Zaginiony ślub Wojciech Kowalewski Józefa Matejkowska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- marzanna62

Zaginiony ślub Wojciech Kowalewski Józefa Matejkowska
Potrzebuje pomocy w znalezieniu ślubu podlaskie byc moze Łomza
Wojciecha Kowalewskiego i Józefy z Matejkowskich
przypuszczalne lata (1889-1902)
Posiadane informacje:
Lomza 1902r akt 570 rodzi sie dziecko tej pary Stanisława
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
matka ma 29 lat
Lomza 1904 akt 374 rodzi sie dziecko tej pary Marian
matka ma 30 lat
Nastepne dzieci tez widze
Problemem jest slub
Przeszukalam Lomze od 1898-1902 w poszukiwaniu slubu bez skutku.
Przeszukalam urodzenia od 1899 do 1901 nie ma dzieci przed Stanislawa z 1902
W genetece zauwazylam akt slubu Jozefy Matejkowskiej z Jozefem Poplawskim w Lomzy w 1898 Jozefa ma w tym akcie 18 lat.
akt 72
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=1190&y=0
Poszlam tym tropem liczac ze to moze moja Jozefa tylko blad w wieku. Postawilam hipoteze ze Jozefa byla wdowa i poslubila Wojciecha Kowalewskiego przed 1902. W takim razie powienien gdzies byc zgon Jozefa Poplawskiego i znowu przeszukalam 1898 do 1902 nie ma zgonu Jozefa Poplawskiego.
Duza czesc podlaskiego okolice Łomzy jest zindeksowana widze sporo Matejkowskich w Wizna jakos nie widze Jozefy pasujacej w latach.
Pomozcie wczytuje sie w ta cyrylice i calkiem juz nie widze. Moze ktos ma jakis pomysl gdzie szukac tego slubu. Wem ze w AD Tarnow sa wczesniejsze ksiegi od 1870 i byc moze znalazlabym tam jakiegos Wojciecha Kowalewskiego pasujacego wiekiem ale bez slubu z Jozefa nie mam szans połączyc z drzewem.
Moze macie jakies pomysly?
Wojciecha Kowalewskiego i Józefy z Matejkowskich
przypuszczalne lata (1889-1902)
Posiadane informacje:
Lomza 1902r akt 570 rodzi sie dziecko tej pary Stanisława
matka ma 29 lat
Lomza 1904 akt 374 rodzi sie dziecko tej pary Marian
matka ma 30 lat
Nastepne dzieci tez widze
Problemem jest slub
Przeszukalam Lomze od 1898-1902 w poszukiwaniu slubu bez skutku.
Przeszukalam urodzenia od 1899 do 1901 nie ma dzieci przed Stanislawa z 1902
W genetece zauwazylam akt slubu Jozefy Matejkowskiej z Jozefem Poplawskim w Lomzy w 1898 Jozefa ma w tym akcie 18 lat.
akt 72
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=1190&y=0
Poszlam tym tropem liczac ze to moze moja Jozefa tylko blad w wieku. Postawilam hipoteze ze Jozefa byla wdowa i poslubila Wojciecha Kowalewskiego przed 1902. W takim razie powienien gdzies byc zgon Jozefa Poplawskiego i znowu przeszukalam 1898 do 1902 nie ma zgonu Jozefa Poplawskiego.
Duza czesc podlaskiego okolice Łomzy jest zindeksowana widze sporo Matejkowskich w Wizna jakos nie widze Jozefy pasujacej w latach.
Pomozcie wczytuje sie w ta cyrylice i calkiem juz nie widze. Moze ktos ma jakis pomysl gdzie szukac tego slubu. Wem ze w AD Tarnow sa wczesniejsze ksiegi od 1870 i byc moze znalazlabym tam jakiegos Wojciecha Kowalewskiego pasujacego wiekiem ale bez slubu z Jozefa nie mam szans połączyc z drzewem.
Moze macie jakies pomysly?
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
jamiolkowski_jerzy

zaginiony ślub Wojciech Kowalewski Józefa Matejkowska
Sugeruję dobrze przejrzeć Wiznę . Sporo jeszcze nie zostało zindeksowane. Zdaje się dotyczy to akurat "potrzebnych" lat .
Znalazłem takie cos
http://szukajwarchiwach.pl/5/528/0/-/8/ ... 0jxUHJyBUg
Lata Wojciecha pasuja . Moze było tak że Bronisława zmarła a on ozenił się z Józefa ? . Swojaczka bo Matejkowscy to niemal znak rozpoznawczy Wizny. Ale zeby było trudniej szukać ..mogła byc też wdowa. A wdowcy" nie musieli" brac slubu w swoiej parafii.
Czy tak było naprawde nie wiem ale Wiznę przejrzec należy.
Pozdrawiam
Znalazłem takie cos
Lata Wojciecha pasuja . Moze było tak że Bronisława zmarła a on ozenił się z Józefa ? . Swojaczka bo Matejkowscy to niemal znak rozpoznawczy Wizny. Ale zeby było trudniej szukać ..mogła byc też wdowa. A wdowcy" nie musieli" brac slubu w swoiej parafii.
Pozdrawiam
- marzanna62

