Polskie znaki diakrytyczne (przeprogramowanie klawiatury)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Użytkownicy forum narzekający na brak możliwości pisania tekstów ze znakami narodowymi mogą posłużyć się poniższymi linkami (jest tam wszystko "krok po kroku"):
http://www.hethport.uni-wuerzburg.de/ke ... winKBD_IT/
http://scripts.sil.org/CMS/scripts/page ... tionAndUse
Użytkownicy forum narzekający na brak możliwości pisania tekstów ze znakami narodowymi mogą posłużyć się poniższymi linkami (jest tam wszystko "krok po kroku"):
http://www.hethport.uni-wuerzburg.de/ke ... winKBD_IT/
http://scripts.sil.org/CMS/scripts/page ... tionAndUse
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam serdecznie,
Aby móc pracować na zagranicznym komputerze równolegle i jednocześnie w dwóch językach nie wystarczy zaprogramowanie klawiatury. Trzeba wyobrazić sobie cały system, który pozwoli, naciskając na jeden klawisz, przejść z jednego języka na drugi i z jednej klawiatury na drugą (na przykład z AZERTY na QWERTY).
Rezultat, który tu widzicie (polskie specyficzne znaki) jest wynikiem kilku lat poszukiwań. Sam system, który można założyć na VISTA jest prosty i darmowy, ale wymagał właśnie dużo wyobraźni.
Jeśli koledzy z zagranicy potrzebują pomocy, chętnie wytłumaczę jak ja to zrobiłam.
Z uśmiechem
Bożenna
Aby móc pracować na zagranicznym komputerze równolegle i jednocześnie w dwóch językach nie wystarczy zaprogramowanie klawiatury. Trzeba wyobrazić sobie cały system, który pozwoli, naciskając na jeden klawisz, przejść z jednego języka na drugi i z jednej klawiatury na drugą (na przykład z AZERTY na QWERTY).
Rezultat, który tu widzicie (polskie specyficzne znaki) jest wynikiem kilku lat poszukiwań. Sam system, który można założyć na VISTA jest prosty i darmowy, ale wymagał właśnie dużo wyobraźni.
Jeśli koledzy z zagranicy potrzebują pomocy, chętnie wytłumaczę jak ja to zrobiłam.
Z uśmiechem
Bożenna
-
adam.aftanas
Re: Polskie znaki diakrytyczne (przeprogramowanie klawiatury
Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym systemem, który trzeba sobie wyobrażać, ani samego problemu wymaganej wyobraźni. Sprawa z przełączaniem kodowania klawiatury z jednej strony kodowej na inną (z jednego języka na inny) jest wyjątkowo prosta, być może poza samą instalacją dodatkowych stron kodowych, która na systemach z rodziny windows nie do końca jest intuicyjna (w przeciwieństwie do Mac OSX), aczkolwiek wystarczy poszperać troche w internecie i w ciągu 5 minut można znaleźć linki takie jak powyższe, które krok po kroku tłumaczą procedurę.Bozenna pisze:Witam serdecznie,
Z uśmiechem
Bożenna
np taki jak ten:
http://www.conversationexchange.com/res ... nguage.php
Po instalacji kilku klawiatur wystarczy użyć skrótu alt+shift by przełączać się między "językami". Można to też robić myszką. Tak czy inaczej, jest to bardzo proste. Potem pozostaje tylko nauczyć pod jakimi klawiszami dane znaki są poukrywane. Jeśli to sprawia trudności, zawsze można nabyć na allegro za około 4 złote naklejki na klawisze.
Pozdrawiam
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Polskie znaki diakrytyczne (przeprogramowanie klawiatury
Ja jestem tylko "blondynką w starszym wieku", a nie informatykiem.
Wymyśliłam sobie system, dostepny dla każdego użytkownika bez specjalnych zdolności do informatyki.
Na komputerze z systemem VISTA mam dwóch użytkowników. Jeden pisze po polsku, drugi po francusku.
Użytkownik polski ma swoje własne teczki po polsku i własny adres e-mail'owy.
Identycznie działa użytkownik francuski.
