Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Naprawdę IPN żądał aktu urodzenia dla brata dziadka z linii ojcowskiej (czyli przy tym samym nazwisku), życzeń nie ograniczył do oświadczenia?
I to przy kwerendzie w przekazanym przez Kartę zasobie?
Zastrzeżenia USC zrozumiałe, tu nawet nie można skorzystać z prostego następstwa (lata 50. to już kodeks rodzinny, więc po bezpotomnie zmarłym rodzeństwo nie wchodzi w prawa 'z automatu'), choć bolesne.
Ale IPN nie powinien żądać nieosiągalnego urzędowo dokumentu!
No może nie "nieosiągalnego" ale takiego, którego uzyskanie wymaga pewnych wysiłków (np założenia sprawy spadkowej - co w takich sytuacjach jest najprostszym rozwiązaniem by łatwo wykazać interes prawny)
i dopytam od razu @ "spadkowe"
1. Dlaczego sprzed 1945? później nie? skąd to ograniczenie?
2. Powiatowe? w byłym C.K. ? to też chyba grubo przed 1945 przestały istnieć? (1929?
I to przy kwerendzie w przekazanym przez Kartę zasobie?
Zastrzeżenia USC zrozumiałe, tu nawet nie można skorzystać z prostego następstwa (lata 50. to już kodeks rodzinny, więc po bezpotomnie zmarłym rodzeństwo nie wchodzi w prawa 'z automatu'), choć bolesne.
No może nie "nieosiągalnego" ale takiego, którego uzyskanie wymaga pewnych wysiłków (np założenia sprawy spadkowej - co w takich sytuacjach jest najprostszym rozwiązaniem by łatwo wykazać interes prawny)
i dopytam od razu @ "spadkowe"
2. Powiatowe? w byłym C.K. ? to też chyba grubo przed 1945 przestały istnieć? (1929?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- alicja_firmanty

Ja również nie mogę otrzymać z USC aktu urodzenia wujka, ale ponieważ znam lokalizację jego grobu ( ta sama data urodzenia, miasto gdzie zawsze mieszkał) zamierzam podczas osobistej wizyty w biurze cmentarza uzyskać potwierdzenie, że to grób mojego wujka. Mam nadzieję, że po podaniu daty urodzenia i zgonu oraz okazaniu aktu zgonu jego matki, a mojej babci, udzielą mi informacji, jakie imię nosił ojciec wujka, bo to jest własnie ta brakująca informacja potrzebna do zakończenia drzewa.
Z doswiadczenia wiem, że tylko kontakt z prawdziwymi ludźmi daje efekt, a urzędy nie są życzliwe genealogom.
Pozdrawiam
Alicja
Z doswiadczenia wiem, że tylko kontakt z prawdziwymi ludźmi daje efekt, a urzędy nie są życzliwe genealogom.
Pozdrawiam
Alicja
Przepraszam pomyliłem nazewnictwo pokrewieństwa, stryj mojego Taty po kądzieli, więc nazwisko inne.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Naprawdę IPN żądał aktu urodzenia dla brata dziadka z linii ojcowskiej (czyli przy tym samym nazwisku), życzeń nie ograniczył do oświadczenia? I to przy kwerendzie w przekazanym przez Kartę zasobie?
Dodam tylko, że otrzymałem z IPN po 3 miesiącach - kserokopię z papierowej publikacji Indeks Represjonowanych dla wszystkich osób o których dokumenty złożyłem wnioski. Nie przedstawiono mi żadnej "Teczki osobowej specpieriesieleńca" - zaznaczonej jako źródło w indeksie.Sroczyński_Włodzimierz pisze: Zastrzeżenia USC zrozumiałe, tu nawet nie można skorzystać z prostego następstwa (lata 50. to już kodeks rodzinny, więc po bezpotomnie zmarłym rodzeństwo nie wchodzi w prawa 'z automatu'), choć bolesne.
1. Oczywiście mogą być też po 1945 roku - ja już na takich datach nie operowałem, bo nie miałem potrzeby. Ciężej mi było uzyskać informację o zmarłych osobach w 1890-1945 roku i ich przypuszczalnym kandydowaniu do mojego drzewaSroczyński_Włodzimierz pisze: i dopytam od razu @ "spadkowe"
2. Powiatowe? w byłym C.K. ? to też chyba grubo przed 1945 przestały istnieć? (1929?)
2. Tak, zbiór akt Sądu Powiatowego kończy się w moim przypadku na 1928 roku. Jest także rozgraniczenie na 1919-1928, już bez przedrostka C.K.
Sąd Grodzki 1929-1939.
Pozdrawiam
Lesław
-
Sroczyński_Włodzimierz

