Pochodzenie nazwiska cz.2 sp !

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Władziu i Tadziu,
Większość języków Starego Kontynentu, w tym i słowiańskie - a także część języków Indii oraz Iranu - wywodzi się od wspólnego przodka: języka praindoeuropejskiego, którym posługiwano się ok. 3000 r. przed Chr. w rejonie Morza Czarnego. Tego nikt już nie podważa. Współczesny polski wywodzi się ze staropolskiego, a ten z prasłowiańskiego, a prasłowiański z praindoeuropejskigo. Na przykład : staropolski GRÓD pochodzi z funkcjonujacego w języku praindoeuropejskiem czasownika gherdh- ('otaczać, ogradzać') oraz rzeczownika ghordhos ('ogrodzenie, zagroda'). Stąd w wielu językach indoeuropejskich wyrazy oznaczające miejsca ogrodzone lub obwarowane ( miasta, zamki czy zagrody lub sady) nazywane były za pomocą tego właśnie rdzenia : np. polski 'gród', ros. gorod, ukr. horod, czes. hrad , czy ang. garden 'ogród', łacińskie hortus 'ogród', greckie khortos ‘zagroda’, litewskie gardas ‘ogrodzenie’. Mogę podac inne przykłady.
W rodzinie języków słowiańskich jesteśmy równoprawnym członkiem, ale nie można zaprzeczyć, że wiele słów z innych języków przeniknęło do naszego, i odwrotnie. Nie byliśmy i nie jesteśmy izolowaną samotna wyspą. Niektóre języki zachowały więcej słów starszych, które u nas albo uległy daleko posuniętej ewolucji, lub zostały zapomniane i czasem pozostały tylko w regionalnych gwarach.

Przez porównanie warstwy słownej innych języków (tych, które znam) próbuję wyjaśnić zagadki pochodzenia niektórych nazw osobowych, co do których istniejące wytłumaczenie budzi moje wątpliwości. Nie można w tym doszukiwać sie tendencyjności. Jest to "dociekanie przez porównania". Są to tylko próby amatora i nie mam pretensji jeśli ktokolwiek nie zgadza się z moim zdaniem. Chętnie przyznam rację, jeśli ktoś inny ma lepsze argumenty (patrz Władku naszą niedawną dyskusję o nazwisku z okolic Augustowa).

Wrócę do tematu w poniedziałek, bo teraz mam trochę innych obowiązków. Mam coś nowego na temat PYSKŁO.
Ostatnio zmieniony sob 31 paź 2009, 14:18 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ateistka20

Post autor: ateistka20 »

Witam!

Interesuje mnie pochodzenie nazwiska MIEREK, NYCZAK, PASIETA

Z góry dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Mierek 1585 – w grupie nazwisk pochodzących od mir ‘pokój’, od imion złożonych typu Mirosław lub od miara, mierzyć.

Nyczak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Mikołaj. Imię, pochodzenia greckiego od nike ‘zwycięstwo’ + laos ‘lud’, znane w Polsce od XII wieku, adaptowane do języka polskiego jako Mikołaj, Mikułaj, Nikołaj.

Pasieta - nie znalazłam; może od pas, paść.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
ateistka20

Post autor: ateistka20 »

Dziękuje za odpowiedź :D
A co oznacza data 1585?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

To data najstarszego zapisu nazwiska w źródłach.
Awatar użytkownika
JohnCenzer

Sympatyk

Post autor: JohnCenzer »

Szukam dziadków z Małego PŁOCHA lub Mego PŁOCHA
Nazwisko to: Rzesinski lub Rzeszinksi
Jakie jest pochodzenie i poprawnej pisowni?

Dziękuję,

John Cenzer
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj John :D

Znalazłam:

Rzęsinski, Rzęsiński (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od rząsa ‘obfitość’ lub też rzęsa ‘gatunek rośliny wodnej’.

Rzeszyński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od rzesza ‘tłum, gromada’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
mirkawoj13

Post autor: mirkawoj13 »

Pozdrawiam serdecznie!

A ja mam pytanie o pochodzenie nazwisk HENZEL,BUSZA
z góry dziekuję!!!
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Busza (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych na Bu-, typu Budzisław.

Henzel 1499 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku, wywodzącego się z germańskiego Anselm, a to od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Kafar_Marita

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kafar_Marita »

Witam,
Mam prośbę odnośnie pochodzenia nazwisk:
Kafar / Kavar
Tręda / Trynda / Trenda
Listwoń / Listwon
Z góry dziękuję
Marita
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marito :D

Kafar (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od kafar ‘przyrząd mechaniczny służący do wbijania pali’.

Kavar – tej formy brak.

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Kafar_Marita

Listwoń, Listwon (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od listwa ‘długa, wąska deska’.

Tręda, Trenda (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od trąd ‘samiec pszczoły, truteń’ też ‘choroba zakaźna’.

Trynda 1619 – od gwarowego tryndać ‘kręcić się, włóczyć się’, od trynd ‘truteń’.

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Post autor: Virg@ »

Coś mi ta listwa „nie leży” :D. Nie mógłby być ten Listwon od węgierskiego imienia Istwan? Może, Marito, chodziły w rodzinie jakieś słuch o węgierskich przodkach?

Pozdrawiam –
Lidia
Awatar użytkownika
Kafar_Marita

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kafar_Marita »

Hmm to jest nazwisko panieńskie mojej prababki, zaś niestety z tej gałęzi już dawno nikt nie żyje, z tego co pamiętam jako dziecko, to moja babcia nic nie wspominała o węgierskich przodkach, zaś w moich poszukiwaniach, czyli od początków XIX w. nic na to nie wskazywało, aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo :)
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Kafar_Marita pisze:Hmm to jest nazwisko panieńskie mojej prababki, zaś niestety z tej gałęzi już dawno nikt nie żyje, z tego co pamiętam jako dziecko, to moja babcia nic nie wspominała o węgierskich przodkach, zaś w moich poszukiwaniach, czyli od początków XIX w. nic na to nie wskazywało, aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo :)
Watpliwosci o pochodzeniu nazwiska czasem rozwiewa Mapa nazwiska
w portalu moikrewni.pl oparta na danych prof. K. Rymuta.
Jesli nazwisko wystepuje w strefie granicznej ze Slowacja, moze miec
korzenie wegierskie. Jesli tylko lokalnie na Mazowszu, to chyba wyklucza
korzenie poludniowe. Zatem nalezy przyjac dane etymologiczne prof. K. Rymuta.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”