Białoruś - Poszukuję miejscowości, parafii

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

parafie prawosławne na Białorusi

Post autor: Arek_Bereza »

Masz na myśli archiwa białoruskie? Pewnie przelew ale ja nigdy nie korzystałem. Poszukaj w necie, możesz zapytać na forum rodów grodzieńskich, może tu ktoś podpowie
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Post autor: Mieszko95 »

Znaczy się jak wchodzę w link od Pana i później klikam aby otworzyć skany to pokazuje mi cennik w dolarach.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Zawistowski_Adam

Sympatyk

Post autor: Zawistowski_Adam »

Część dokumentów można zobaczyć za darmo po kliknięciu ikonki z aparatem inne te z rolką filmową za opłatą w ich siedzibach osobiście
Żygadło_Piotr

Sympatyk

Post autor: Żygadło_Piotr »

Witam

Moja babcia urodziła się na Białorusi, wieś Karolin, parafia Wierzchowice, lata 1920-1931. Babcia Janina Woźniak, rodzice Józef i Marianna Woźniak. Obwód Brzeski.
Piotr Żygadło
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Oj nie będzie łatwo !!. Genealogiczne życie byłoby za proste gdyby wszystko można było znaleźć w internecie.
Mormoni (i archiwum grodzieńskie) mają metryki wierzchowieckie ..ale tylko do 1864 roku kiedy to parafię rząd carski zlikwidował. Reaktywowano ją po odzyskaniu niepodległości niestety nie jest jasne(przynajmniej dla mnie na ten moment) kiedy to formalnie sie stało. Z mojej wiedzy wynika że w archiwum grodzieńskim sa księgi małżeństw i zgonów ale jedynie z lat 1927 - 1930. I już to jest dziwne zważywszy że wedle schematyzmu diecezji pińskiej
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ublication
kościół w Wierzchowicach (str 41) był w jeszcze w roku 1933 w "stanie budowy na miejscu dawnego zburzonego przez prawosławnych. Służba Boża odprawia się w kaplicy w domu plebanjalnym". Na marginesie lekturę schematyzmu polecam wszystkim szukającym na tych trudnych dla poszukiwań terenach.
Sa jeszcze jakieś szczątki ksiag w archiwum w Drohiczynie (ale za lata II wojny światowej) .
Jawia sie zatem dwa podstawowe pytania. Poza tym czy księgi z poszukiwanych lat ocalały drugie - jakiej parafii, w jakich latach szukać? Mnie moi przodkowie w tamte strony nie zagnali . Gdybym jednak musiał kwerendować to bym pytał:
1/ w kurii diecezji pińskiej (parafii w Wierzchowicach obecnie nie ma ). Przede wszystkim o to w jakich latach po I wojnie reaktywowano parafię w Wierzchowicach. Z lat kiedy parafii w Wierzchowicach nie było to pewnie akt trzeba szukać chyba w najbliższej parafii.. Najpewniej Wysokie Litewskie lub Kamieniec. Ale przede wszystkim czy i jakie księgi ocalały?
2/ w archiwum grodzieńskim - choc mało prawdopodobne może mają cos więcej niz informują w swoim informatorze?
3/ w ZAGSie - Wierzchowice to obecnie gmina (sielsowiet) zatem pewnie jest tam ZAGS czyli ichniejszy urząd stanu cywilnego. Może jakimś cudem księgi metrykalne tam się zachowały?
Pozdrawiam
Żygadło_Piotr

Sympatyk

jamiolkowski_jerzy, co polecasz? kontakt z ich USC czy pisać do kurii, oby nie po rusku czy białorusku bo nie znam xd
Piotr Żygadło
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

W Pańskiej sytuacji napisałbym i tu i tu. To na tyle nieodległe czasy, że dokumenty mogą się znajdować w białoruskim USC. Na forum są osoby, które pomogą Panu zredagować pismo – wystarczy poprosić w osobnym, specjalnym wątku.

Marek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jak wyżej. Do kurii można pisać po polsku. DO USC można spróbować ,tam polski powinien być zrozumiały. Wierzchowice są tuż za polsko białoruskim przejściem granicznym w Połowcach.
Żygadło_Piotr

Sympatyk

No spoko, znalazłem taki link do tej parafii z kontaktem http://www.archidiecezja.wroc.pl/parafi ... 7&id_par=7. Co do USC, to jaka to gmina by pisać?
Piotr Żygadło
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Problem w tym że ten link jest do zupełnie innych Wierzchowic , pod Wrocławiem. Ja odnosze wrazenie że Pan mnie czyta niezbyt uważnie.
Kontakt do sielsowieta
http://kamenec.brest-region.gov.by/inde ... 92&lang=ru
ten gdzie pisze Верховичский
Żygadło_Piotr

Sympatyk

Dzięki jamiolkowski_jerzy :) napiszę pod wskazany przez Ciebie adres, oby rozumiał polski. Co do mojego linku to rzeczywiście, nie spojrzałem dokładnie gdyż patrzyłem wyłącznie na słowo "Wierzchowice".
Piotr Żygadło
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ElaK »

W paszporcie wystawionym w 1921 roku podano miejsce zamieszkania JAKOWLEWO / gmina?/ Grodno.
Bardzo proszę o pomoc w zlokalizowaniu tego Jakowlewa - moje poszukiwania w bazie miejscowości kresowych oraz w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego negatywne.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Alinka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Alinka »

ElaK pisze:W paszporcie wystawionym w 1921 roku podano miejsce zamieszkania JAKOWLEWO / gmina?/ Grodno.
Bardzo proszę o pomoc w zlokalizowaniu tego Jakowlewa - moje poszukiwania w bazie miejscowości kresowych oraz w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego negatywne.
Pozdrawiam
Ela
Nie wiem czy o te Jakowlewo chodzi. ?

http://www.kami.net.pl/kresy/

Pozdrawiam Alina
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

A jakie państwo wystawiało ten paszport?
Nie widzę związku tego Jakowlewa z Grodnem. Nie był nawet w powiecie grodzieńskimi Jedyny związek z Grodnem to że przynależał do gubernii grodzieńskiej ale tej już przeciez nie było w 1921 roku To była juz Polska i żadem urząd polski nie wspomniałby o guberni,
Podejrzewam że paszport był sowiecki a wtedy trzeba szukać innych Jakowlewów za kordonem , Jest ich kilka. Przydałby się skan dokumentu.
Pozdrawiam.
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ElaK »

Alino, dziękuję.
Załączam link do skanu - niestety tylko takiej jakości. Wg mnie zapisano Grodno - może się mylę. Dokument dotyczy wyjazdu z Warszawy do "Ameryki". https://www.fotosik.pl/zdjecie/eea21b1f484b0ca8
Pozdrawiam
Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”