Tak, to b. zła wiadomość.sirdaniel pisze:Zgodnie z harmonogramem wydań firefoxa, 7 marca ma zostać wydana wersja z usuniętą obsługą wtyczek NPAPI. Przestaną działać wszystkie stare wtyczki (np. dokumenty pdf otwierane w oknie przeglądarki), a zostanie tylko obsługa wtyczki Flash. Dokumenty PDF oraz djvu trzeba będzie pobierać na dysk twardy i otwierać. Wg mnie jest to niedogodne i uprzedzam, że jesli ktoś nie chce tego robić, a mieć otwierane pliki w oknie przeglądarkki, niech nie aktualizuje FF do wersji 52. Chrome nie ma również obsługi npapi i ma półoficjalne rozszerzenie do obsługi djvu ale funkcjonalność nie dorównuje pluginowi DjViewer https://www.cuminas.jp/en/downloads .
Ponieważ żadna z trzech najbardziej popularnych przeglądarek nie obsługuje teraz wtyczek NPAPI (a jakaś inna, np. Opera, czy Safari obsługuje?), więc automatycznie użyteczność bibliotek cyfrowych staje się zerowa, bowiem uparte trzymanie się starej wersji FF ma "krótkie nogi".
Sprawdziłem, że z trudem pliki Djvu naszych bibliotek cyfrowych daje się otworzyć konwertując Djvu=>Html5, ale jest to proces wolny nawet na szybkim komputerze. Poza tym nie ma wszystkich opcji DJViewer'a, np. szukajki itp.
Ja to widzę jako klęskę bibliotek cyfrowych w obecnej postaci