Goździk Małgorzata

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Ślub Michał Fiedotow Anna Oratyńska 1835 par. św. Krzyż
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =349&y=766

Michał wyznanie grekokatolickie ur. w Rydze ok. 1813 r.
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Post autor: Fiedotow »

Tak właśnie myślałem nad tym miastem, a tu Ryga, dziękuję i gratuluję wprawnego oka! ;)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

co mnie zastanawia
1835 ślub z Anną
1837 ur. dziecka z Małgorzatą
szukam aktu zgonu Anny, ale nic nie widać
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Dziękuję, dziękuję, dziękuję!

ps, faktycznie dość dziwna sytuacja z Małgorzatą, czy to możliwe żeby było wówczas w Warszawie dwóch Michałów Fiedotowów? ;)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

O ślubie z Oratynska pisałem wcześniej, w greckokatolickich z metryk nie ma Fiedotowow. Szukałem aktu zgonu Anny ale bez efektu. Jak dla mnie kluczowe jest odnalezienie ślubu Michała syna i aktu urodzenia jego dzieci a potem odnalezienie aktów zgonu, bo jestem niemal pewien, że one są w WarsAwie. Niestety w metrykach interesujące parafie mają spore luki
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Pytałem w cerkwi na Miodowej, ale powiedzieli, że nie zachowały się u nich praktycznie żadne przedwojenne akta

A jeśli chodzi o Emilię 'być może Wieder' to obstawiam Łódź i okolice, duże skupisko mniejszości niemieckiej, nazwisko Wieder pojawia się tam wielokrotnie
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ależ Miodowa jest w USC ("przedwojenna") a wcześniejsza w APW
jak każde inne ASC-ki
nawet fragment jest w AAW
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... r_Miodowa/
http://metryki.genealodzy.pl/ar8-zs9235d
jako unicka tj faktycznie podległa przepisom "rzymskim"
w tym okresie

bo wcześniej, przez długie lata nie była grecka-unicka, a prawosławna,
ale nie przedwojennych szukasz, a
Zgonów 1835,1836, może 1837
Małżeństw 1835-1837
raz: grekokatolickie ASCki są z tych lat
dwa: dlaczego w unickich? to wręcz opcja awaryjna (ale jak najbardziej do sprawdzenia, dokumenty są przecież w komplecie)
skoro poprzednie M i chrzest w Św. Krzyżu to scenariusz bazowy: rz-kat (przynajmniej zgon)
nie? coś pokręciłem?
nie tego szukasz? nie zgonu pierwszej żony katoliczki pomiędzy 1835 a 1837 i małżeństwa też z okresu 1835-1837?
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Ok, przyznaję, że moje działania obecnie są dość chaotycznie i przydałoby się je odrobinę usystematyzować ;)
Na ten moment skupiłem się na poszukiwaniach aktu urodzenia syna Michała i jego aktu ślubu z Emilią Wieder, no i przede wszystkim samej Emilii Wieder.
Zastanawia mnie jedna sprawa, skoro Michał musiał wystarać się o pozwolenie na zawarcie pierwszego związku małżeńskiego, dlaczego nie ma w zachowanych aktach pozwolenia na drugie małżeństwo? Nie było wymagane?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to istotne pytanie ale
zaraz zaraz
masz drugi ślub jako wdowca z 1835-1837 i widzisz, że nie ma w aneksach do tego ślubu zgód/innych rzeczy/
tzn wydawało mi się, że aktu małżeństwa, z którego rodzi się dziecko w 1837 nie masz - mylę się?
a skoro go nie masz to skąd wiedza, że w dokumentach do niego nie ma zezwolenia?
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

Wydaje mi się, że Dominik nie posiada aktu ślubu Michała i Małgorzaty, gdyż już w drugim poście sugerowałem odszukanie tego aktu. Umożliwiło by to dalsze poszukiwania w linii Małgorzaty Goździk, co jest tematem tego postu.

pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony czw 29 cze 2017, 11:45 przez pgozd200, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Może źle to ująłem, nie znalazłem tego dokumentu i dlatego, być może zbyt pochopnie, uznałem że takowego nie było
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Włodku, chodzi o dwóch Michałów. Pierwszy nazwijmy go seniorem to mąż Małgorzaty Goździk (być może jego pierwsza żona to Anna Oratyńska). Potem był Michał junior mąż Emilii (może Wieder, choć skąd wiadomo, że Wieder nie wiem, nazwisko to pojawia mi się w jednej z witryn na myheritage i jak podejrzewam autor wątku zarządza tą witryną, bo od wczoraj były tam zmiany po wykazaniu przeze mnie błędów, więc może by nam wyjaśnił skąd nazwisko Wieder). Nie ma dowodów, że ten Michał junior to syn seniora (jedynie przypuszczenia, bo aktu ślubu Michała i Emilii brak). Na pewno ta para - Michał i Emilia to rodzice Mikołaja męża Heleny Neweckiej (1905 św. Stanisław nr 327). W alegatach do tego ślubu nie znalazłem akt Mikołaja więc założyłem (może błędnie), że był chrzczony u sw. Stanisława. Niestety brak rocznika 1880 w metrykach (wiek wg aktu ślubu) a w rocznikach pobliskich brak Fiedotowów w ogóle. Generalnie byli w Warszawie ale znaleźć jakieś akty trudno a opcja Rembertów też nie daje wyników. A przecież zapewne w Warszawie umarli. Jan Michał był chrzczony w 1837 w sw. Krzyżu a zgon w 1838 w sw. Stanisławie. Stąd podejrzewam, że opcja prawosławna w ogóle jest mało prawdopodobna a już zwłaszcza w kolejnych pokoleniach. Ale to tylko intuicja
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Nazwisko Wieder przekazało mi kilku krewnych, wiem tylko, że jeszcze w XX wieku uczęszczała do kościoła ewangelickiego gdzie zabierała swoje dwie najstarsze wnuczki Leokadię i Marię, Z opowieści rodzinnych wynika, że przeżyła Michała i to głównie na niej spoczywała odpowiedzialność za rodzinę Mikołajai, który sobie ewidentnie nie radził, po utracie majątku, z tego co wiem, załatwiła mu dozorostwo, ale uznał, że jest to powyżej jego godności i pracować musiały za niego jego małoletnie wówczas dzieci ;/
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Ja na twoim miejscu skontaktowałabym się z administratorem drzewa Fiedotowów - Skoniecznym w My Heritage. Mogę do niego napisać i podać twój e-mail. Wg tego drzewa Michałów było dwóch.
Jeden ur. w 1802 r. (może w Moskwie, bo reszta dzieci urodziła się w Moskwie) syn Andrzeja i Natalii Aleksiejewny Fiedotow. Zona Małgorzata Goździk, syn Jan Michał ur. 1837. Miał sześcioro rodzeństwa o znanych datach urodzenia.
Drugi Michał urodzony w 1813 r. w Rydze poślubił Annę Oratyńską w 1835 r. Ich syn jest NN, ale wnuk to Mikołaj ur. w Warszawie w 1880 r., żona Helena Newecka ur. 14.10.1882 Kocerany, czworo dzieci o znanych datach urodzenia, pierwsza Leokadia ur. 1905 r. Warszawa. Ślub 1905 W-wa Wola. Syn Michała i Emilii (Wieder) ur. może św Trójca Łódź ewang. http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =13&y=1536
Z aktu ślubu w 1835 r. wynika, że ten Michał był synem zmarłego Tychona i żyjącej Marii.

Dalszy ciąg losów rodziny do dnia dzisiejszego jest tam znany w datach.
Ostatnio zmieniony czw 29 cze 2017, 13:32 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”