Dom Podrzutków w Warszawie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Jakiś głupi jestem bo wiem że to aluzja ale nie mogę jej rozszyfrować ;/
Włąśnie ogarnąłem że ja nie byłem w Parafii Wszystkich Świętych tylko w tej na Placu Zbawiciela. Więc zanim zacznę dalej to odczytywać z Pana wierszy udam się do tych dwóch parafii.
Mój kontakt polegał na tym że ksiądz przede mną szukał nazwiska w spisie 39 roku...
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Aaa to co innego, nie było zmarnowanej okazji.
Jak między wierszami? Napisałeś o 8:34, ze szpital to moźe inna parafia niż Barbary
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Dzień dobry,
Byłem w parafii Wszystkich Świętych na Placu Grzybowskim. Urawskich brak. Wieczorem sprawdzę św Krzyż ale juz tracę nadzieje.
Jeśli chodzi o szpital; to skoro nie ma w Sw Barbary to rzucilem luzna propozycje. Sam szpital nie jest w stanie stwierdzić w jakiej byl parafii 80 lat temu a skoro sa dokumenty ludzi którzy w sw Barbarze byli chrzczeni/Chowani tw tamtych czasach to musiałabyc to właśnie ta parafia
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Mikołaju ,
czy sprawdzałes Łaskarzew , lub inne parafie rodzinne dla matki dzieci??parafie rodzicow, zamężnej siostry np. ciotki, babci.
Dzieci mogły się urodzić i byc ochrzczone tamże, i po 9 dniach przywiezione do Warszawy.
Czy wiesz gdzie mieszkała i co robiła matka dzieci tuż przed ich urodzeniem ??
*
w mojej rodzinie panna Karolina urodziła 2 dzieci w odstepie 3 lat, z ojcow NN, mieszkała przy Elektoralnej, ochrzciła dzieci
u sw.Andrzeja, dała swoje nazwisko i oddała do Dzieciątka Jezus.Dzieci pojechały do podwarszawskich wsi, różnych.
Znalazłam ich metryki po nazwisku, a nie po celowaniu w parafię.

==========================================
pozdrawiam
Elzbieta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a to ok, myślałem, że zawisło w próżni "czy Nowogrodzka/Szp. Dz. Jezus to w tym okresie Św. Barbary czy np Św. Krzyż jak poprzednio"
bo jakaś przestrzeń do dyskusji się zrobiła, niepewność pozostała, ale teraz - ok:)

Św. Krzyż - no będzie problem z XX wiekiem w parafii, ale 1932-1940 w USC zdaje się, że jest komplet (patrz wątek dot. Św. Krzyża)
niezależnie od skorowidzów warto akt urodzenia 103 z 1939 zawsze sprawdzić
103 w początku kwietnia 1939 to może nawet pomóc oszacować wielkość
ale tu już trudno pomóc 1939 nie są dostępne publicznie nawet skorowidze, więc trudno szacować czy ten numer miał szansę w danej parafii wystąpić z uwagi na jej wielkość
oczywiście - idąc tropem, że to numer ASC nie "wewnętrzny" chrztu w kaplicy bo i tak mogło być
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Elżbieto,

Rodzinna wieść głosi że ciocia wyjechała do Warszawy aby urodzić tutaj dzieci I jest wspominamy szpital Dzieciatka. Nie mogę znaleźć po nazwisku ponieważ rodzice Którzy ja adoptowali zmienili jej nazwisko. Jak to pani ominela?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Mikołaju,
a chrzest był przed czy po adopcji ????
na jakie więc nazwisko byl akt zgonu drugiego blizniaka???czy widaomo cos o tym akcie?

-----------------------------
pozdrawiam
Elzbieta
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

Dzwoniłem do USC w Łaskarzewie. Brak poszukiwanych osób. Bliźniak czyli Marianna Urawska zmarła w wieku 6 miesięcy w domu dziecka wiec jej trop mi nie pomoże :/
Z drugiej strony teraz tak sobie myślę ze z aktu zgonu mógłbym próbować doszukiwać się czegoś ale są przepisy I próbowałem w 2 USC w Warszawie I nikt mi nie chciał udzielić jakiejkolwiek informacji bo musiałbym mieć interes prawny ( czyli pismo z sądu).

W karcie rodowodowe jest tylko tabelka. Nie wiem czy inf apro po chrztu zostało do pisane później. Tal czy inaczej dzieci urodziły się 9 kwietnia 1939 a nr aktu chrztu to 103 oraz 104 łamane na 1939
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Witam,

Mikołaju, a zapoznałeś się z tym tematem?
http://nk.pl/szkola/38657/klasa/149/galeria/3
50-lecie Szkoły Podstawowej nr 1 w Łaskarzewie, uczniowie z lat 1947-1954, a wśród nich Teresa Franciszka Urawska-Bogucka.

