dodatkowymi źródłami w postaci wspomnień z epoki.
Osobiście nie widziałem nigdy zapisu ogrodnik w sensie zagrodnik ale wierzę, że lokalnie takie określenie mogło być używane.
W wypadku, który znam ogrodnik zajmował sie ogrodem i parkiem.
Sugeruje szersze spojrzenie na księgi. Jeśli co drugi człowiek jest tam ogrodnikiem to może jest tak jak pisze Ewa. Ale jeśli nie to poszukałbym raczej dużego dworu czy folwarku.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Ja w swoich potyczkach z genealogią w regionie mazowieckim, lubelskim, radomskim, tarnowskim i rzeszowskim bardzo rzadko spotykałem się z ogrodnikiem - jeśli już, to zawsze był to rodzaj zajęcia, jak lokaj czy stajenny. Zagrodnik występuje w tych regionach prawie w każdej parafii i nigdy nie był zastępowany słowem ogrodnik. W słowniku internetowym genepedii niestety ogrodnik też jest mieszany z zagrodnikiem... Wierzę, że w parafii Wiżajny tak było, być może jeszcze w kilku innych miejscach, ale to są wyjątki.
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
- beatabistram

Witaj Justyna!
Czy akt spisany jest po polsku? Czy w tlumaczeniu uzyto okreslenia "ogrodnik"?
Zarowno hotulanus ( lac.) jak i Gärtner, Gärtler itp. ( niem.) slowniki tlumacza czesto jako ogrodnik, odnosi sie to jednak do zagrodnika! ( tzn jak napisano wyzej, kogos kto posiadal chalupe z ogrodem/ malym kawalkiem ziemi).
Dolacze sie do postu Jerzego, zeby definitywnie okreslic, trzeba przejrzec pozostale zapisy! ( 80-90 % wsi raczej nie bylo ogrodnikami dworskimi itp.
- w sensie dzisiejszych ogrodnikow )
pozdr. bb
Czy akt spisany jest po polsku? Czy w tlumaczeniu uzyto okreslenia "ogrodnik"?
Zarowno hotulanus ( lac.) jak i Gärtner, Gärtler itp. ( niem.) slowniki tlumacza czesto jako ogrodnik, odnosi sie to jednak do zagrodnika! ( tzn jak napisano wyzej, kogos kto posiadal chalupe z ogrodem/ malym kawalkiem ziemi).
Dolacze sie do postu Jerzego, zeby definitywnie okreslic, trzeba przejrzec pozostale zapisy! ( 80-90 % wsi raczej nie bylo ogrodnikami dworskimi itp.
pozdr. bb
- Niewiadomski_Robert

Bardzo slusznie, nalezy koniecznie zanalizowac w kontekscie konkretnej ksiegi metrykalnej w danej parafii. Jesli to Lacina, to zapewne chodzi o zagrodnika.
Robert
Robert
-
Łuniewska_Ewa

Wrócę do parafii Wiżajny i okolic, większość tamtejszych metryk dotyczy gospodarzy i ogrodników. Uzbierałoby się ogrodników kilkadziesiąt, a nawet więcej. Tymczasem ile w okolicy może być folwarków, kilka może kilkanaście. Jest więc nierealne aby jeden folwark zatrudniał wielu ogrodników. Zgadzam się jednak z przedmówcami, że nazewnictwo może być kwestią regionu, należy więc sprawdzić jak wielu ogrodników występuje w okolicy i to będzie odpowiedź na nurtujące pytanie.
Pozdrawiam.
Ewa.
Pozdrawiam.
Ewa.
- sstudzinska

Mój przodek też był ogrodnikiem i raczej nie było to tożsame z zagrodnikiem (Mazowsze), gdyż po przejrzeniu aktów żadnych innych "ogrodników" nie znalazłam. Przodek przenosił się z miejsca na miejsce, więc jest duża szansa, że pracował na jakichś folwarkach.
Pozdrawiam,Sylwia
Ja mam ogrodnika, ale jest doprecyzowane w akcie, że "we dworze służący", nr 19, wyraźnie napisane, Lubelszczyzna, pocz. XIX w.:
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1884/ ... H0rQrJHRig
Łucja
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1884/ ... H0rQrJHRig
Łucja
-
Piasecka_Agnieszka

karbownik
w akcie mojego przodka pojawił się zapis iż był karbownikiem na dworze szlachecki. Czym się zajmował?
-
jamiolkowski_jerzy

-
Piasecka_Agnieszka

gospodarstwo czynszowe
Witam,
proszę o informację na temat tego czym było w 19 wieku gospodarstwo czynszowe.
dziękuję
Kamil
proszę o informację na temat tego czym było w 19 wieku gospodarstwo czynszowe.
dziękuję
Kamil
- historyk1920

gospodarstwo czynszowe
Witam
Kamilu warto poszperać w starszych postach
jest tu wiele informacji !
https://zapodaj.net/03521232341f3.jpg.html
Pozdrawiam
Marek
Kamilu warto poszperać w starszych postach
https://zapodaj.net/03521232341f3.jpg.html
Pozdrawiam
Marek
-
MonikaMaru

Carski ukaz o zawieraniu kontraktów czynszowych między właścicielem dóbr a rolnikiem - 1858 r. jpg 23 (str.47)
http://pbc.biaman.pl/Content/7918/Syg.1 ... 20T.52.pdf
http://pbc.biaman.pl/Content/7918/Syg.1 ... 20T.52.pdf
Pozdrawiam,
Monika
Monika
zawód
Witam,
sprawa dotyczy wpisu w akcie małżeństwa. Parafia Różan. Matka pana młodego zamieszkuje we wsi Prycanowo i w akcie małżeństwa wymieniona jest jako работница. Rok 1907. O jaki typ robotnika chodzi?
chodzi o pracownika rolnego, służącą????
dziekuję
kamil
sprawa dotyczy wpisu w akcie małżeństwa. Parafia Różan. Matka pana młodego zamieszkuje we wsi Prycanowo i w akcie małżeństwa wymieniona jest jako работница. Rok 1907. O jaki typ robotnika chodzi?
chodzi o pracownika rolnego, służącą????
dziekuję
kamil