Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie krótkiego życiorysu mojego pradziadka urodzonego w Przebieczanach pod Wieliczką. Pracował on w 1918r w Policji Austro-Węgier a zaraz potem Polskiej Policji Państwowej (wg Archiwum AN w randze starszy przodownik PP) w Peczeniżynie koło Kołomyi.
Mam więc pytanie do szacownych forumowiczów czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę szukając informacji na temat jego austriackiej służby? Gdzie mogła służyć osoba urodzona w Wieliczce i czy są gdzieś jakieś informacje na temat Polaków w Policji Austriackiej?
Niestety źródła na temat przedwojennej Polskiej PP są bardzo skąpe i z tego co wiem akta funkcjonariuszy ze wschodu zostały spalone w obawie przed przejęciem. Dostałem dotychczas tylko krótki wykaz z AAN.
pozdrawiam
Pradziadek w policji austro-węgierskiej, potem Policji IIRP
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pradziadek w policji austro-węgierskiej, potem Policji IIRP
Może jakąś podpowiedź znajdziesz w książce "Korpus policji w II Rzeczypospolitej. Służba i życie prywatne", Robert Litwiński, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
Pozdrawiam, Magda
Pozdrawiam, Magda
Re: Pradziadek w policji austro-węgierskiej, potem Policji I
Dziekuję. Widzę że jest wersja cyfrowa tej książki na fbc co ułatwi sprawę. Przyznam że straciłem już nadzieję że znajdę jakieś konkrety. Może wpadnę na jakiś nowy trop.M_K_C pisze:Może jakąś podpowiedź znajdziesz w książce "Korpus policji w II Rzeczypospolitej. Służba i życie prywatne", Robert Litwiński, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
Pozdrawiam, Magda
Pozdrawiam
Adam
Chciałbym podziękować Pani za polecenie tej wybitnej książki. Znalazłem tam wpis na temat mojego pradziadka który okazało się był wykładowcą w szkole policji w Tarnopolu! Książka zawiera spis osobowy który pomaga w poszukiwaniach. Daje też wgląd w życie prywatne policjantów, rekrutację, ubezpieczenia itp. Pozycja obowiązkowa dla potomków policjantów!
Adam
Z pozdrowieniami,
Magda