a oki:) mi częściej łatwiej dotrzeć do info z 1840 niż 1960:)
a tużpowojenne spadkowe polecam (w miarę dostępu), sporo rzeczy wyjaśniają
może nie na 100% kto przeżył, ale czy i ile dzieci było plus stan wiedzy -źródło bardzo istotne
jedyne "ale" nie zawsze dostępne, jeśli jednak dostępne...w tym roku np mogłem postawić kropkę nad i dzięki postępowaniu z 1947 po mężu siostry prapradziadka - z tego małżeństwa (zakończonego śmiercią w kwietniu 1945 w Warszawie) - dzieci nie było
bez tego bardzo trudno wykazać brak dzieci
a tużpowojenne spadkowe polecam (w miarę dostępu), sporo rzeczy wyjaśniają
może nie na 100% kto przeżył, ale czy i ile dzieci było plus stan wiedzy -źródło bardzo istotne
jedyne "ale" nie zawsze dostępne, jeśli jednak dostępne...w tym roku np mogłem postawić kropkę nad i dzięki postępowaniu z 1947 po mężu siostry prapradziadka - z tego małżeństwa (zakończonego śmiercią w kwietniu 1945 w Warszawie) - dzieci nie było
bez tego bardzo trudno wykazać brak dzieci
USC data zgonu.
Witam.
Nie znam daty zgonu mojej prababki. Poszedłem dzisiaj do USC i okazuje się że nie jestem w stanie uzyskać od nich takiej informacji. To jakiś żart czy polskie realia ? Zostałem bez słowa :/
Dziękuję i Pozdrawiam
Nie znam daty zgonu mojej prababki. Poszedłem dzisiaj do USC i okazuje się że nie jestem w stanie uzyskać od nich takiej informacji. To jakiś żart czy polskie realia ? Zostałem bez słowa :/
Dziękuję i Pozdrawiam
USC data zgonu.
Żaden żart. USC to nie koncert życzeń tylko urząd, większość robi to co musi (lub wg. przepisów powinna) i tyle. Co powinni/muszą - sprawdź sobie w przepisach (ale krótkie streszczenie/przewodnik na stronach USC też może być, jak nie tego to innych; tu na forum też znajdziesz odpowiedzi, ba, nawet z szerokim komentarzem).
To nie są żadne drwiny, spora część sukcesu wynika stąd że wiesz o co pytać (lub które pytania są właściwe, jak je zadać itp.).
Naturalnie, sposób rozmowy ma spory wpływ na zachowanie urzędnika, a o tym nie wspominasz.
To nie są żadne drwiny, spora część sukcesu wynika stąd że wiesz o co pytać (lub które pytania są właściwe, jak je zadać itp.).
Naturalnie, sposób rozmowy ma spory wpływ na zachowanie urzędnika, a o tym nie wspominasz.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Sroczyński_Włodzimierz

