Holik 1333 – w grupie nazwisk pochodzących od goły, w pochodnych też od golić ‘strzyc’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Zastanawiam się z skąd takie pochodzenie muszę przyznać ze w mojej rodzinie nie było żadnych fryzjerów ani nikt nie strzygł , raczej to jest rodzina kolejarzy i policjantów ciekawe skąd taki przydomek w tym nazwisku Gdzie mogę więcej informacji na necie znaleźć odnośnie nazwisk
Witaj,
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Burak. Znalazłem trzy możliwe interpretacje. Pierwsza i najstarsza że nazwisko pochodzi od przymiotnika bury. Nazwano zatem tak człowieka o ciemnej karnacji lub kolorze włosów. Druga że nazwisko ma charakter odprzezwiskowy czyli pochodzi od rośliny. Trzecia wiążę te nazwisko z nakazem nazwiskowym dotyczącym ludności żydowskiej wprowadzonym na początku XIX wieku. Ktoś tak nazwany nie miał szczęścia bo trafił na złośliwego urzędnika zajmującego się rejestracją. Czy jestem na dobrych tropach?? Z góry dziękuję za odpowiedź !!! Pozdrawiam serdecznie
Witam
znalazłam też coś
od bur "ciemnoszary, bury"
od bura "ostre napomnienie, nagana, wyrzut"
i szwajcarskiego Bur(i) "chłop, wieśniak"
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Calkowicie zgadzam sie z Ewa, nie kombinuj, bo drugi trop jest prawidlowy.
Podaje wg prof. K. Rymuta, ile osob w Polsce, w 1990 nosilo nazwiska "warzywne";
np - Burak 2643 osob, Pasternak 8276, Rzepa 2941, Marchewka 6800, Pietruszka 6505.
Dzięki za pomoc Ewo . Mam jeszcze pytanie o drugie nazwisko, ale tutaj nie mam żadnych przypuszczeń. Chodzi o nazwisko Hasiec. Bardzo proszę o podpowiedź !!! Pozdrawiam
Patyra (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od poterać, dawniej potyrać, poturać ‘zmarnować, poniewierać’, potera, potyra ‘poniewierka’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001