Wystarczy zmienić użytkownika, czyli nacisnąć na jeden klawisz.
Teczki się nie mieszają, języki nie wchodzą w konflikt.
Klawiatury są dwie (QWERTY i AZERTY) gdyż szukanie litery "A" pod literą "Q" i odwrotnie, kiedy trzeba pisać szybko, gdyż czas nas wszystkich goni, nie jest wygodne.
System jest mniej wydajny na XP, gdyż XP nie ma osobnych "szufladek" dla użytkowników.
Każdy daje sobie radę jak może i w stosunku do znajomości technicznych jakie posiada.
Mój wynalazek jest przeznaczony dla użytkowników "blondynów" jak ja, o małej znajomości informatyki.
Z wesołym uśmiechem
Bożenna
Wymyśliłam sobie system, dostepny dla każdego użytkownika bez specjalnych zdolności do informatyki.
Na komputerze z systemem VISTA mam dwóch użytkowników. Jeden pisze po polsku, drugi po francusku.
Użytkownik polski ma swoje własne teczki po polsku i własny adres e-mail'owy.
Identycznie działa użytkownik francuski.
Wystarczy zmienić użytkownika, czyli nacisnąć na jeden klawisz.
Teczki się nie mieszają, języki nie wchodzą w konflikt.
Klawiatury są dwie (QWERTY i AZERTY) gdyż szukanie litery "A" pod literą "Q" i odwrotnie, kiedy trzeba pisać szybko, gdyż czas nas wszystkich goni, nie jest wygodne.
System jest mniej wydajny na XP, gdyż XP nie ma osobnych "szufladek" dla użytkowników.
Każdy daje sobie radę jak może i w stosunku do znajomości technicznych jakie posiada.
Mój wynalazek jest przeznaczony dla użytkowników "blondynów" jak ja, o małej znajomości informatyki.
Z wesołym uśmiechem
Bożenna
Ja mam widoczne w ikonce językowej dwie opcje; angielską i polską. Wystarczy kliknąć na odpowiednią.
Mam niemal wszyskie litery ze polskimi znakami diakrytycznymi (co ta za okropne słowo!). Niemal wszystkie bo brakuje mi dużych ż, ń (niby niepotrzebne), ś i ć i ź nie wspominając o ó. Czy ktoś ma podobne problemy?
Mam Windows XP.
Przemek
Mam niemal wszyskie litery ze polskimi znakami diakrytycznymi (co ta za okropne słowo!). Niemal wszystkie bo brakuje mi dużych ż, ń (niby niepotrzebne), ś i ć i ź nie wspominając o ó. Czy ktoś ma podobne problemy?
Mam Windows XP.
Przemek
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Sporadycznie od czasu do czasu robiąc indeksację potrzebuję wstawić w nazwiska niemieckie litery ä, ö, ü. Używam Windows XP. Naciskam wówczas na Start, potem po kolei wszystkie programy, akcesoria, narzędzia systemowe, tablica znaków. Z tej tablicy wybieram potrzebną literę, kopiuję ją i wstawiam do indeksu. Zaznaczam że przydatne to jest do sporadycznego używania z liter nie występujących w mojej klawiaturze. Są tam dostępne również znaki w innych językach, różnego rodzaju symbole, w tym również litery polskie.
Pozdrawiam
Roman
Pozdrawiam
Roman
W firefoxie można spróbować zainstalować dodatek abcTajpu. Umożliwia wpisywanie znaków nie tylko polskich, ale też niemieckich, francuskich, cyrylicy... Duże możliwości.
Z jednej strony nie do końca satysfakcjonujące rozwiązanie, bo tylko w FF, a już indeksując w Excelu nie mamy dostępu, ale z drugiej strony duży zestaw dostępnych znaków bez przełączania klawiatur itp
Tomek
Z jednej strony nie do końca satysfakcjonujące rozwiązanie, bo tylko w FF, a już indeksując w Excelu nie mamy dostępu, ale z drugiej strony duży zestaw dostępnych znaków bez przełączania klawiatur itp
Tomek