Toporski to Cenzer name change

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
JohnCenzer

Sympatyk

Post autor: JohnCenzer »

Hello,

Our family name was changed from Toporski to Cenzer in the mid 1800's or earlier.
There are a lot of Toporski in Gojno in Swietokrzyskie Province now and in the 1800's.

My family moved from Poland to Michigan, USA in 1906. The story was told that the Toporski's had a farm and a mill on the river in southern Poland. From what I can tell, Świętokrzyskie was in southern Poland during or after the partitioning. The army, Russian or Austrian, came to that area. Our family had friends named Cenzer who lived across the river and were Hungarian. They told the army that we were their cousins and that our name was Cenzer and so we were able to keep our land and continue to live there. My great great grandfather was Jan Toporski and his son Wladylaw who was born in 1856 moved to the US with his son Jan and nephew Wincenty in 1906.

Has anyone heard this story or anything that might help?

Thank you,

John Cenzer
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Hello John, first of all, did you check our geneteka project? I just have quick look there and there is a parish named Gojno, you can find shortcut to geneteka (see above there is a pictogram with GT letters) then just choose swietokrzyskie and from the scroll down choose parish Gojno, may be it will be helpful for you. Especially that Jan Toporski born in 1819 is mentioned there.
Second just to help you out, here is translation of your post:

Dzien dobry,

Nazwisko naszej rodziny zostalo zmienione z Toporski na Cenzer w polowie 1800 lub wczesniej.
Moja rodzina przeprowadzila sie do Michigan, USA w 1906 roku. Historia rodzina jaka byla przekazywaa jest, ze Toporski mial gospodarstwo i mlyn na rzece na poludniu Polski. Z tego co moge powiedziec, Swietokrzyskie bylo na poludniu Polski podczas lub zaraz po rozbiorach. Armia Rosyjska lub Austryjacka, przybyla na te tereny. Nasza rodzina miala przyjaciol, ktorzy nazywali sie Cenzer, ktorzy mieszkali po drugiej stronie rzeki i byli Wegrami. Powiedzieli armi, ze jestesmy ich kuzynami i ze nasze nazwisko jest Cenzer wiec bylismy w stanie zatrzymac nasza ziemie i dalej tam zyc. Moj prapradziadek nazywal sie Jan Toporski i jego syn Wladyslaw ktory rodzil sie w 1856 roku przeprowadzil sie do USA z Synem Janem i bratankiem/siostrzencem Wincentym w 1906 roku.
Czy ktokolwiek slyszal o takim zdarzeniu lub czym kolwiek co mogloby byc pomocne?
Dziekuje
John Cenzer
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Such informations can have someone from family of Cenzer. It is these persons little in Poland (10 persons). On a few persons in cities: Ostrleka, Ostrov Mazoviecka (Ostrołęka, Ostrów Mazowiecka). A telephone number you will find on inscribing of city and last name in the internet public-call book. http://ksiazka-telefoniczna.com/

For example:

Andrzej Cenzer
ul. Gen. Gorbatowa TEL 29 7646337
Ostrołęka

Andrzej Cenzer
ul. Gen. Gorbatowa TEL 29 7646338
Ostrołęka

Irena Cenzer
ul. Gen. Gorbatowa TEL 29 7647585
Ostrołęka

Irena Cenzer
ul. Gen. Prądzyńskiego TEL 29 7602122
Ostrołęka

Look also: http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... d3f66aa81b
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
JohnCenzer

Sympatyk

Witaj morya777,

Dziękujemy za pomoc.
Widzę John Toporski w nim wymienionych.
Czy więcej informacji na ten rekord?
Jak mogę uzyskać kopię rekord?

Dzięki

John Cenzer
Ostatnio zmieniony pt 30 paź 2009, 05:48 przez JohnCenzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JohnCenzer

Sympatyk

Pan Aftanas,

Dziękujemy za pomoc.
Niestety, nigdy nie nauczyłem się języka polskiego.
Ciocia i mama nauczylem sie troche jak dzieci, ale nie wiem jak dobrze.
Czy istnieje sposób na znalezienie Cenzers adres pocztowy?
Myślałem, że mógłbym napisać list, a następnie przełożyć je online.
Czy to działa?
Albo rozmawiając z nich byłby lepszym rozwiązaniem?
Czy mogę prosić ciotkę, aby zadzwonić.

Wszelkie rady możesz dać mi mile widziane.

Dziękuję,

John Cenzer
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Hello John,
Lepiej zadzwonić - więcej można się dowiedzieć. Przed numerem idzie numer kraju i miasta:
+48(29)7602122
Jeśli nie wyjdzie, to odezwij się: podam kod listowy i nr domu (nazwa ulicy już jest). Mam w Ostrołęce rodzinę, która może się dowiedzieć dokładny adres tych ludzi.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
JohnCenzer

Sympatyk

Pan Aftanas,

Zapytam ciotki, aby zadzwonić.
Ona jest Cenzer.

Dziękuję,

John Cenzer