Witam,
Otrzymałam z USC akt ślubu zawartego w 1947 roku pomiędzy 38 letnim panem X zamieszkałym w Łodzi przy ul. Lipowej 56 a 22 letnią studentką medycyny zamieszkałą przy ul. Owocowej 2. Małżeństwo nie przetrwało, 4 lata później nastąpił rozwód.
Wszystko teoretycznie zgodne tyle tylko, że rodzina twierdzi (moja rodzina), że ów Pan był wcześniej żonaty i jego żona wraz z córką zginęła podczas wojny. W akcie cywilnym ślubu nie ma takiej rubryki z której by wynikało, iż Pan Młody był wdowcem.
Para najprawdopodobniej brała również ślub kościelny bo posiadam zdjęcie z ich ślubu i Panna Młoda jest ubrana w białą długą suknię.
W akcie zgonu z 1962 roku jest napisane, że Pan X zmarł będąc rozwodnikiem i zamieszkiwał przy ul. Owocowej 2
Trochę mnie to zdziwiło, bowiem wiedziałam, że mieszkał do śmierci na ul. Lipowej.
Nazwisk nie podaję (spowinowacona jestem z mężczyzną) bowiem dzieci nie było ale Pani po rozwodzie wyszła powtórnie za mąż i żyją jej dzieci.
Podpowiedzcie proszę jaka to parafia i gdzie szukać aktu ślubu (na plebanii czy w archiwum archidiecezjalnym) bo mam nadzieję, że w akcie kościelnym będzie napisane czy był kawalerem czy wdowcem a jeżeli wdowcem to po kim?
Alicja
Łódź ul. Owocowa 2 - jaka parafia w 1947 roku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
AlicjaSurmacka

- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Re: Łódź ul. Owocowa 2 - jaka parafia w 1947 roku
Ulica Owocowa w Łodzi należy i przypuszczam, że w 1947r należała do pobliskiej parafii pw. Najświętszego Serca Jezusowego i Świętej Małgorzaty Marii Alacoque, [parafia została erygowana 1915].AlicjaSurmacka pisze:[...]
Podpowiedzcie proszę jaka to parafia
Alicja
Adres: Zgierska 123, 91-473 Łódź [Julianów]
____
Krystyna
-
AlicjaSurmacka

Re: Łódź ul. Owocowa 2 - jaka parafia w 1947 roku
Dzięki Krysiu
Spróbuję wysłać prośbę do Proboszcza w/w parafii.
Pozdrawiam Alicja
Spróbuję wysłać prośbę do Proboszcza w/w parafii.
Pozdrawiam Alicja