W pierwszej połowie XIX wieku weszły ukazy carskie, które nakazywały - ze względów głównie sanitarnych - przeniesienie istniejących cmentarzy, zlokalizowanych wokół kościołów (a więc w środku wsi), na ogrodzony teren poza wsią. Trochę streszczam, ale wiadomo o co chodzi. Pierwszy ukaz carski, to Aleksander I i rok 1817, drugi - to car Mikołaj I i rok 1846.
Piszę o ukazach carskich, bo ten konkretny cmentarz, który mnie interesuje, był w Kongresówce, dokładnie na terenie diecezji płockiej (wtedy i teraz). Wiem też, na podstawie dokumentów wizytacyjnych parafialnych, że w 1817 r. cmentarz jest wokół kościoła (i nikt nie wspomina, że będzie przenoszony). Natomiast w 1842, cmentarz jest od "kilku lat" poza wsią.
I teraz - jak znaleźć ROK przeniesienia cmentarza ?
Wydaje mi się, że proboszcz sam z siebie nie podjął takiej decyzji. Również nie myślę, żeby Naczelnik powiatu mławskiego wydał takie zarządzenie. Cmentarze podlegały kościołowi, więc bardziej prawdopodobne wydaje mi się, ze był to któryś z biskupów płockich. Może wydał decyzję o jakieś zarazie dziesiątkującej Mazowsze ? Gdybam.
Podpowiedzcie mi, gdzie szukać dokumentów, które wskazywały by na rok, kiedy cmentarz został przeniesiony ? geodezja ? prawo własności gruntów ? kompletnie nie wiem jak się po tym poruszać...
Gdzie szukać ?