Kusy (Ignacy, Mikołaj); Fedan (Anna)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Kusy (Ignacy, Mikołaj); Fedan (Anna)

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witam :)

Udało mi się zdobyć, dzięki przesympatycznej osobie z Ukrainy, dokument dotyczący śmierci mojego pradziadka Mikołaja Kusy (9. lipca 1950 w Kostopolu).
Z tego dokumentu wnioskuję, że urodził się ca 1872 roku, oraz, że był synem Ignacego. Mikola Ignatowicz Kusy - tak był zapisany w dokumencie. Zupełnie nie mam pojęcia gdzie się urodził. W Powitnie (pow. Gródek Jagielloński) urodził się mój dziadek Jan Kusy oraz jego dwoje rodzeństwa. Tamże zmarła żona Mikołaja - Anna zd. Fedan (około 1917 roku), a on sam, gdy (prawdopodobnie) po zakończeniu I WŚ, wrócił (bez lewej ręki, którą stracił podczas walk), ożenił się z kolejną Anną (zd. ?). Około roku 1930 przeprowadzili się w okolice Kostopola.
Nie wiem nic na temat przodków Mikołaja.
Czy w okolicach Lwowa mieszkali od dawna (najnowsze moje przypuszczenia), czy przyjechali gdzieś z innych rejonów Podkarpacia (wcześniejsza zasłyszana informacja od kogoś z rodziny). W związku z tym poszukuję potomków Ignacego Kusy oraz informacji o jego przodkach jak i przodkach mojej prababci Anny zd. Fedan.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”