Co to za imię i skąd pochodzi?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Co to za imię?
Witam serdecznie!
Nie spotkałem się jeszcze z takim imieniem, ale że pochodzę z Górnego Śląska to przypuszczam, że jest to np. Emilia na którą u nas na Śląsku często mówiono Mija. Ewentualnie może to być Eufemia co raczej u nas się nie spotykało.
A tak przy okazji czy biskup Eugeniusz Jureczko z Rojcy a pracujący w Kamerunie to jakiś krewny?
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Nie spotkałem się jeszcze z takim imieniem, ale że pochodzę z Górnego Śląska to przypuszczam, że jest to np. Emilia na którą u nas na Śląsku często mówiono Mija. Ewentualnie może to być Eufemia co raczej u nas się nie spotykało.
A tak przy okazji czy biskup Eugeniusz Jureczko z Rojcy a pracujący w Kamerunie to jakiś krewny?
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Dziękuję za odpowiedzi. Co do pytania Krzysztofa to mimo tego iż mieszkam w Piekarach Śl, a więc blisko stron rodzinnych wspomnianego biskupa, to nie udało mi się znaleźć wspólnych korzeni i obawiam się że ich nie znajdę. Moja Rodzina pochodzi z Suszca i Kryr, a początki sięgają końca XVI wieku. Tutaj w Powiecie Tarnogórskim inna linia Jureczko żyje od końca XVII wieku i przypuszczam że to właśnie rodzina biskupa Jureczko.
Damian Jureczko
Damian Jureczko
- Aftanas_Jerzy

Witaj!
To jest jedna ze zdrobniałych wersji imienia greckiego EUFEMIA. Podobna wersja szkocka takiego zdrobnienia: PHEMIE
Oto cytat z angielskojęzycznego słownika imion: "The name Phemie comes from the Scottish origin. In Scottish The meaning of the name Phemie is: Diminutive of Euphemia: A popular Scottish name taken from the Greek, meaning auspicious speech or good repute."
To jest jedna ze zdrobniałych wersji imienia greckiego EUFEMIA. Podobna wersja szkocka takiego zdrobnienia: PHEMIE
Oto cytat z angielskojęzycznego słownika imion: "The name Phemie comes from the Scottish origin. In Scottish The meaning of the name Phemie is: Diminutive of Euphemia: A popular Scottish name taken from the Greek, meaning auspicious speech or good repute."
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Witam
BENON
Pochodzenia hebrajskiego, od imienia Benoni (syn boleści mojej). Imię, którym umierająca Rachela chciała nazwać najmłodszego syna. Pragnąc zapomnieć o stracie żony, ojciec Jakub ostatecznie nazwał go Beniaminem. Również skrót niem. imion Bernard, Bernhard. ZDROBNIENIA: Benonek, Benuś. OBCE FORMY: Benno (łac.), Benoni (ang.), Benno (niem.), Bennon (fr.), Benno (hiszp.), Benno, Bennone (wł.), Beno (czes., słowac.), Beno, Bene (połud.-słow.).
Źródło: Słownik Encyklopedyczny. WIELKA KSIĘGA IMION Wydawnictwo Europa
Pozdrawiam, zelmir
BENON
Pochodzenia hebrajskiego, od imienia Benoni (syn boleści mojej). Imię, którym umierająca Rachela chciała nazwać najmłodszego syna. Pragnąc zapomnieć o stracie żony, ojciec Jakub ostatecznie nazwał go Beniaminem. Również skrót niem. imion Bernard, Bernhard. ZDROBNIENIA: Benonek, Benuś. OBCE FORMY: Benno (łac.), Benoni (ang.), Benno (niem.), Bennon (fr.), Benno (hiszp.), Benno, Bennone (wł.), Beno (czes., słowac.), Beno, Bene (połud.-słow.).
Źródło: Słownik Encyklopedyczny. WIELKA KSIĘGA IMION Wydawnictwo Europa
Pozdrawiam, zelmir
- Marta-Mroz

-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
Co to za imię?
Witam,
co to za imię ? Talion?
Pozdrawiam
Maria Odrowąż
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7c ... 03f7d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/57a ... bba7c.html
co to za imię ? Talion?
Pozdrawiam
Maria Odrowąż
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7c ... 03f7d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/57a ... bba7c.html
- Aftanas_Jerzy

Co to za imię?
Witam!
Jest żeńskie imię Talia, używane samodzielnie lub jako wariant imienia Natalia. Wtórnie powstał męski odpowiednik - Talion (analogicznie stworzono męski odpowiednik rzymskiego imienia Matrona - Matron).
Jest żeńskie imię Talia, używane samodzielnie lub jako wariant imienia Natalia. Wtórnie powstał męski odpowiednik - Talion (analogicznie stworzono męski odpowiednik rzymskiego imienia Matrona - Matron).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
pawel_gozdziuk

Nazwisko Usik.
T: Pochodzenie nazwiska T: postu : Nazwisko Usik.
Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie nietypowe imie męskie Paulina czy gdzies jeszcze wystepuje ja znalazłem w zapiskach z XIX w lubelskim
Serdecznie pozdrawiam,
Paweł
Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie nietypowe imie męskie Paulina czy gdzies jeszcze wystepuje ja znalazłem w zapiskach z XIX w lubelskim
Serdecznie pozdrawiam,
Paweł