Czarnocin woj. łódzkie, Piotrków Trybunalski

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

Czarnocin woj. łódzkie, Piotrków Trybunalski

Post autor: Jaskuła_Andrzej »

Szanowni Państwo, czy ktoś z was mia dostęp do ksiąg metrykalnych z parafii w Czarnocinie, woj. łódzkim? Szukam aktu ślubu Apolonii Kaczkowskiej i Grzegorza Jaskuły. Ich dzieci Michał, Walenty, Paweł i Tomasz mieszkali potem w Żywocinie w parafii Wolborskiej. Niestety nie ma w aktach urodzeń ich aktów. Nazwisko Kaczkowski pojawia się w parafii w Czarnocinie i Piotrkowie Trybunalskim. Zakładam, że Jaskułowie przybyli wraz z Grzegorzem Jaskułą i jego żoną Apolonią Kaczkowską. Wstępnie zakładam, że albo z parafii w Czarnocinie albo z Piotrkowa Trybunalskiego. Niestety nie mam punktu zaczepienia i nie wiem w którym kierunku szukać. Daty skrajne to 1808 kiedy umiera Paweł Jaskuła i w akcie jest napisane, że rodzice już nie żyją. Druga data to ślub Katarzyny Jaskuły w 1771 roku z Kazimierzem Porębskim w Wolborzu. Synowie Grzegorza i Apolonii musieli się rodzić w latach 60-70 XVIII wieku. Katarzyna powinna być więc siostrą Grzegorza. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i uwagi.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Czarnocin jest zindeksowany M (1736-1804 i dalej z przerwami do 1912) małżeństw na nazwisko Jaskuła brak, podobnie zgonów i urodzeń
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

No nie ma. Nie mam punktu zaczepienia skąd przybyli. W spisach mieszkańców z XVII wieku tez ich nie ma. Szukam poprzez pobliskie parafie. Kolejne to te związane z Piotrkowem Trybunalskim, gdzie te dwa nazwiska występują Jaskuła w XVII wieku a Kaczkowski w XIX na pewno. Tylko nie widzę nigdzie metryk z XVIII wieku.
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Ja również interesuję się tą parafią a dokładniej nazwiskiem Ceranka oraz jego pochodzeniem. Najdalszy przodek to zmarły w Czarnocinie w 1794 Józef Ceranka, jego żona Zofia, synowie urodzeni około połowy XVIII to: Dominik, Izydor, Wincenty. Nazwiska Jaskuła niestety nie ma w moim drzewie z Czarnocina. Szukam przodków Józefa oraz wszelkich informacji.
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

To szukamy dalej. Na nazwisko Ceranka się jeszcze nie natknąłem.
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Mojego męża przodkowie to Józef i Zofia Ceranka.
Pozdrawiam 😀
obserwatorka

Post autor: obserwatorka »

witam a skad pochodził Paweł Jaskuła jak moge wiedzieć bo moó dziadek sie tak nazywał.

pozdrawiam Marlena
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

Tak jak napisałem w pierwszym poście. Paweł Jaskuła to syn Grzegorza Jaskuły urodzonego w XVIII wieku a Paweł Jaskuła zmarł w 1808 roku. Dziadkiem Pani raczej być nie mógł. :) Ci Jaskułowie nie wiem skąd byli bo ślad się urywa, mieszkali od końca XVIII wieku w Żywocinie parafia Wolbórz. A Pani Paweł Jaskuła skąd?
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Jeśli chodzi o parafię Czarnocin to dobrze byłoby zindeksować najstarsze księgi z tego co jest dostępne na Family Search, czyli lata 1593-1596, 1644. Może dałoby to jakiś pogląd na kształtowanie się samych nazwisk... Niestety łacina jest jeszcze dla mnie nie do przeskoczenia...
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Mogli przywędrować z dalekich stron. Nie ma tutaj żadnych żelaznych reguł. Sam mam przodków z parafii czarnocińskiej i pobliskich, w tym niewątpliwych przybyszów z innych terenów. Zwrócę tylko uwagę na słaby stan zindeksowania XVIII-wiecznych metryk wielu pobliskich parafii jak Chorzęcin, Tobiasze, Nagórzyce, Będków, Mileszki. Witold

W przypadku Jaskułów większą uwagę zwróciłbym jednak na Jeżów wraz z okolicznymi parafiami.
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Witam. Kaczkowscy to u mnie powiązanie ze Stawirowskimi okolice Kutna woj. mazowieckie. Może coś nam się uda ustalić?
Pozdrawiam Kasia
obserwatorka

Post autor: obserwatorka »

Jaskuła_Andrzej pisze:Tak jak napisałem w pierwszym poście. Paweł Jaskuła to syn Grzegorza Jaskuły urodzonego w XVIII wieku a Paweł Jaskuła zmarł w 1808 roku. Dziadkiem Pani raczej być nie mógł. :) Ci Jaskułowie nie wiem skąd byli bo ślad się urywa, mieszkali od końca XVIII wieku w Żywocinie parafia Wolbórz. A Pani Paweł Jaskuła skąd?
witam mój dziadek którego nie znam i nie znam daty smierci ale był pochodzenia niemieckiego w polsce orzenił sie z moją babcią która miała na imie katarzyna .Dziadek Paweł prawdopodobnie miał 1 żone która zmarła i miał 2 dzieci z 1 małżeństwa syna i córke nie znam imion ,prawdopodobnie miał brata ale nie znam . dzieci z 2 małrzeństwa miał i żya maja na imie Józef I Regina, Jan który zmarł.

pozdrawiam Marlena
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

witam mój dziadek którego nie znam i nie znam daty smierci ale był pochodzenia niemieckiego w polsce orzenił sie z moją babcią która miała na imie katarzyna .Dziadek Paweł prawdopodobnie miał 1 żone która zmarła i miał 2 dzieci z 1 małżeństwa syna i córke nie znam imion ,prawdopodobnie miał brata ale nie znam . dzieci z 2 małrzeństwa miał i żya maja na imie Józef I Regina, Jan który zmarł.

pozdrawiam Marlena[/quote]

Dobrze, ale z jakiego regionu był dziadek. Jaskuła to nie jest niemieckie nazwisko. Dużo osób o tym nazwisku jest w Wielkopolsce.
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.
W 1768 r. W par. Srock urodziła się Martyna Jaskulska , córka Teresy.
Pozdrawia Adam K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”