Re: zaginiony ślub Wojciech Kowalewski Józefa Matejkowska
Dziekuje Ci Jerzy za te Wizne. Znalazlam slub Wojciecha Kowalewskiego z Jozefa Matejkowska w 1893 r i w tym samym roku urodziny ich dziecka. Wojciech byl "robotnikiem szeregowym urlopowanym". Potem ginie po nich slad w Wiznie (przeszukalam wszystkie lata do 1901) pojawiaja sie dopiero w 1902 w Łomzy jako rodzice Stanisławy Kowalewskiej. Nie mam pojecia gdzie szukac wypelnienia tej przerwy w ich zyciorysie malo mi sie wydaje prawdopodobne aby przez 9 lat nie mieli zadnych dzieci. Geneteka nic nie podpowiada jest tylko 1 Jozefa Matejkowska w podlaskim ta o ktorej pisalam wczesniej nie moja.jamiolkowski_jerzy pisze:Sugeruję dobrze przejrzeć Wiznę . Sporo jeszcze nie zostało zindeksowane. Zdaje się dotyczy to akurat "potrzebnych" lat .
Znalazłem takie cos
Pozdrawiam
Marzanna
-
jamiolkowski_jerzy

To nie do końca (nie zawsze) było tak że urlopowany oznaczało wolny. Bywało że tak zwolnionym z wojska nakazywano inne funkcje zastępcze typu policyjnego i wartowniczego. (Czujność to genetyczna cecha władz rosyjskich niezależnie od systemu). Wtedy (w 1893) oddano linie kolejowa nadnarwiańska z Łap do Ostrołęki. Może zagnali Wojciecha do pilnowania? Spróbuj przejrzeć w Szwa parafie" po drodze". Niestety tylko część jest zindeksowane, Pomysł z koleją jest o tyle atrakcyjny że wiadomo którędy kolej szła . Inne opcje to szukanie wiatru w poluaż do czasu kiedy objawi się indeks.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- marzanna62

Jerzy nie wiem czy dobrze Cie rozumiem piszesz jakby Wojciech był żołnierzem a on był "robotnikiem szeregowym urlopowanym" wyraznie w tym akcie jest robotnik.
Link do aktu
akt 4 slub Wojciecha
http://szukajwarchiwach.pl/5/528/0/-/4/ ... ycKS4uQdnA
Co do koncepcji kolejowej bardzo atrakcyjna w głowe zachodzilam jakie to fabryki były w tej okolicy w XIX wieku a wyraznie Wojciech jest robotnikiem a jego ojciec "rolnikiem". Czy masz moze wiecj informacji o tej linii nadnarwiasniej Łapy Ostrołeka? Wiem tylko (z jakiegos bloga) ze w 1893 powstala w rozstawie rosyjskim zmieniona w 1915 przez Niemców. Z tego co tez wyczytalam nitka biegla przez Czerwony Bór czyli na południe od Wizny i Łomzy. Podpowiedz cos gdzie szukac potencjalnych miejsc gdzie moglyby sie rodzic dzieci Wojciecha.
Indeksy cudowna sprawa, ale ja jestem z tych z "epoki przedindeksowej" nauczona jestem samodzielnego wertowania ksiag. Jedna z moich parafii Malopolska wcale nie ma indeksow a druga niewiele lat zreszta zindeksowanych pozniej niz ja tworzylam wywód.
Link do aktu
akt 4 slub Wojciecha
http://szukajwarchiwach.pl/5/528/0/-/4/ ... ycKS4uQdnA
Co do koncepcji kolejowej bardzo atrakcyjna w głowe zachodzilam jakie to fabryki były w tej okolicy w XIX wieku a wyraznie Wojciech jest robotnikiem a jego ojciec "rolnikiem". Czy masz moze wiecj informacji o tej linii nadnarwiasniej Łapy Ostrołeka? Wiem tylko (z jakiegos bloga) ze w 1893 powstala w rozstawie rosyjskim zmieniona w 1915 przez Niemców. Z tego co tez wyczytalam nitka biegla przez Czerwony Bór czyli na południe od Wizny i Łomzy. Podpowiedz cos gdzie szukac potencjalnych miejsc gdzie moglyby sie rodzic dzieci Wojciecha.
Indeksy cudowna sprawa, ale ja jestem z tych z "epoki przedindeksowej" nauczona jestem samodzielnego wertowania ksiag. Jedna z moich parafii Malopolska wcale nie ma indeksow a druga niewiele lat zreszta zindeksowanych pozniej niz ja tworzylam wywód.
Marzanna
-
jamiolkowski_jerzy