Pozdrawiam
Mirka
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Miroslawo,

Pochodzę z tej miejscowości jak I matka dzieci. Rodzina pamięta tylko hasla " ciocia Józefa miala dziecko" "Warszawa" "Szpital dzieciatka Jezus" etc wiec nic do sprawy nie wnosi :/
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Odwiedzilem wczoraj ciocię i przypomniała sobie że: Matka szukanego przeze mnie dziecka przyjechała do Warszawy do swojej bratowej, która również była w ciąży. Ona mieszkała na Placu Konstytucji. Ciocia która tam obecnie mieszka(córka wspomnianej bratowej) nie chce mi nic powiedzieć. Skoro nie parafia na Placu Zbawiciela to gdzie one mogły ochrzcić swoje dzieci?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Witam po raz kolejny.

Odbyłem dzisiaj wizytę w Pogotowiu Opiekuńczym, które(Dębińskiego 3) które ciocia zamieszkiwała jako ostatnie. Panie utwierdziły mnie w przekonaniu że dzieci stąd były zabierane prosto do rodzin zastępczych więc nie ma mowy o kolejnej zmianie lokalizacji. Dokumentów brak. Skontaktowałem się z ciocią z Pl. Konstytucji...powiedziałem wprost że ja tą osobę odnajdę tak czy inaczej więc bardzo proszę o pomoc i... okazało się że jej matka(do której przyjechała w ciąży matka szukanej osoby) mieszkała w 1939 roku na ul Siedleckiej na Pradze. I nie wiadomo dlaczego ciocia z pl. Konstytucji została ochrzczona w Bazylice przy ul Kawęczyńskiej. Od razu tam pojechałem, niestety godziny otwarcia kancelarii były dopiero za godzin kilka. Zadzwoniłem tam i ksiądz powiedział że poszuka tej osoby. W poniedziałek mam zadzwonić i się dowiedzieć czy ona tam jest. Dodam że ta osoba nie urodziła się wcale w Szpitalu Dzieciątka Jezus(tak mówi ciocia z pl. Konstytucji) tylko w Szpitalu Przemienienia Pańskiego na Pradze(i podobno tam później pracowała przez jakiś czas matka tych bliźniaczek).
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Tu znowu ja :)

Praga- byłem w bazylice na Kawęczyńskiej(brak tam mojej cioci). Udałem się na Floriańską obok szpitala gdzie dzieci się urodziły. Tam również brak(obydwie parafie stwierdziły że skoro matka dziecka mieszkała na Siedleckiej to powinna to być parafia przy Kawęczyńskiej... Udałem się również do parafii Loretańskiej(tam są księgi od 1946) więc będę musiał udać się do Archiwum-i to będzie chyba ostatnie miejsce gdzie mogę dowiedzieć się czegokolwiek). Coraz bardziej przekonuje się do tego że zapis "Data i miejsce chrztu: 1939/103" to wcale nie jest zapis z księgi parafialnej. Trochę mi smutno bo przez przepisy urzędów nie mogę sprawdzić czy pod tym nr w USC taka osoba się urodziła ;/
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a powinno być pierwsze, nie ostatnie (ADWP) i tam też są przepisy
od dłuższego czasu odbiega to od tematu wątku, więc i ja podtrzymam "tradycję" - czasowo, bo niedługo pewnie znikną wpisy (w tym niniejszy)
skąd zdziwienie? pierwszy kontakt z pracą genealogiczną? czy prawem?
nie przez przepisy ale z uwagi na ochronę danych - osoba potencjalnie żyjąca
Ty nie miałbyś zastrzeżeń jeśli urząd udzieliłby informacji o Tobie wbrew prawu? czy chrzczony etc?
czasem jest mocna nadinterpretacja, ale w tym przypadku? Z czego wynika Twoje rozgoryczenie, szok?
żeby nie było, że tylko krytykuje w tym wpisie: powtórzę jak w wielu wypadkach: sprawa spadkowa po wspólnym przodku była? nie? nie wiesz?
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Jest mi przykro bo ta osoba może żyć i nawet mieszkam w Warszawie, mogę ją w pracy widzieć i nawet nie wiem że to ona.
Nie było żadnej sprawy spadkowej. Matka dzieci mieszkała na komornym i nic po niej nie zostało.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”