ale masz to na piśmie, tak?
czy dałeś się zbyć na gębę i jojczysz?:)))
w USC nie uzyskujesz informacje, a
- zamawiasz odpis aktu zgonu
- uzyskujesz dostęp do skorowidzów gdy szukasz zmarłej osoby
- uzyskujesz dostęp do ksiąg starszych niż 80 lat, a nieprzekazanych jeszcze do APu
napisz coś, bo z postu nie wynika prawie nic - jaki okres wchodzi w grę
co wiesz? naprawdę nic? niemożliwe, żeby kompletnie nic
miejsce, okres, przesłanki dlaczego w tym zakresie
co w ogóle wiesz ? (miejsca zamieszkania, daty, PESEL może:) numer dowodu, rodzice
tzn jeśli chcesz coś więcej niż mieć miejsce do wyżalenia się, że urzędnik nie dzieli z Tobą pasji genealogicznej
czy dałeś się zbyć na gębę i jojczysz?:)))
w USC nie uzyskujesz informacje, a
- zamawiasz odpis aktu zgonu
- uzyskujesz dostęp do skorowidzów gdy szukasz zmarłej osoby
- uzyskujesz dostęp do ksiąg starszych niż 80 lat, a nieprzekazanych jeszcze do APu
napisz coś, bo z postu nie wynika prawie nic - jaki okres wchodzi w grę
co wiesz? naprawdę nic? niemożliwe, żeby kompletnie nic
miejsce, okres, przesłanki dlaczego w tym zakresie
co w ogóle wiesz ? (miejsca zamieszkania, daty, PESEL może:) numer dowodu, rodzice
tzn jeśli chcesz coś więcej niż mieć miejsce do wyżalenia się, że urzędnik nie dzieli z Tobą pasji genealogicznej
Nie "jojczę" ani się nie żalę tylko grzecznie pytam.
Mam mnóstwo danych na temat mojej 2xprababki.
Znam jej datę oraz miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania i miejsce zgonu.
Znam imiona jej rodziców i dziadków, mam ich daty narodzin i śmierci.
Znam dane jej wszystkich dzieci i męża.
Zmarła około 1935-1940 roku.
Mam również opieczętowany dokument z Archiwum Archidiecezjalnego w formie drzewa przodków.
Nie mam jej PESELu ani numeru dowodu
Archiwum Państwowe twierdzi że u nich jeszcze brak takiego dokumentu.
Żeby zamówić akt zgonu dostaję formularz w którym wymagana jest data zdarzenia i personalia osoby której dotyczą.
Mam mnóstwo danych na temat mojej 2xprababki.
Znam jej datę oraz miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania i miejsce zgonu.
Znam imiona jej rodziców i dziadków, mam ich daty narodzin i śmierci.
Znam dane jej wszystkich dzieci i męża.
Zmarła około 1935-1940 roku.
Mam również opieczętowany dokument z Archiwum Archidiecezjalnego w formie drzewa przodków.
Nie mam jej PESELu ani numeru dowodu
Archiwum Państwowe twierdzi że u nich jeszcze brak takiego dokumentu.
Żeby zamówić akt zgonu dostaję formularz w którym wymagana jest data zdarzenia i personalia osoby której dotyczą.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Sroczyński_Włodzimierz

Wyślij / złóż na dziennik zamówienie i już
nie, nie jest wymagana data (roczna? dzienna?)
masz podać co wiesz i tyle
wpisujesz w zamówieniu odpisu
imię nazwisko zmarłej, nazwisko panieńskie, imiona rodziców (czyli to co wiesz), datę urodzenia (jako bonus:)
USC z okresu 1935-1940 (bądź wiele USCów bądź inaczej określasz miejsce zgonu/Twoją wiedzę o miejscu zgonu) czyli wyznanie / miejscowość/parafię (jeśli rz-kat)
okres
możesz (moim zdaniem warto) dołączyć pismo przewodnie do tego
może Epupą
i już
odmówią (NA PIŚMIE) - odwołujesz się do wojewody
albo j.w. idziesz i sam szukasz w skorowidzach, to przy okazji może uda Ci się kopie samodzielnie wykonać
nie, nie jest wymagana data (roczna? dzienna?)
masz podać co wiesz i tyle
wpisujesz w zamówieniu odpisu
imię nazwisko zmarłej, nazwisko panieńskie, imiona rodziców (czyli to co wiesz), datę urodzenia (jako bonus:)
USC z okresu 1935-1940 (bądź wiele USCów bądź inaczej określasz miejsce zgonu/Twoją wiedzę o miejscu zgonu) czyli wyznanie / miejscowość/parafię (jeśli rz-kat)
okres
możesz (moim zdaniem warto) dołączyć pismo przewodnie do tego
może Epupą
i już
odmówią (NA PIŚMIE) - odwołujesz się do wojewody
albo j.w. idziesz i sam szukasz w skorowidzach, to przy okazji może uda Ci się kopie samodzielnie wykonać
-
Arek_Bereza

-
Sroczyński_Włodzimierz

W "takiej Warszawie" idź do kierownika USC P. Pszonickiego jak jakiś jego pracownik Cię spławi
w "takiej np Warszawie" w archiwum USC (@ dostęp do skorowidzów)
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... zeNieWAPW/
jest dokładnie tak jak napisałem
próbują spławić na gębę
a ani USC (parafia) ani data nie jest WYMAGANA
to nie jest "kwerenda"
a z tym, że w innych miastach może być podobnie - tzn spławiają (np do diecezjalnego) jak ktoś nie napisze pisma, a będzie przy okienku próbował wdziękiem osobistym lub ...(patrz inny wątek...) - w to nie wątpię
tylko forum jest chyba m.in. po to, by informować jakie masz prawa i jak z nich skorzystać - nie?;)
PS którego skorowidza zgonów z lat 1935-1940 brak? konkretnie?
w "takiej np Warszawie" w archiwum USC (@ dostęp do skorowidzów)
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... zeNieWAPW/
jest dokładnie tak jak napisałem
próbują spławić na gębę
a ani USC (parafia) ani data nie jest WYMAGANA
to nie jest "kwerenda"
a z tym, że w innych miastach może być podobnie - tzn spławiają (np do diecezjalnego) jak ktoś nie napisze pisma, a będzie przy okienku próbował wdziękiem osobistym lub ...(patrz inny wątek...) - w to nie wątpię
tylko forum jest chyba m.in. po to, by informować jakie masz prawa i jak z nich skorzystać - nie?;)
PS którego skorowidza zgonów z lat 1935-1940 brak? konkretnie?
-
Arek_Bereza