Nie bardzo wyobrażam sobie sens zapisu robotnik urlopowany. Ja bym to czytał robotnik i pauza urlopowany szeregowiec. Ale nie chcę prowadzić - w tym przypadku - drugoplanowych dywagacji.
Moim zdaniem koncepcja "oddelegowanego" żołnierza tym bardziej trzyma sie kupy w odniesieniu do kolei. Trochę zajmowałem się koleja nadnarwiańska z racji swoich korzeni. W Jamiołkach była bowiem "połstancja". To nie był to przystanek a zdaje sie rodzaj przejazdu drogowego obsługiwanego przez dróżnika ale w tym przypadku bardziej dyżurnego ruchu. "Naczalnik połstancji" ( pisano tez stróz kolejowy) Jan Brzóska zawiadywał grupa kilku podległych robotnikow, Podobnie musiało być na innych połstancjach a tym bardziej stacjach .
Co należałoby w Szwa przejrzeć ? Kolej nadnarwiańska wiodła przez następujace parafie : Płonka Koscielna , Sokoły, Kulesze Kościelne, Kołaki Koscielne . Te sa w Szwa Dalej to nie moje strony i mam problem z lokalizacja trasy. Na pewno Zambrów , chyba Puchały i wreszcie Śniadowo. Zdaje sie w Szwa skanów nie ma. Kolejne parafiie pomiędzy Śniadowem i Ostrołęka bym odpuścił.
Ja tez jestem z "epoki przedindeksowej". Podobnie cała rodzinna genealogię zrobiłem wyłącznie z ksiag i mikrofilmow w parafiach i archiwach . Niemniej teraz kiedy bawię sie kompletowaniem wszystkich Jamiołkowskich jacy zyli gdziekolwiek doceniam dobrodziejstwa indeksacji.
Pozdrawiam
Moim zdaniem koncepcja "oddelegowanego" żołnierza tym bardziej trzyma sie kupy w odniesieniu do kolei. Trochę zajmowałem się koleja nadnarwiańska z racji swoich korzeni. W Jamiołkach była bowiem "połstancja". To nie był to przystanek a zdaje sie rodzaj przejazdu drogowego obsługiwanego przez dróżnika ale w tym przypadku bardziej dyżurnego ruchu. "Naczalnik połstancji" ( pisano tez stróz kolejowy) Jan Brzóska zawiadywał grupa kilku podległych robotnikow, Podobnie musiało być na innych połstancjach a tym bardziej stacjach .
Co należałoby w Szwa przejrzeć ? Kolej nadnarwiańska wiodła przez następujace parafie : Płonka Koscielna , Sokoły, Kulesze Kościelne, Kołaki Koscielne . Te sa w Szwa Dalej to nie moje strony i mam problem z lokalizacja trasy. Na pewno Zambrów , chyba Puchały i wreszcie Śniadowo. Zdaje sie w Szwa skanów nie ma. Kolejne parafiie pomiędzy Śniadowem i Ostrołęka bym odpuścił.
Ja tez jestem z "epoki przedindeksowej". Podobnie cała rodzinna genealogię zrobiłem wyłącznie z ksiag i mikrofilmow w parafiach i archiwach . Niemniej teraz kiedy bawię sie kompletowaniem wszystkich Jamiołkowskich jacy zyli gdziekolwiek doceniam dobrodziejstwa indeksacji.
Pozdrawiam
- marzanna62

Ja tez calkiem nie rozmumialam kim byl "robotnik szeregowy urlopowany" byc moze to jak piszesz 2 slowa "robotnik" i "urlopowany szeregowiec". Dzieki za podpowiedz o trasie tej kolei. Bede szukac akt w Szwa a moze jest tez cos na FS.
Ja podobnie jak Ty nie tylko z "epoki przedindeksowej' ale rowniez "przedinternetowej" rodzinna genealogie robilam z ksiag i mikrofilmów w parafiach i archiwach. Oczywiscie ze Internet bardzo mi pomogl ale przy pobocznych drzewach nie przy głownym wywodzie. Te genealogie ktora robie teraz tylko w oparciu o zbiory w Internecie i czesciowo indeksy i calkiem sporo juz zrobiłam.
Ja podobnie jak Ty nie tylko z "epoki przedindeksowej' ale rowniez "przedinternetowej" rodzinna genealogie robilam z ksiag i mikrofilmów w parafiach i archiwach. Oczywiscie ze Internet bardzo mi pomogl ale przy pobocznych drzewach nie przy głownym wywodzie. Te genealogie ktora robie teraz tylko w oparciu o zbiory w Internecie i czesciowo indeksy i calkiem sporo juz zrobiłam.
Marzanna