Huneburg, Bendyk miejscowość Nejdorf gm.Domaczewo

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Chmra.Marek

Post autor: Chmra.Marek »

Witam wszystkich poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny HUNEBURG z miejscowości NEJDORF w gminie Domaczewo.
Z tego co się dowiedziałem rodzice mojej teściowej to AUGUST I PAULINA(z domu BENDYK) HUNEBURG.
jslo

HUNEBURG, BENDYK miejscowość NEJDORF

Post autor: jslo »

Jesli można- poproszę trochę więcej informacji na PW, a niewykluczone , ze będę mogła pomóc

pozdrawiam
Chmra.Marek

Witam i dziękuję za odpowiedz.
Niestety zbyt dużo informacji nie posiadam, ponieważ dopiero od kilku tygodni wiem, że moja mama (Wanda) nazywała się HUNEBURG. Jej mama PAULINA z domu BENDYK urodziła się 05 maju 1891r.
Mama była najmłodsza i miała sześcioro rodzeństwa; ELZA, ZOSIA, JADWIGA, GUSTAW, EDWARD, JAN. Pięcioro najstarszych wyjechało w 1940r do Niemiec. Mama ze swoją mamą i bratem Janem zostali wywiezieni do Niemiec w 194 do …….. Po wojnie przyjechali z (Hemic) do Ostrowa Wlkp. Paulina Huneburg zamieszkała z Janem Lipińskim (prawdopodobnie po to, aby móc osiedlić się w Polsce), od tamtej pory razem z bratem używali nazwiska Lipińscy.
Zaraz po wojnie otrzymała list od siostry ELZY, która wyszła za mąż za Henryka DICKER (prawdopodobna pisownia). List był nadany z MARGONIN, KOLMAR WARTHELAND( poznańskie).
Później nie miała już żadnego kontaktu ze swoją rodziną.
To na razie tyle, jeśli te informacje jakoś Panią naprowadziły to bęę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RenataMessel

Sympatyk

Post autor: RenataMessel »

Marek,
czy te nazwisko brzmi moze: Hüneburg (czyli "u" z kropkami)??
Do nazwiska Huneberg nie znajduje nic.
Znalazlam kilka wpisow/ogloszen, m. in. Jadwige (Hedwig) Hüneburg, ur. 24.05.1925, zm. 12.01.2007 w Peine.
A czy znasz juz ta strone? http://www.neubrow.domachevo.com/histor ... oto-pl.htm
Tam wymieniono kilku Huneberg.
Pozdrawiam, Renia
Chmra.Marek

Witam
w/w stronę już odwiedziłem. co do pisowni nazwiska to być może tak było pisane, postaram się dowiedzieć. Niestety ten temat jest dla "mamy" jeszcze bardzo drażliwy. Postaram dowiedzieć się więcej i mam nadzieję przetłumaczyć to co wiem na język niemiecki i wysłać maila.
DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJE być może to jest siostra "mamy"
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”