Warszawa -Poszukuję aktu ślubu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Nie będę powtarzał tego co już napisała Bożenna, a to bardzo ważne.

Nieco informacji o III Oddziale Warszawskiej Straży Ogniowej przy Nowym Świecie.
Do końca lipca 1915 r. Rosjanie ewakuują większość taboru i około 300 strażaków najprawdopodobniej do Moskwy, ale tu pewności nie mam.

Art. „ Śladami strażnic” str. 47
http://www.ppoz.pl/images/dokumenty/pp/pppw/12014pw.pdf
Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie ma tej o największym prawdopodobieństwie - chyba, żeby oprzeć się na liczbie ludności, najludniejsza (liczba mieszkańców) to Wsz. Św. (ok 150 000 zdaje się, ale z tego to ok 50 000 parafianie)
zdecydowanie polecałbym:
sprawdzić te dostępne on-line
w metryki.genealodzy.pl znajdziesz kilka parafii ze ślubami z 1915, w tym i skorowidze dla małżeństw z 1915, kilkadziesiąt minut i po sprawie może być
sprawdzenie pozostałych parafii wymaga wizyty w AP w Warszawie - jeśli nie ma kopii cyfrowych u nas, to raczej ich (kopii) jeszcze nie ma (1915 przyszedł do archiwum całkiem niedawno, 1916 jest jeszcze w USC) w ogóle
trzeba przejrzeć księgi z pozostałych, zachowanych

adresy by pomogły - fakt, ślub tam gdzie mieszka jedno z narzeczonych
ale rzadko kiedy dysponujemy przed znalezieniem aktu ślubu adresami narzeczonych:)

PS w "rodzinnej wsi", a dokładniej w księgach ludności dot. tej wsi może być wpis o parafii, może być też w którejś kopii ksiąg urodzeń (jej lub jego)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kinna24

Re: SLUB Warszawa 1915 rok - najbardziej prawdopodobna paraf

Post autor: kinna24 »

Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.
pawel.dyda pisze:Pytanie czy pracował tam przed, czy po ślubie... W każdym razie, na "dzień dobry" sprawdziłbym parafię św. Krzyża.
Na pewno przed.
Bozenna pisze:Dzien dobry,
Gdzie mieszkala prababcia?
Sluby odbywaly sie tradycyjnie w parafii Panny mlodej.
Czy sprawdziles Geneteke?
Moze nazwisko prababci, albo nazwisko pradziadka wskaze jakies miejsce w Warszawie?
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. wypada podpisac post, chociaz imieniem.
Przepraszam, jestem początkującym użytkownikiem forum, jak również poszukiwaczem korzeni, a mój login powstał kilka lat temu i tak pozostał. Mam na imię Kinga. Moi pradziadkowie pochodzą z parafii Okrzeja, mimo to poznali się podobno dopiero w Warszawie i tu wzięli ślub. To był maj 1915. Sprawdzałam zasoby genetyki, ale nie udało mi się ich znaleźć. Andrzej Bawolski i Józefa Dobrzyńska. Pradziadek tak jak wspomniałam pracował w straży ogniowej, prababcia pracowała w jakiejś szkole dla panien, niestety nie wiem dokładnie gdzie.
Warakomski pisze:Nie będę powtarzał tego co już napisała Bożenna, a to bardzo ważne.

Nieco informacji o III Oddziale Warszawskiej Straży Ogniowej przy Nowym Świecie.
Do końca lipca 1915 r. Rosjanie ewakuują większość taboru i około 300 strażaków najprawdopodobniej do Moskwy, ale tu pewności nie mam.

Art. „ Śladami strażnic” str. 47
http://www.ppoz.pl/images/dokumenty/pp/pppw/12014pw.pdf
Krzysztof
Tak, to się zgadza. Był wśród tych strażaków. Był w Moskwie, potem zdaje się wyruszyli na południe Rosji. Wrócił w 1918 r. Prababcia po wyjeździe męża w lipcu 1915 r. wróciła na wieś. I tu już zostali.
kinna24

Re: SLUB Warszawa 1915 rok - najbardziej prawdopodobna paraf

Post autor: kinna24 »

Podpis już załadowany :) Pozdarwiam
Kinga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”