Chodzi o miasto Rybnik.
Już kilkukrotnie dostałem informację że niema możliwości szukania w skorowidzach.
Z tego co mi wiadomo wszystko jest ładnie wklepane w komputer i dla urzędnika to kilka sekund roboty.
Zresztą już kiedyś miałem problem z odpisem aktu zgonu prapradziadka.
Na jego akcie urodzenia w AP widniał dopisek sporządzony przez urzędnika - "Karol zmarł w miejscowości XXX dniu XX.XX.1945 r." Więc na podstawie tych danych wypisałem wniosek o akt zgonu i zaniosłem do USC.
Pani zobaczyła datę, sprawdziła mój dowód osobisty i przyniosła z archiwum teczkę z wybranym rocznikiem.
Niestety nie otrzymałem tego dokumentu bo na akcie zgonu widniało imię Jan a nie Karol.
Jak się później okazało dokument dotyczył Jana - ojca Karola. A Pani urzędnik trzymiąc dokument przed sobą nie mogła mi
w żaden sposób podać informacji kogo ten dokument dotyczy.
Zabiorę się pisemnie za ten problem. Dziękuję za radę i Pozdrawiam
Już kilkukrotnie dostałem informację że niema możliwości szukania w skorowidzach.
Z tego co mi wiadomo wszystko jest ładnie wklepane w komputer i dla urzędnika to kilka sekund roboty.
Zresztą już kiedyś miałem problem z odpisem aktu zgonu prapradziadka.
Na jego akcie urodzenia w AP widniał dopisek sporządzony przez urzędnika - "Karol zmarł w miejscowości XXX dniu XX.XX.1945 r." Więc na podstawie tych danych wypisałem wniosek o akt zgonu i zaniosłem do USC.
Pani zobaczyła datę, sprawdziła mój dowód osobisty i przyniosła z archiwum teczkę z wybranym rocznikiem.
Niestety nie otrzymałem tego dokumentu bo na akcie zgonu widniało imię Jan a nie Karol.
Jak się później okazało dokument dotyczył Jana - ojca Karola. A Pani urzędnik trzymiąc dokument przed sobą nie mogła mi
w żaden sposób podać informacji kogo ten dokument dotyczy.
Zabiorę się pisemnie za ten problem. Dziękuję za radę i Pozdrawiam
-
Sroczyński_Włodzimierz

@wszystko (patrz*)
Z tego co wiem 1935 już nie wprowadzano do nowych baz.
@ może jednak nie zmarła w Rybniku? skąd info o miejscu zgonu?
sprawdź czy są dane w archiwalnej ewidencji ludności (skoro masz adres zamieszkania)
* to nie znaczy, że w Rybniku np nie wprowadzono, piszę, że nie można liczyć że zgony 2017-80 i starsze są wprowadzone w skali kraju do nowej bazy, a z TECHNIKA nie robili eksportu (zresztą - technika zawiera to co już było wydawane, jak nie wydawano odpisu ASC w okresie od uruchomienia do zamknięcia "Techniki" to w niej nie będzie rekordu
@Arek
ja się pytam KTÓREGO skorowidza (z której dokładnie księgi) brak -teraz dopytuję która księga małżeństw z 1935-1940 jest bez skorowidza?
Z tego co wiem 1935 już nie wprowadzano do nowych baz.
@ może jednak nie zmarła w Rybniku? skąd info o miejscu zgonu?
sprawdź czy są dane w archiwalnej ewidencji ludności (skoro masz adres zamieszkania)
* to nie znaczy, że w Rybniku np nie wprowadzono, piszę, że nie można liczyć że zgony 2017-80 i starsze są wprowadzone w skali kraju do nowej bazy, a z TECHNIKA nie robili eksportu (zresztą - technika zawiera to co już było wydawane, jak nie wydawano odpisu ASC w okresie od uruchomienia do zamknięcia "Techniki" to w niej nie będzie rekordu
@Arek
ja się pytam KTÓREGO skorowidza (z której dokładnie księgi) brak -teraz dopytuję która księga małżeństw z 1935-1940 jest bez skorowidza?