Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Niestety i dzisiaj też. Znowu coś "ulepszają?
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Witam

Przed chwilą rozmawiałem w tej sprawie. Otóż po zgłoszeniu tego niedomagania okazało się, że nikt nic nie wie o takim problemie. Sprawdzono i potwierdzono, że skany się nie wczytują.
Dziwne, że wyświetlane są ikonki zbiorcze ksiąg wszystkich parafii. Jednak już po wybraniu dowolnej parafii, rocznika lub dokumentu nie ma dostępu do zawartości plików. Działa także pobieranie plików. Nie działa tylko wyświetlanie dokumentów. Pojawia się w takim przypadku komunikat "Przepraszamy plik niedostępny. Kliknij by spróbować ponownie". Nie pomaga odświeżanie strony.
O dalszym ciągu tej sprawy poinformuję natychmiast po otrzymaniu telefonu od informatyka który zajął się problemem.

Edit:
Przed chwilą otrzymałem telefon z informacją, że podgląd wybranego dokumentu już jest dostępny. Sprawdziłem, rzeczywiście działa.
Jednocześnie poinformowano, że są jeszcze inne problemy np. podgląd ikonek zbiorczych parafii i wczytywanie może być trochę wolniejsze. Programiści pracują nad usunięciem przyczyn na serwerach.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariannaF »

Lukas49, dziękuję bardzo za informację.
Sprawdziłem, działa.
Życzę miłego dnia
Pozdrawiam
MariannaF
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Działa. Ja już wczoraj zgłosiłam błąd więc widocznie nie czytają. Dziękuję Janie za interwencję. Ale program rewelacją nie jest.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
Majtka_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Majtka_Łukasz »

Dzień dobry,

Domniemam, że takie pytanie już wcześniej padło ale nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi.
Chodzi o wyszukiwarkę na genealogiawarchiwach.pl - w jaki sposób najłatwiej odnaleźć konkretny indeks dla danej osoby?
Gdy wpisuję na przykład imię i nazwisko (np. Marcin Kęsicki) to w wynikach dostaję 'kafelki' dla różnych ksiąg, w których wystąpiło imię Marcin i nazwisko Kęsicki...Muszę przejrzeć wiele tych kafelków aby odnaleźć indeks dla 'Marcin Kęsicki'.
Dlaczego ten kafelek nie pojawia się jako pierwszy ze znalezionych? Czy da się to jakoś zmienić prezentację wyników wyszukiwania, a może trzeba inaczej skonstruować zapytanie?

A jak już pytam o wyszukiwarki, to przy okazji - czy na tutejszym forum da się przeszukiwać konkretne posty pod kontem występowania jakichś wyrażeń/słów?
Widzę np. że mogę wyszukiwać w dziale 'Inicjatywy genealogiczne' ale ja bym chciał tylko w tym konkretnym temacie 'Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy' - czy to jest możliwe?

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Witam

Proszę zastosować dodatkowe filtry np. dodać miasto albo rok aby zmniejszyć ilość znalezionych wyników.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Awatar użytkownika
Majtka_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Majtka_Łukasz »

Oczywiście dodatkowe filtry mogą trochę pomóc, ale taki sposób prezentacji wyników wyszukiwania jest co najmniej nietrafiony.
To właśnie te wyniki 'najbliższe' słowom kluczowym powinny być prezentowane jako pierwsze a nie gdzieś tam w którymś 'kafelku'.
Napisałem przed chwilą maila do administratora z propozycją takiego usprawnienia. Może coś poprawią.

Pozdrawiam,
Łukasz
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Dzień dobry.
Od wczoraj nie mogę znów korzystać z GWA, AP Toruń-Bydgoszcz. Pliki nie chcą się otwierać, a jak uda się jakiś otworzyć to nie można uruchomić przybliżenia.
Czy coś, komuś wiadomo co jest tego powodem i jak długo potrwa?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia.
MariannaF
Awatar użytkownika
Berens_Jan

Sympatyk
Legenda

Post autor: Berens_Jan »

Potwierdzam, nie można uruchomić przybliżenia.
jandalf

Sympatyk

Post autor: jandalf »

Obecnie u mnie działa.

Pozdr
Janusz
pawlowska_katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

geneaologiawarchiwach-pobieranie ze strony

Post autor: pawlowska_katarzyna »

Witam, wiem, że istnieje sposób by pobrać z archiwum całą księgę a nie tylko pojedynczy skan.
Czy ktoś wie w jaki sposób to uczynić i mógłby mi to wyjaśnić?
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

geneaologiawarchiwach-pobieranie ze strony

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Witam,
tutaj jest opis: http://t0mek0.ugu.pl/gwa_plugin.php
Nie wiem, czy ten sposób jeszcze działa, kiedyś działał, był tylko problem z pobieraniem małżeństw - pobierała się tylko pierwsza strona.
Pozdrawiam
Sławomir
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Czy ktoś może skorzystać w tej chwili ze strony genealogiawarchiwach ?
Ile ten projekt kosztował 7.000.000 zł?

R. Zań
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Ja niestety też nie mogę. Pokazuje się komunikat o przerwie.
AmriannaF
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: geneaologiawarchiwach-pobieranie ze strony

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Kazmierczak_Slawomir pisze:Witam,
tutaj jest opis: http://t0mek0.ugu.pl/gwa_plugin.php
Nie wiem, czy ten sposób jeszcze działa, kiedyś działał, był tylko problem z pobieraniem małżeństw - pobierała się tylko pierwsza strona.
Pozdrawiam
Sławomir
Sposób działa, pobiera się całość skanu, ale trzeba mieć zainstalowany najnowszy plugin.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”