Nazwiska z mojego drzewa- woj. mazowieckie, podlaskie...

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

nazwisko Sadoch

Post autor: Krystyna.waw »

hodas, tu zaglądałeś?
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... tter=Sadoc
Jak nie, to się dopisz :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
mago1989

Sympatyk

Post autor: mago1989 »

Witaj Katarzyno,
Proszę o informacje na temat Krasowskich. Jedna z moich linii posiada takie nazwisko. Niestety niewiele o nich wiem, mam za to zdjęcia. Szukam szczególnie informacji o Mikołaju Krasowskim zm. 8 lutego 1945 r. Mińsku Mazowieckim lub Kałuszynie urodził się w Ogrodnikach, ale nie ustaliłem jeszcze których. Miał trzy córki, Rozalię, Annę oraz Jadwigę. Jedna z nich to moja prababcia.
Marcin
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krasowska_Katarzyna »

Kwiatkowski pisze:Witam
W mojej rodzinie występuje nazwisko Gromek z Korytnicy pow. węgrowskiego mój prapradziadek Ludwik Kwiatkowski (1841-1890) ożenił się z moją praprababcią Marianną z domu Gromek (1843-1911) dnia 3 lutego 1862 roku. córka Antoniego Gromka (1808-1873) i Franciszki Józefy Gromek z domu również Gromek (1814-1904). Także siostra prapradziadka Rozalia Kwiatkowska(1844-19?) wyszła za mąż za Wincentego Gromka(1841-19?) w dniu 25 listopada 1861 roku brat Marianny, syn Antoniego i Franciszki Józefy.
Pozdrawiam
Piotr Kwiatkowski
niestety nie widze powiązań rodzinnych z "moimi" Gromkami. Zapewne gdzieś jest, ale pewnie dużo wczesniej :).

Pani Ewo,
Maciej Królak był bratem rodzonym mojej 5xprababci Marianny, która wyszła za Jana Sadocha w 1824r. :)

Do hodas:
Jak dużo Sadochów :D, ale wspólnego przodka na razie nie widzę.
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Marcinie,
Z Krasowskimi to ciekawa sprawa ponieważ jedyna rodziną o tym nazwisku w Mińsku jest tylko moja rodzina! Moi dziadkowie sprowadzili się tutaj w latach 50. z Łysowa koło Łosic. I już wtedy było tylko jedno małżeństwo (Andrzej i Zofia),ale oni już nie żyją. Może Mikołaj to brat Andrzeja? Nawet nie słyszałam by ktoś jeszcze stąd pochodził, więc niestety nie mamy chyba wspólnej gałęzi.
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Czajka_Wiesiek

Post autor: Czajka_Wiesiek »

W wieku XV, kiedy to gwałtownie zaczęło rozwijać się osadnictwo w okolicach Zbuczyna, Łosic, Międzyrzeca i Łukowa powstały okolice szlacheckie o których dziś już nie pamiętamy. Wspomnę tutaj o "Krasuszach" i "Domaninie". Z biegiem czasu powstały na tych terenach wioski o swoich odrębnych nazwach, a o dawnych nazwach tych terenów świadczą tylko pozostałe po nich nazwiska. "Krasuski" ( i klony tego nazwiska) oraz "Domański". Nazwisko Krasuski widziałem w wielu formach, Domańskich przekręcano chyba rzadziej. W rozważaniach nad pochodzeniem tych nazwisk warto wziąć ten teren pod uwagę.
Pozdrawiam Wiesiek Czajka.
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

To ciekawe co Pan napisał, ale Krasowscy z Łysowa nie maja wiele wspólnego z Krasuskimi.W ogóle Krasuski to nazwisko bardzo popularne w Mińsku i okolicach a Krasowscy wyjątkowo rzadkie.
Pozdrawiam
Kasia
ngrzesiek75

Post autor: ngrzesiek75 »

Nitkiewicz - widzę, że jest na liście - szukam kontaktów
Marek91

Post autor: Marek91 »

Moje nazwisko ilczuk i rejon Sie zgadza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”