zlaczyc rodzine Szweliccy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

elwiraszwelicka
Kontakt:

zlaczyc rodzine Szweliccy

Post autor: elwiraszwelicka »

Szweliccy,szukam naszych korzeni, moze zaczely sie w szwelicach , kto wie. Uwazam , ze nie tylko na pogrzebach powinnismy sie spotykac....I kto to mowi, sama mieszkam za granica.Jak ktos mnie czyta , odezwij sie. wiem ze mieszkacie w ostrolece. pozdrawiam , Elwira, Jurka corka.
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Elwira, my też szukamy w pobliżu. Mam parę mikrofilmów z parafii Szwelice. Jeżeli mieszkasz za granicą to możesz wypożyczyć mikrofilmy od Mormonów. Mają oni 7 mikrofilmów, lata 1693-1904.
Wpisz się też do "Naszych Parafii" oraz do "Nazwisk".
W ten sposób zwiększsz szanse znalezienia ludzi, którzy szukają w tej samej parafii i innych szukających te same nazwiska.
Powodzenia
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Prowadzac poszukiwania do programu "Sekrety Rodzinne" zwiazanym z rodzina Damieckich, przegladalem ksiegi parafii Szwelice.
Sfotografowalem indeksy chrztow z lat 1810-1825 i malzenstw z lat 1695-1825. Mam takze troche metryk slubow z lat 1695-1788
Napewno w tych latach nazwisko Szwelicki tam nie wystepowalo. Byla to jednak okolica zasciankow szlacheckich wiec calkiem mozliwe, ze nazwe przybrala od szlachty tam osiadlej. Z nazwiskiem Szelicki nie spotkalem sie takze w parafii Sonsk, ktora byla podstawowa parafia mych badan.
Pozdrawiam
Stanislaw Pieniazek
szwelicki_tomasz

Post autor: szwelicki_tomasz »

Przez zupełny przypadek znalazłem się na tym forum.... i przeczytałem ten temat...który jak się okazuje dotyczy również mnie...Jestem wnuczkiem Jana Szwelickiego....Co do pochodzienia nazwiska to podobno ten trop Szwelic jest błędny :?
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

GENDUG - Dział Uśmiechu Genealogicznego na www.genealodzy.pl

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

W genealogii rodowe nazwisko nie zawsze pochodziło od miejsca, stąd nasz Staszek Pieniążek mógł Szwelickich w Szwelicach nie odnaleźć, ale, ale, popatrzmy, co o etymologii nazwiska mówił nasz ukochany Prof. Rymut, otóż w jego "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno Historyczny", tom. II, PAN, Kraków 2001:
SZWELICKI, pochodzi od nazwania/nazwiska SZWEL, a ta od niem. nazwy osob. Schwel(l)e, ta od śrwniem. swelch, swelke, szwela, sweller, etc., ogólnie rzecz biorąc oznaczała część powozu, lub też "znawcę" alkoholi, rzecz znana w czasach dawnych, a i występujaca powszechnie we współczesnej Polsce i w krajach ościennych.
Etymologia bardzo ciekawa, cecha osobowa nierzadka, a nazwisko bardzo stare, rzadkie i cenne.
Prof. Rymut i jego praca umieszczona na www.herby.pl pozwala na myślową spekulację, jeśli chodzi o rozmieszczenie nazwiska w Polsce, a więc próbę określenia miejsc/okolic gniazd rodowych:
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Szwelicki 35 Wa:12, Ci:3, Os:15, Sd:1, Sk:4
= tylko 35! osób dorosłych z tym nazwiskiem w Polsce 1990, Warszawa to ogromny napływ po WWII, a widać, że gniazdo może być w okolicach Ostrołęki, Mazowsze, i tamże należy skoncentrować badania.
Inna praca etymologiczna "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich (XII-XV wiek)" (The Surname as a Cultural Value and An Ethnic Heritage...), Zofia Kaleta i in., PAN, 1997, nazwisk SZWEL, SZWELICKI nie podaje, ale i ta informacja choć negatywna też mówi dużo o okresie powstania danego nazwiska.
At tak przy okazji, przeglądając tę listę bardzo spodobało mi się jedno ze staropolskich nazwisk na S: SZALONY WÓJT, notowane od r. 1428, drodzy przyjaciele, pośmiejmy się w życiu też z okazji badań genealogicznych bardzo poważnych niewątpliwie, a jakie cudne nazwy osobowe i miejscowe występowały, kto się śmiać potrafi, głównie z siebie samego, żyje o wiele dłużej! Szkoda, że nazwisko to już we współczesnej Polsce nie wystepuje :cry:
Może kiedyś nasz Jacek Młochowski utworzy na www.genealodzy.pl DZIAŁ UŚMIECHU GENEALOGICZNEGO im. TAD, ja zgłaszam prócz tego nazwiska pierwszą nazwę miejscową w dawnej Polsce: GORŻDUPIE (gm. Drobiany), przepiękny jezyk staropolski, mówiący o wiele więcej o ludziach i miejscach, dziś ten nasz język zbladł, zszarzał, spowszechniał, o czym pisał m.inn. Czsław Miłosz. Warto go odbarwiać.
Wracam do tego badania, droga Elwiro i Tomaszu, szukajcie razem w ok. Ostrołęki! "Razem raźniej".
Mam nadzieję, że te informacje będą użyteczne,
Serdeczności,
Tadeusz Wysocki
http://www.narodowa.pl
( czekam na skany pamiątek rodzinnych i wspomnień od wszystkich ludzi dobrej woli, dzięki :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”